Een hele tijd lang boekten mijn lief en ik iedere maand een sessie bij een goede lichaamsgerichte therapeut. Ik weet dat niet veel mensen van de daken zouden schreeuwen dat ze naar een therapeut gaan… Maar van mij mag iedereen weten hoe fijn ik het vind om zo goed voor mezelf en de gezondheid van onze relatie te zorgen met deze maandelijkse APK.

Anyhow. Eén van de laatste keren dat we er waren, hoorde ik mezelf weer eens uit mijn plaat gaan over al die dingen die ik lastig vind aan mijn geliefde. Ik vroeg me af: Waarom ga ik zó over de rooie van gebeurtenissen die al lang niet meer actueel zijn? Waarom vertel ik die dingen niet ‘gewoon’ op het moment dat ze gebeuren?

Moeilijk om kritiek te horen

Mijn lief en ik: wij zijn zo’n stel waar ééns in de zoveel tijd de bom barst. Wekenlang zijn we fijn, warm en relaxed met elkaar. En dan, op een onbewaakt moment, heeft hij kritiek op iets wat ik doe of zeg en….

Krrr…. tschgrrrrrrkggg… KLABAM!!

Ik ontplof. Soms hoor ik mezelf in een vlaag van verstandsverbijstering dingen zeggen waarvan ik niet eens wíst dat ze me dwars hadden gezeten. Of, als ik heel eerlijk ben: ik wist het eigenlijk best wel. Het voelde alleen te kinderachtig om aan te kaarten. Ik was bang om de sfeer te verpesten met zoiets schijnbaar onbelangrijks of kleins.

Maar als ík het niet belangrijk maak, wie doet het dan?

Herken je dit?

Misschien niet. Misschien heb je een relatie waarin jullie regelmatig open aan elkaar vertellen hoe je het contact ervaart, zodat eventuele spanning zich niet zo hoeft op te bouwen.

Voor andere mensen is het überhaupt te spannend om eens (stevige) kritiek te hebben op je partner. Het is zo belangrijk om zeker te weten dat je partner bij je blijft, dat je veel van wat je lastig vind in je relatie slikt. Als jullie deze strategie allebei goed kennen, zal je misschien merken dat er veel stilte is in jullie relatie. Weinig echte ontmoeting. Misschien blaas je stoom af door te klagen bij een vriend(in), door te sporten, je terug te trekken met een spannend boek of iets anders te doen waarmee je al die verzamelde energie afwendt naar een veiliger doelwit.

Voor weer anderen is het juist heel gewoon om regelmatig te zeggen wat je lastig vind aan je partner. Maar als je feedback geeft, ben je dan open over het effect van wat je partner doet of zegt op jou? Of maak je er soms ook je partner subtiel helder mee dat hij of zij fout zit (en jij goed)?

Laat ik eerlijk zijn: ik vind het vaak gruwelijk lastig om te horen dat ik niet altijd 100% fantastisch ben in de ogen van mijn geliefde. Maar voor een gezonde, stevige relatie is het belangrijk dat beide partners zich vrij en veilig genoeg voelen om regelmatig hun waarheid op tafel te leggen.

En dan niet alleen over wat er lastig is, maar ook over wat er fijn en goed is tussen jullie.

Gereedschap voor meer frisheid in je relatie

Tijdens die beruchte relatiesessie realiseerde ik me: als ik wil groeien in mijn relatie, dan moet ik echt gaan oefenen met het ontvangen én geven van feedback. Liefst zonder al te lang te wachten.

Ai. Ik ben zo gewend om wat ik belangrijk vind onder het tapijt te moffelen. Wat leek het mij moeilijk om al die oude patronen te doorbreken. Hoe doe ik dat?

Ter plekke woei er een frisse, creatieve wind door me heen. Ik herinnerde me een klein, maar betekenisvol ritueeltje dat we ooit tijdens een intense Tantra retraite iedere dag deden. We hebben het weer van stal gehaald, en het resultaat is zo fijn dat ik het hier graag met je deel.

Over Marije Oostindie

Vanuit mijn rol als trainer aan Centrum voor Tantra kreeg ik zo vaak de vraag ‘Kunnen wij ook privé kennismaken met Tantra?’, dat ik mijn Avonden vol Aandacht ben gaan geven; privé introducties tot Tantra voor stellen. Het is heel vervullend voor me om zo uitgebreid mijn aandacht te hebben bij twee mensen met oprechte interesse in zichzelf en in elkaar. Lees hier verder over mij.
Liefs,
Marije

Ook een maandelijkse relatie APK?

Een gezonde relatie vraagt zó veel van ons wat we niet hebben geleerd. Ik kan je heel erg aanraden om eens onder begeleiding te kijken naar al die lastige gevoelens die je partner in je wakker maakt.

Dat hoeft trouwens niet persé samen: misschien is er voor ons wel het meest veranderd op het moment dat we ieder individueel sessies gingen doen. Na verloop van tijd gingen we gezonder met onszelf om, en dat brachten we mee in onze relatie. Heel waardevol!

Jeroen biedt relatiecoaching aan waarin hij jou of jullie ondersteunt om meer waarheid in jullie contact toe te laten. Zowel wat betreft de lastigheid van jullie relatie als de schoonheid en de rijkdom ervan. Je kan bij hem terecht op donderdagen, in Amsterdam Noord. Interesse? Lees verder of boek een afspraak via zijn pagina.

Het ‘5 minuten’ ritueeltje

Het is heel simpel. Neem een paar minuten de tijd om twee dingen naar elkaar uit te spreken:


Wat vond ik lastig in ons contact vandaag?
Wat vond ik fijn aan ons contact vandaag?

Zo doe je het:

1. Eerst vertelt A.  wat je lastig vond

Je benoemt de feitelijke gebeurtenis: iets wat je partner deed of zei.
En dan benoem je het effect op jou.

Je zou de volgende formulering kunnen gebruiken: ‘Ik vond het vandaag lastig dat je … deed / zei. Dat maakte dat ik me … voelde’. Een voorbeeld:  ‘Ik vond het lastig dat je te laat kwam voor het eten zonder dat je iets van je liet horen. Toen je er eindelijk was, voelde ik me heel vermoeid en verdrietig. Ik krijg de indruk dat je het voor lief neemt dat ik kook voor ons gezin. Ik zou het heel fijn vinden als je me er vaker voor zou waarderen.’

2. Dan kijkt B. of die kan herkennen en misschien ook erkennen wat A. zegt

Bijvoorbeeld: ‘Klopt, ik was inderdaad later dan afgesproken vandaag. Het spijt me dat ik je niet even heb gebeld. Ik vind het heerlijk dat je zo lekker kookt voor ons. Nu je het zegt, realiseer ik me dat ik dat niet vaak naar je uitspreek’.

3. Dan wissel je om

B. vertelt wat lastig was en A. (h)erkent dit wel of niet.

4. Dan vertelt A. wat er fijn was, B. geeft een respons hierop

Een voorbeeld: ‘Ik vond het vanochtend heerlijk hoe je onze zoon meenam naar de woonkamer om daar samen te spelen, zodat ik nog even alleen in bed kon blijven liggen. Het was precies wat ik nodig had. Je deed het zonder dat ik het hoefde te vragen, daardoor voelde ik me heel erg gezien.’

5. Ook dat wissel je om

Goed om te weten:

Wees kort en bondig: jullie zouden hier in een minuut of vijf klaar mee kunnen zijn. Je houdt het crisp en clear. Duurt het veel langer dan 5 minuten, zet dan een timer en neem voor iedere fase één of twee minuten. (Ja, écht!)

Praat er niet over na; als je gezegd hebt wat je te zeggen hebt, laat je het ook weer los. De uitzondering op deze regel zijn verhelderende en behulpzame vragen zoals: ‘Zal ik je een appje sturen als ik vermoed dat ik te laat te kom, of heb je liever dat ik even bel?’. Stelt je partner je een vraag die je niet helpt, dan zeg je: ‘Dit helpt me niet,’ en stop je het gesprek.

Het is vaak verassend prettig om met het ‘goede’ af te sluiten. Wees gerust royaal, en neem ook de tijd om het effect ervan op jezelf op te merken. Hoe zit je erbij, wat ervaar je nu je dit hebt uitgesproken?

Slaap lekker:-)

Ardhaneswara - Atelier Aandacht
Vertel ons meer over jullie relatie training

Waarom zou je je kostbare tijd hieraan besteden?

Als ik iedere dag mijn lading kan ventileren binnen de veilige afspraken van dit ritueel, blijven grote ontploffingen uit.

Een groot voordeel dat ik niet aan had zien komen, is dat ik me heel vaak gerustgesteld voel als mijn partner iets herkent of erkent wat ik lastig aan hem vind. Vaak blijkt hij niet de bruut die ik van hem maak, als ik me gekwetst voel door iets wat hij deed of zei.

Meestal had hij gewoon niet door.

Ik vind het bovendien heerlijk om te horen wat er fijn aan mij was vandaag. Ik jubel van binnen als m’n partner daarover vertelt. En ik vind het net zo heerlijk om mijn waardering uit te spreken naar mijn lief.

Zo vaak gaat de aandacht uit naar wat er níet werkt…
En wat je aandacht geeft groeit!

Goed besteedde vijf minuten dus, zou ik zeggen.

Wil je verder oefenen met ruimte geven aan ‘het goede’ in jullie relatie? Daar leer je meer over in een Avond vol Aandacht. Heb je al wat ervaring met Tantra, dan ontvangen jullie in onze relatietraining Goud nog veel meer tools om de schoonheid en rijkdom van jullie samenzijn te ervaren.
Liefs,
Marije