Bijna alle bewegingen die we als volwassenen maken, hebben een functie:

Onze arm beweegt omdat we een vork vasthouden die eten naar onze mond brengt.
We sporten omdat we er gezond door blijven.
We lopen omdat we ergens heen willen.

Als kinderen maakten we allerlei bewegingen die ‘geen nut’ hebben. Het gaat helemaal vanzelf: spelen, rennen, vliegen, dansen, vallen…gewoon omdat het leuk is om te doen.

Kinderen zijn heel vanzelfsprekend in contact met de impulsen en signalen van hun lichaam. De stroom die ze daar ervaren, die brengt hen allerlei ervaringen. Helemaal ‘vanzelf’ bewegen ze naar iets toe dat hun interesse heeft. Verliezen ze die interesse, dan gaan ze gewoon door naar het volgende.

Ergens gaandeweg onze jeugd leren we om netjes stil te zitten en geen ‘overbodige’ bewegingen meer te maken. Ga maar na:

Spring jij nog wel eens een gat in de lucht omdat je blij bent?
Stamp je wel eens op de grond?
Huppel je wel eens door je straat?

Nadenken of ervaren

Keurig hoor, zo stil als we hebben leren zitten! Maar hierdoor verliezen we onze spontaniteit, en ook het contact met ons lijf. Op een gegeven moment denken we meer na over ons leven, dan dat we het kunnen ervaren in ons lichaam.

Waar heb je zin in? Waar verlang je naar? Waar heb je eigenlijk gewoon genoeg van?

Je hoofd produceert misschien allerlei goede redenen, voors en tegens, analyses en afwegingen. Maar wat goed voelt: dat ervaar je in je lijf.

Sommige mensen (zoals ik vroeger:-) zitten zó in hun hoofd, dat ze hun lijf überhaupt bijna niet meer kunnen voelen. Daarom bewegen we in Tantra zo veel. Want beweging brengt stroming, sensaties en impulsen. Zo wordt het makkelijker om opnieuw te luisteren naar de signalen van ons lichaam.

In Tantra kijken we of we weer wat meer kunnen bewegen, een beetje zoals kinderen dat doen: (ogenschijnlijk) zonder doel. Spontaan. Losjes. Vaak gebruiken we een iets verdiepte adem, zodat we wat meer vrijheid gaan ervaren en onze kritische gedachten iets minder dominant worden. Muziek is ook heel behulpzaam; het biedt een bedding waarin we onszelf net iets makkelijker kunnen laten gaan.

Voeg dat alles bij elkaar, en voor je het weet ben je lekker aan het dansen!

Dakini Dagen | Avond vol Aandacht

Dakini Dagen

Iedere 4 to 6 weken begeleidt ik een Dakini Dag; speciaal voor vrouwen met enige ervaring met Tantra of lichaamswerk. We gebruiken daarin allerlei vormen van meditatie, beweging en dans om onszelf dieper te ervaren.

‘Gewoon maar’ loslaten en je overgeven…. dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom doen we ook zelfonderzoek: wat is mijn goede reden om mezelf vast te zetten of kleiner maken? Zo neem je de vrijheid die je hopelijk ervaart mee je dagelijks leven in.

Dit wil ik!

Beluister de podcast over Tantra & Dansen

TIP: zet de Avond vol Aandacht Dance Playlist in de wachtrij voor ná deze podcast episode. Zo glij je in een keer moeiteloos door naar een fijne dans met jezelf of een geliefde.

Doe de gordijnen lekker dicht als je je daardoor vrijer voelt! En vergeet niet om mijn playlists of de Avond vol Aandacht Podcast te liken of een 5* rating te geven!

Intelligentie én wijsheid

Zit jij, net als ik, ook graag in je hoofd? Niks mis mee, want je hoofd is een prachtige plek om te zijn.
Je intelligentie heeft je ongelofelijk veel gebracht, en dat wil je toch zeker niet kwijt!

Maar:
als je gedachtes alsmaar doorgaan en je er geen invloed op lijkt te hebben,
als je veel piekert,
als je voortdurend kritisch bent op jezelf of op anderen,

…dan is het goed om te weten dat er ook nog je lichaam is, waarmee je jouw leven kunt ervaren.
Hoe zou je leven eruit zien als je zowel de intelligentie van je hoofd als de wijsheid van je lijf tot je beschikking hebt?

Dansen bij Avond vol Aandacht

In alle Avond vol Aandacht vervolgretraites zal je daarom regelmatig dansen. En nee: dat hoeft er niet mooi uit te zien. We oefenen met z’n allen om onszelf net wat losser te laten, en het maakt echt niet uit hoe het er uit ziet.

Eén van de vervolgtrainingen waarin we regelmatig zullen dansen, zijn de Dakini Dagen. In deze dagen oefenen we – onder vrouwen – om vrijer te worden in ons lichaam en ons zelfbeeld. Dansen is daarin een krachtige tool – en je wordt er misschien nog ongelofelijk blij van ook.

Wil je samen met je partner oefenen om meer vrijheid en stroming te ervaren? Dat is waar we ons mee bezig houden in onze vitale en leerzame relatietraining Goud.

Vertel me meer over de Dakini Dagen