Een belangrijk onderwerp binnen Tantra is seksuele energie.

Een ander woord voor seksuele energie is ‘vitale levensenergie’. Het is de creatieve levenskracht die door alles en iedereen heen stroomt. Als ze ophoudt te stromen, dan sterf je. Je gebruikt deze energie in alles wat je doet: als je de afwas doet, ruzie maakt, de kinderen naar school brengt – en ook wanneer je vrijt.

Shakti

In Tantra is er een prachtige, sensuele godin die symbool staat voor deze levensenergie: Shakti. Je ziet haar in het schilderij hiernaast, samen met Shiva (bewustzijn).

Als we meer Shakti tot onze beschikking hebben, wordt alles levendiger, stralender, gloedvoller, intenser. Ze maakt alles waar we van houden intenser: onze liefde, empathie, blijdschap, ons genot. Maar ze maakt ook alles wat we lastig vinden intenser: onze verwarring, pijn, woede, verdriet en angst.

Ze geeft energie aan alles in ons leven: het mooie én het pijnlijke.

Vooral dat laatste is een belangrijke reden voor ons om onze Shakti doorgaans wat te onderdrukken. Dat doen we door spanning te maken in ons lichaam, door veel te gaan denken en door oppervlakkig te ademen. Zo leggen we als het ware een dam in de rivier van onze vrije stroom.

Maar één van onze grote verlangens in dit leven is om te groeien en te rijpen. En we rijpen nou eenmaal zowel aan de mooie en aan de lastige dingen van ons bestaan.

Daarom gebruiken we in Tantra allerlei beoefeningen en technieken om onze Shakti weer wat meer wakker te maken. Om ons vuur weer een beetje op te stoken. Een van de manieren waarop we dat doen, is door voller te gaan ademen. Tijdens de Avond vol Aandacht deed je dat met de Inner Flute ademhaling; een oude Tantrische techniek.

De extra zuurstof die je binnen krijgt, brengt meer stroming op gang. Meer stroming betekent: meer sensaties, meer gevoelens… en dat maakt het weer makkelijker om je bewust te worden van alles wat zich in je lichaam afspeelt. Zo wordt je vitaler en bewuster tegelijk.

Hoe we onze energie beperken

Van nature stroomt onze Shakti op heel veel verschillende manieren. Soms kan ze voelen als heel zacht, subtiel en teder. Soms is ze juist woest, onaangepast, rauw.

Meestal wanneer we aan het vrijen zijn, doen we heel erg onze best om onze energie op één bepaalde manier te sturen. We willen graag sexy tevoorschijn komen. Maar ja; wat is sexy? Daar hebben we allerlei beelden over. En om aan ons eigen beeld van ‘sexy’ te voldoen, gieten we onszelf in een bepaalde vorm.

Telkens opnieuw, jaar na jaar, sturen we onze seksuele energie op dezelfde manier. Op de een of andere manier hebben we bijna allemaal dezelfde strategie geleerd om zo snel mogelijk klaar te komen: vaak met veel wrijving. Alles speelt zich af op een heel beperkt deel van ons lijf. Onze adem houden we in, zodat de energie zich zo veel mogelijk bundelt – en we nog sneller en intenser klaarkomen.

We durven er vaak niet meer op te vertrouwen dat er überhaupt iets gebeurt als wij het niet doen.We moeten alsmaar presteren in bed, zelf wanneer we alleen zijn en met onszelf vrijen.

Dit is denk ik de reden waarom veel stellen op een gegeven moment uitgekeken raken op seks. We hebben er gewoon geen zin meer in om zo te zwoegen of onszelf zo aan te passen. Of laat ik voor mezelf spreken: ik was in elk geval helemaal klaar met seks op een gegeven moment!

Hoe kan je seksuele energie weer vrij stromen?

Dat vraagt nogal wat van je: namelijk om je ideeën over seks op te geven. Je ideeen over hoe het zou moeten voelen, hoe het er uit zou moeten zien. Het is behoorlijk oefenen om je energie vanzelf te laten stromen, zonder haar te manipuleren.

In de volgende email die ik jullie stuur vertel ik daar wat meer over. Maar voor nu is wil ik je vragen om te oefenen met aandacht besteden aan je lichaam. Zodat je weer intiem kan worden met alle sensaties en gevoelens die door je heen stromen. Als er één ding mijn seksleven een boost heeft gegeven, dan is het wel (samen) dieper ademen.

Dieper ademen vraagt om wat oefening, voordat het vanzelfsprekend voor je wordt. Daarom geef ik jullie met veel liefde de adem meditatie hiernaast cadeau: een meditatie waarin je je aandacht op een vriendelijke, niet-sturende manier brengt bij jouw vrije stroom. Ik hoop dat ze je veel ontspanning en plezier geeft.

Shakti (energie) en Shiva (bewustzijn)

De Adem Meditatie:

De adem meditatie hieronder doe je op jezelf en ook helemaal voor jezelf. Wat nog niet betekent dat je haar niet ook eens tegelijkertijd met je partner zou kunnen doen:-)

Voordat je begint:

Voor deze meditatie mag je lekker gaan liggen, op je bed of op de bank. Als je snel last van je rug krijgt, leg dan een hoofdkussen onder je knieholtes.

Een (draadloze) koptelefoon komt de geluidskwaliteit vaak erg ten goede.

Het password is: ‘Voluitademen’

Deze meditatie vaker doen?

Een gewoonte creëer je niet door iets een of twee keer te doen. Daarom raad ik je aan om deze adem meditatie vaker te doen, als je merkt dat het behulpzaam voor je is.

Misschien zo nu en dan zelfs samen, tegelijk, voordat jullie gaan vrijen. Niet alleen om jezelf te laten wennen aan dieper ademen, maar ook omdat je dan kan ervaren dat jouw seksuele energie telkens anders zal stromen.

Zo vergroot je alsmaar je vermogen om nieuwe vormen aan te nemen in seks; je palet als het ware uit te breiden.

Tip: Maak een bladwijzer aan voor deze pagina: dan kan je hem eenvoudig terugvinden. Hoe? Kies rechtsboven in je internetbrowser de optie ‘instellingen’ en kies ‘bladwijzer aanmaken voor deze pagina’.

Wil je me helpen?

Ik zou je heel dankbaar zijn voor een review op Google. Wil je in een paar woorden beschrijven wat je hebt ervaren tijdens jullie sessie? Misschien iets wat je hebt geleerd? Je kan ons ook gewoon een paar sterren uitdelen:-)

Heel erg bedankt alvast!

Schrijf een recensie over jullie sessie

Verder oefenen in jezelf vrij te laten zijn?

In onze vervolgretraites bieden we de mogelijkheid voor stellen die een Avond vol Aandacht hebben gedaan, om verder te oefenen met het vrij laten stromen van de seksuele energie. Twee dagen lang breng je alsmaar opnieuw je aandacht bij het contact met jezelf en je geliefde, en kijk je hoe er meer energie in en tussen jullie kan gaan stromen.

Lars schreef over zijn ervaring: ‘Een reis die zo zoveel dieper gaat dan seks. Hij ging bij mij langs oude pijn, verdriet, liefde, intimiteit en ja, ook seks. Allemaal energie die mag stromen.’

Gina zei: ‘De retraite heeft mij een grote stap naar vrijheid gegeven. Het vrij zijn tijdens vrijen; heel fris en sprankelend.’

Ja, ik wil verder met Tantra