Tantra & Ethiek

Sinds ik Tantra beoefen, ervaar ik alsmaar meer verbinding met mijn diepte, mijn lichaam, mijn liefde… en met mijn buren. Al mijn relaties hebben zich verdiept.
En zo hoort het ook in Tantra.

In Tantra mag ik helemaal precies daar zijn waar ik ben. Ik hoef niet sneller, ik hoef niet verder, niet meer. Wat een ongelofelijke opluchting was het voor me om hiermee kennis te maken. Om niks te hoeven presteren en ‘gewoon’ waar te laten zijn wat waar was.

De essentie van Tantra is: ‘Ja zeggen tegen alles wat je ervaart.’

Dat is heel makkelijk gezegd, maar nog helemaal niet zo makkelijk gedaan. Want het voor velen van ons nog helemaal niet vanzelfsprekend om te voelen wat we ervaren. Daarvoor zullen we weer contact moeten maken met ons lichaam, dat waardevolle informatie geeft over hoe het met ons is. Dat is een kwetsbaar proces; alsof je een nieuw instrument leert te bespelen. Ik voel me heel respectvol naar iedereen die zichzelf durft te onderzoeken en te onthullen.

Als je dan gaat voelen, dan is het soms best pittig wat je voor je kiezen krijgt:

‘Als ik dit verdriet toe laat, verzuip ik er dan niet in?’
‘Als ik deze woede ga voelen, ga ik dan niet iets doen waar ik spijt van krijg?’
‘Als ik deze straling en schoonheid toelaat, ben ik dan nog wel veilig?’

We zijn vaak heel bang voor onze eigen ‘negatieve’ emoties – zoals verdriet en woede – omdat we denken dat we ze niet kunnen hebben. Daarom stoppen ze weg, soms zó diep dat we werkelijk denken geen woede of verdriet te kennen.  Dat doen we trouwens niet alleen met de emoties die we lastig of negatief vinden; soms is het ook verdomd moeilijk om enthousiasme toe te laten. Of empathie, vrolijkheid, lust, straling, intelligentie, plezier….

Al die gevoelens en kwaliteiten héb je nou eenmaal, of je ze nou wilt zien of niet.

Een goede Tantra leraar zal je helpen om ‘hier’ te blijven, terwijl je ze toelaat. En… dan blijk je het meestal prima te kunnen hebben! Als we onze gevoelens uiteindelijk toch ervaren, dan blijkt het vaak heel fijn dat er iets in beweging komt. Dat er iets gaat stromen wat eerst vast zat.

Nu, als Tantra begeleider, geniet ik er erg van om anderen ook deze ruimte te bieden: een veilige bedding waarin je kunt voelen wat je voelt en waarin je tot bloei kunt komen. Een omgeving waarin je allerlei kleuren kunt aannemen: van glorieus, tot zoekend, tot ontroert. Ik zal alle kleuren van jouw vitale energie respecteren.

Tijdens een Avond vol Aandacht zijn we met z’n drieën: jij, je partner en ik. Ik vind het belangrijk om heel helder te zijn over mijn rol; heldere kaders geven veiligheid. Tijdens een Avond vol Aandacht (en daarna) zal ik jullie begeleider zijn en op geen enkele manier onderdeel worden van jullie liefdesrelatie.

Meer weten over de ethische code van Avond vol Aandacht – of wil je gewoon even kennismaken? Mail me via marije {@} avondvolaandacht.nl of bel me op 06-24620048

Marije Oostindie, Avond vol Aandacht

Over Marije Oostindie

In 2007 was ik drie jaar samen met mijn geliefde Jeroen, toen we een introductieweek deden bij het Centrum voor Tantra. Die overdonderende ervaring verrijkte alle aspecten van mijn leven.

Inmiddels ben ik als trainer verbonden aan dit prachtige instituut en geniet ik intens van de groepsretraites die ik er begeleid.

Vanuit deze plek krijg ik zo vaak de vraag ‘Kunnen wij ook privé kennismaken met Tantra?’, dat ik mijn Avonden vol Aandacht ben gaan geven; privé introducties tot Tantra voor stellen. Het is heel vervullend voor me om zo uitgebreid mijn aandacht te hebben bij twee mensen met oprechte interesse in zichzelf en in elkaar.

Liefs,
Marije