Deel 2 van de cursus

Zeker als je elkaar al wat langer kent, sluipen er onvermijdelijk patronen in jullie relatie. Bewust of onbewust maken jullie allerlei afspraken met elkaar, zodat je niet iedere dag het wiel opnieuw hoeft uit te vinden in jullie relatie. Niks mis mee!

En tegelijkertijd kunnen deze patronen jullie leven samen ook een beetje saai en voorspelbaar maken.

Patronen is een groot woord, en ze gaan over grote dingen (zoals seksualiteit) maar ook over kleine. Een dagelijks voorbeeld: het moment waarop jullie elkaar weer ontmoeten na een werkdag. Hoe doen jullie dat? Met een kus op de wang? Of gaan jullie altijd eerst even samen knuffelen of kletsen op de bank? Of weet je inmiddels van je lief dat h/zij graag eerst even alleen gelaten wordt?

En hoe tevreden ben je eigenlijk over jullie begroeting? Zou je er zo nu en dan iets anders aan willen? En wat dan?

We hebben zo geleerd om te sleutelen aan onszelf; hoe subtiel soms ook. We zijn gewend om onszelf aan te passen. Zeker als het gaat om onze geliefde: want we willen zo graag dat er van ons gehouden wordt. 

Die aanpassing: dat doen we allemaal. Het hoort er bij. Het is belangrijk om jezelf er niet over op je kop te zitten. Juist tof als je dit kunt erkennen voor jezelf; zo geef je jezelf de mogelijkheid om het misschien een keertje anders te doen – als je dat zou willen.

Intimiteit met jezelf

Vorige week hebben we het gehad over de mogelijkheid om intiem te worden met jezelf. Intiem worden met jezelf betekent dat je vriendelijk bent met jezelf. Jezelf niet aanpast, niet forceert, maar dichtbij jezelf blijft.

De belangrijkste eerste stap daarvoor is om (weer) te leren luisteren naar je lichaam. Want je lichaam zendt de hele tijd signalen naar je uit die je heel precies vertellen wat je nodig hebt, waar je naar verlangt, hoe het met je is…

Als jij intiem zou zijn met jezelf en je niet aan zou passen: hoe zou je je partner dan begroeten?

Intimiteit met je partner

Tja, en als twéé mensen intiem zijn met zichzelf en elkaar ontmoeten…. dan ontstaat er een heel nieuwe vorm van contact.

Dan ontstaat er een ontmoeting waarin jullie elkaar raken en beïnvloeden. Een ontmoeting ‘in het nu’: waarin je eigenlijk niet weet wat er het komende moment zal gebeuren. Een ontmoeting die fris, sprankelend en nieuw kan zijn: zelfs als je elkaar al veertig jaar lang kent.

Dat hoeft niet per se comfortabel te voelen, trouwens. Juist niet. Want als jullie patronen even niet meedoen, dan moeten jullie het wiel wel opnieuw uitvinden. En dat kan, zeker in het begin, wat onhandig, ongemakkelijk en zelfs frustrerend voelen. Het vraagt soms om uithoudingsvermogen om dan toch nieuwsgierig en aanwezig te blijven. Waarschijnlijk ga je daar wel iets van merken als je de meditatie hiernaast gaat doen.

Mee oefenen, desondanks?:-) Ik wens je veel plezier met de meditatie die ik voor jullie heb ingesproken. Natuurlijk kan je hem ook doen met een goede vriend of vriendin. Lees wel eerst even de aanwijzingen door voor je begint!

Liefs,
Marije

Marije Oostindie, Avond vol Aandacht

Een meditatie om samen te doen

Voordat je begint:

Je doet deze meditatie zittend tegenover elkaar aan tafel, op een stoel of op een kruk. Zet je voeten plat op de vloer. Als je rug het kan hebben, zorg dan dat je op je zitbotten zit en niet achterover leunt. Deze actieve houding maakt het makkelijker om aanwezig te blijven.

Gebruik het liefst een externe speaker, zeker als je computer niet zulk goed geluid heeft.
That’s it: ik wens je een fijne meditatie!

Het password voor deze video is: ikzieje

Oefenen in een privé sessie

‘Gewoon maar’ ontspannen in contact met je geliefde: dat klinkt eenvoudig, maar het kan een behoorlijke uitdaging zijn. We hebben zó veel ideeën en concepten over wie we zouden moeten zijn, hoe we tevoorschijn zouden moeten komen, hoe we ons zouden moeten voelen als we samen zijn…

Voor mij was het heel belangrijk om onder begeleiding van mijn Tantra lerares te oefenen om in contact te blijven met mezelf, terwijl ik samen was met Jeroen.

In een Avond vol Aandacht biedt ik jullie die mogelijkheid; in een veilige privé setting.

Heb je vragen over mijn sessies of over Tantra?
Voel je vrij om me te bellen: 06-24620048. Als ik niet direct opneem, bel ik je later terug. Fijn om je te spreken!

Klik hier om jullie privé sessie te boeken