Bijna alle bewegingen die we als volwassenen maken, hebben een functie:
Onze arm beweegt omdat we een vork vasthouden die eten naar onze mond brengt.
We sporten omdat we er gezond door blijven.
Lopen doen we omdat we ergens heen willen.

Als kinderen maakten we allerlei bewegingen die ‘geen nut’ hebben. Het gaat helemaal vanzelf: spelen, rennen, vliegen, dansen, vallen…gewoon omdat het leuk is om te doen.

Kinderen zijn heel vanzelfsprekend in contact met de impulsen en signalen van hun lichaam. De stroom die ze daar ervaren, die brengt hen allerlei ervaringen. Helemaal ‘vanzelf’ bewegen ze naar iets toe dat hun interesse heeft. Verliezen ze die, dan gaan ze door naar het volgende.

Ergens gaandeweg onze jeugd leren we om netjes stil te zitten en geen ‘overbodige’ bewegingen meer te maken. Ga maar na:
Spring jij nog wel eens een gat in de lucht omdat je blij bent?
Stamp je wel eens op de grond?
Huppel je wel eens door je straat?

Nadenken of ervaren?

Keurig hoor, zo stil als we hebben leren zitten! Maar hierdoor trekken we onszelf wel terug uit ons lichaam en verliezen we onze spontaniteit. Op een gegeven moment denken we meer na over ons leven, dan dat we het kunnen ervaren in ons lichaam.

Waar heb je zin in? Waar verlang je naar? Waar heb je eigenlijk gewoon genoeg van? Deze dingen weet je meestal niet met je hoofd, maar kan je wel voelen in je lijf. Je hoofd produceert misschien allerlei goede redenen, voors en tegens, analyses en afwegingen. Maar wat goed voelt: dat ervaar je in je lijf.

Sommige mensen (zoals ik vroeger:-) zitten zó in hun hoofd, dat ze hun lijf überhaupt bijna niet meer kunnen voelen. Daarom bewegen we in Tantra zo veel. Want beweging brengt stroming, sensaties en impulsen. Zo leren we opnieuw te luisteren naar de signalen van ons lichaam.

In Tantra kijken we of we weer wat meer kunnen bewegen zoals kinderen dat doen: (ogenschijnlijk) zonder doel. Spontaan. Losjes. Vaak gebruiken we een iets verdiepte adem, zodat we wat meer vrijheid gaan ervaren en onze kritische gedachten iets minder dominant worden. Muziek is ook heel behulpzaam; het biedt een bedding waarin we onszelf net iets makkelijker kunnen laten gaan.

Voeg dat alles bij elkaar, en voor je het weet ben je lekker aan het dansen!

Marije Oostindie | Avond vol Aandacht
Dakini Dagen | Avond vol Aandacht

In de Dakini Dagen gebruiken we allerlei vormen van meditatie, beweging en dans om onszelf dieper te ervaren. Maar ‘gewoon maar’ loslaten is niet altijd makkelijk. Daarom doen we ook zelfonderzoek: wat is mijn goede reden om mezelf vast te zetten of kleiner maken? Zo neem je de vrijheid die je hopelijk ervaart mee je dagelijks leven in.

Ik ben erbij, 12 februari

Beluister mijn podcast over Tantra & Dansen

Zit jij, net als ik, ook graag in je hoofd? Niks mis mee, want je hoofd is een prachtige plek om te zijn. Je intelligentie heeft je ongelofelijk veel gebracht, en dat wil je toch zeker niet kwijt!

Maar:
als je gedachtes alsmaar doorgaan en je er geen invloed op lijkt te hebben,
als je veel piekert,
als je voortdurend kritisch bent op jezelf of op anderen,

…dan is het goed om te weten dat er ook nog je lichaam is, waarmee je jouw leven kunt ervaren. Hoe zou je leven eruit zien als je zowel de intelligentie van je hoofd als de wijsheid van je lijf tot je beschikking hebt?

Beluister de episode van de Avond vol Aandacht Podcast hieronder, want ik geef je graag wat steun om wat meer in je lijf te wonen. (Zonder dat ‘je hoofd er af moet’!) Aan het eind van deze podcast draai ik wat muziek, want misschien krijg je wel zin om wat te dansen. Maar als je geen premium Spotify abonnement hebt, dan hoor je helaas alleen maar korte fragmenten van die muziek.

Wil je toch lekker los of nog veel méér dan die paar nummertjes? Dan vind je hier de Avond vol Aandacht Dance Playlist (van twee uur). Vergeet niet de playlists of podcast te liken; zo vind je ze altijd makkelijk terug.

Dansen in onze vervolg retraites

In alle Avond vol Aandacht vervolg retraites zal je regelmatig dansen. En nee: dat hoeft er niet mooi uit te zien. We oefenen met z’n allen om onszelf net wat losser te laten, en het maakt niet uit hoe het er uit ziet.

Een van de vervolgtrainingen waarin we zullen dansen, zijn de Dakini Dagen. In deze dagen oefenen we – onder vrouwen – om vrijer te worden in ons lichaam en ons zelfbeeld. Dansen is daarin een krachtige tool – en je wordt er misschien nog ongelofelijk blij van ook.

Wil je samen met je partner oefenen om meer vrijheid en stroming te ervaren? Dat is waar we ons mee bezig houden in onze vitale en leerzame relatietraining Goud.

Vertel me meer over de Dakini Dagen