De Avond vol Aandacht FamilieRetraite ’23

Data: 27 juli – 3 augustus.
Plek: The Place to Be, Zelhem


Hoe lang is het geleden dat jullie echt aandacht voor elkaar hadden?

Even geen telefoons, afspraken, kinderen – hoe lief ze ook zijn en hoe tof je werk ook is? Dat jullie echt even samen waren, zonder dat het ergens heen hoefde?

Deze zomer bieden we jullie – ouders van kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar – de gelegenheid om elkaar weer eens vol te ontmoeten. Een ontmoeting waarin jullie centraal staan. Jullie liefde en jullie verbinding – ook als die wat onderhoud nodig heeft. Juist dan.

Het is de normaalste zaak van de wereld. En ook nodig. Omdat het er zo vaak niet van komt, hebben we ervoor gekozen om deze mogelijkheid aan te bieden tijdens hét moment waarop je kunt ontspannen: de zomervakantie.

De familie retraite in het kort: we verblijven een week lang op een prachtige locatie in de Achterhoek. In de ochtenden is er 3,5 uur programma. Voor jullie én voor de kinderen; iedereen gaat op reis. Jullie met ons; zodat jullie eindelijk weer eens de tijd hebben om aandachtig en liefdevol met elkaar te zijn. De kinderen gaan onder begeleiding spelen, knutselen of op avonturentocht over het eeuwenoude landgoed.

In de middag vier je vakantie samen met je gezin. Je gaat misschien lekker ergens met elkaar picknicken, zwemmen of het dorpje in. Aan het eind van de middag komen we nog een keer een uur tot anderhalf uur bij elkaar om samen een beoefening te doen. In de avond is er een gezamenlijk, vegetarisch diner plus aansluitend een kampvuur om samen aan uit te hangen  – voor wie wil.

Wat doen wij als de kinderen op pad zijn?

De basis van ons aanbod is geworteld in Tantra. Wat veel mensen niet weten, is dat Tantra heel goed past bij mensen met een baan en een gezin. Het biedt allerlei beoefeningen die je tussen de bedrijven door kunt doen; samen met je geliefde, met vrienden of alleen. Tussen het werk door. Tijdens de afwas. Met de kinderen.

Tantra gaat niet speciaal of alleen over seksualiteit. Het gaat over je vrije stroom, jouw levensenergie. Over de mogelijkheid om je over te geven aan je eigen vrije stroom – en daarmee aan de flow van het leven.

Tantra leert je om ‘ja’ te zeggen tegen alle ervaringen die het leven je brengt. Als niets meer weg hoeft, ga je het leven voller ervaren. Zo krijg je meer toegang tot jouw levensenergie, jouw vrije stroom. Niet alleen in de slaapkamer, maar ook aan de keukentafel, tijdens je Zoom meeting of… als je met je gezin op vakantie bent.

In de ochtenden bieden we een programma aan waarin jullie weer voelen waarom jullie bij elkaar zijn. Door middel van ademoefeningen, meditaties, communicatie oefeningen en Tantrische rituelen verdiepen en verrijken jullie je band – zodat je er weer een heel jaar tegen aan kan. En dat terwijl je kinderen lekker aan het spelen zijn. Ideaal toch? Het onderwerp van de FamilieRetraite van dit jaar is ‘Verlangens’, beluister vooral onze podcast over dit – in Tantra belangrijke – onderwerp.

Wat doen de kinderen als wij naar binnen gaan?

Yes, daar is Mayke. Tot vorig jaar deed ze nog een master in rechten, maar nu is ze Vrije School juf in wording. Met haar bedrijf neemt ze al jaren clubjes kinderen mee voor een Bos Beleving. Iemand vertelde haar dat haar werkwijze overeenkwam met de werkwijze van de Vrije School – en toen was de overstap snel gemaakt. In ons kinderprogramma wordt ze bijgestaan door haar vriend Shane met wie ze 5 jaar samen is: een enthousiaste, muzikale gast met superveel energie en vol van leuke ideeën. Als er echt veel kinderen meedoen, dan komt er nog een derde kinderbegeleider bij. Ook de kinderen houden zich bezig met het thema ‘verlangens’… 

Hoe ziet een dag er uit?

08:00 – 09:00 Ontbijt
Als je kampeert, kan je kiezen of je zelf je ontbijt verzorgt of dit bijboekt. Heb je een kamer in het gebouw, dan is het ontbijt inbegrepen.

09:15 Afscheid van de kinderen
De begeleiders van het kinderprogramma staan klaar om de kinderen mee te nemen op avontuur op het eeuwenoude landgoed.

09:30 – 13:00 Ochtendprogramma
Terwijl de kinderen over het landgoed dwalen, gaan de ouders ‘naar binnen’; in een intieme ontmoeting met zichzelf en met elkaar.

13:00 – 17:00 Lunch & vrije tijd
Ouders halen de kinderen op. Iedereen verzorgt vervolgens z’n eigen lunch. Er is alle tijd om samen met je kinderen uit te hangen, een tukje te doen, boekje te lezen, naar het zwemmeertje te rijden, boodschappen te doen, een kasteel te bezoeken of een ijsje te halen in het dorp. Elke dag hebben we één van jullie een half uur nodig in de keuken, als hulp bij de afwas of het groente snijden.

17:00 – 18:30 Namiddagprogramma
In de namiddag komen de ouders nog een keer bij elkaar voor een beoefening of een deelronde, terwijl de kids samen spelen onder begeleiding van de kids’ crew.

18:30 Gezamenlijk diner
We sluiten de dag af met een heerlijke vegetarische maaltijd, verzorgd door onze koks. Dit is voor iedereen – of je nu kampeert of kamers huurt in het gebouw – inbegrepen in het programma. Zo kan je echt ontspannen in de middag. Voor je het weet heb je een inspirerend gesprek over de uitdagingen en zegeningen van ouderschap.

20:00 Kinderen naar bed
Samen luisteren we naar een mooi verhaal ter afscheid van de dag. Als de kinderen naar bed zijn, is het tijd voor de ouders om te ontspannen en elkaar te ontmoeten rondom het kampvuur. We zullen ook een paar avonden de sauna aan laten zetten.

Praktische informatie

Let op: alle informatie op deze pagina is indicatief. Er is nog van alles in beweging. 

Plaats: De FamilieRetraite vindt dit jaar plaats in The Place to Be; een prachtige groepsaccommodatie op een eeuwenoud landgoed in de Achterhoek. Naast ongeveer 10 man/vrouw staf, is er plek voor 15 deelnemende gezinnen.

Overnachten: Jij en je gezin overnachten in (naast elkaar gelegen) 2p. kamers in de prachtig gerenoveerde boerderij, in de boomgaard in een ‘bell tent’ met 4 bedden, óf in je eigen tent of camper. De kamers in het gebouw hebben 2 persoons 1.60 bedden. Als jullie kamers boeken, is het ontbijt inbegrepen in de prijs.

Data: van donderdagavond 27 juli tot donderdagmiddag 3 augustus 2023.
We verwachten veel interesse; bij voldoende inschrijvingen geven we een tweede FamilieRetraite van 14 tot 21 augustus.

Het Kinderprogramma: wordt avontuurlijk, creatief, en heeeel gezellig. Het kinderprogramma is voor kinderen in de basisschool leeftijd, tussen 4 en 12 jaar. Wil je een puber meenemen die wel zou willen assisteren in het kinderprogramma; laat het ons weten. Wie weet is er een match. 

Prijzen: Zie hieronder voor een overzicht van alle mogelijkheden.

Goed om te weten: We zullen een week lang samenleven met veel mensen, en we willen graag goed zorgen voor de prachtige locatie en haar bewoners. Er zullen daarom een aantal eenvoudige regels gelden tijdens onze retraite die dit ondersteunen, die we aan het begin van de week helder zullen maken aan iedereen (bijvoorbeeld: ‘Geen kinderen in de grote zaal en in de keuken’).

> Op momenten waarop er geen programma is, zijn je kinderen jouw verantwoordelijkheid. We vragen je om te zorgen dat je kinderen ook in deze tijd de regels naleven.

> Per gezin is elke dag één volwassene nodig die helpt bij de afwas en/of het groente snijden: een taakje van max een half uur.

> ’s Avonds willen we alle ouders de gelegenheid geven om samen te ontspannen. Daarom vragen we om kinderstilte na 20:30, na het gezamenlijk naar-bed-ritueel om 20:30. Als jullie ritueel anders is, dan hou je rekening met de rest.

> Bovenal: we kijken er naar uit om samen een Tantrische vakantie te vieren!

Liefs,
Marije, Jeroen & Koan (7)

Schrijf je in voor de FamilieRetraite 2023
Privé les Tantra voor stellen Marije & Jeroen

Over ons:

Marije ‘Naast onze Tantra school Avond vol Aandacht, werk ik ook als leraar bij het Centrum voor Tantra. Hier geef ik les in groepsretraites die vijf dagen tot een week duren. Dat betekent dat ouders met jonge kinderen heel moeilijk samen kunnen beginnen aan Tantra. Terwijl juist zíj zo’n behoefte hebben aan echte tijd en aandacht voor elkaar. Daarom is Avond vol Aandacht er. We geven privé sessies en kleinschalige retraites waarin stellen met een druk bestaan toch kennis kunnen maken met de weldaad van Tantra.

Naast dit heerlijke werk ben ik kunstenares. Mijn beeldend werk hangt nauw samen met mijn Tantrische praktijk en beoefening. Kijk maar eens naar mijn schilderijen op Atelier Aandacht.’

Jeroen ‘Ik was jarenlang business consultant en vechtsportleraar voordat ik Tantra ging bestuderen bij het Centrum voor Tantra. Het greep mij zo dat ik het hele curriculum doorliep, mijn leraren ging assisteren en uiteindelijk zelf les gaf. Later sloot ik mij aan bij het frisse platform Mannenkracht. Begin ’21 kwam ons boek uit bij Altamira: ‘Het is Tijd Man’. Mijn Tantrische achtergrond vindt hier moeiteloos zijn weg in, net als mijn 30 jaar ervaring met taekwondo. Ik heb enorme zin om met alle gezinnen een week uit te hangen op een prachtige plek, zowel om ons heen als in onszelf.’

Koan ‘Ik wil samen spelen!’

Familie retraite Tantra

De meeste foto’s op deze pagina zijn gemaakt tijdens onze vorige FamilieRetraite, op Centre Lothlorien in Frankrijk. 

Over Verlangens,
het onderwerp van deze retraite:

De prijzen voor de FamilieRetraite ’23

Er is plek voor 15 stellen in totaal. Alle genoemde prijzen zijn per gezin, inclusief BTW (9 & 21%)

 • Ontbijt kun je tot twee weken van tevoren bijboeken; bij kamers is dit standaard inbegrepen.
 • Lunch verzorgt iedereen zelf; dit geeft je veel vrijheid met je gezin.
 • Diner zit altijd bij de prijs inbegrepen, want we dineren graag samen.


MET JE EIGEN TENT OF CAMPER / 5 tot 10 gezinnen

 • 2 volwassenen, 1 kind, kamperen met eigen tent, incl diner                        € 2250,-
 • Idem, incl ontbijt voor 3 p € 2500,-
 • 2 volwassenen, 2 kinderen, kamperen met eigen tent, incl diner                € 2700,-
 • Idem, incl ontbijt voor 4 p € 2950,-

Voor een 3e of 4e kind betalen jullie €250 per kind (voor verblijf, kinderprogramma + diner, excl. eventueel ontbijt) Vermeld dit bij je aanmelding.


SLAPEN IN EEN BELL TENT / max 5 gezinnen

 • 2 volwassenen + 1 kind, belltent incl beddengoed, incl diner                      € 2400,-
 • Idem, incl ontbijt voor 3 p € 2650,-
 • 2 volwassenen + 2 kinderen, belltent incl beddengoed, incl diner              € 2850,-
 • Idem, incl ontbijt voor 4 p € 3100,-

Deze belltenten zijn ronde, al opgezette tenten met een diameter van 4 m, incl 4 bedden. Een 3e of 4e kind slaapt naast de belltent in een zelf meegebrachte tent, á €250 per kind (voor verblijf, kinderprogramma + diner, excl. eventueel ontbijt). Vermeld dit bij je aanmelding.

SLAPEN IN TWEE 2P KAMERS / max 4 gezinnen

 • 2 volwassenen + 1 kind, in 2 naast elkaar gelegen 2p kamers
  • incl beddengoed, handdoeken, ontbijt & diner voor 3 p                           € 2925,-
 • 2 volwassenen + 2 kinderen, in 2 naast elkaar gelegen 2p kamers
  • incl beddengoed, handdoeken, ontbijt & diner voor 4p                            € 3425,-

Deze slaapkamers hebben standaard een vast 1.60 m bed. Dat betekent dat je kinderen met elkaar in 1 bed slapen. Eén slaapkamer heeft twee losse 1p bedden. Neem contact op over de beschikbaarheid.

Aanmelden

Jullie reserveren jullie plek in deze retraite door een aanbetaling te doen van €250 (incl. 21% btw). Vanwege de complexiteit van dit project, geven we onszelf een paar dagen de tijd om zeker te krijgen dat we jullie inderdaad kunnen plaatsen. Jullie inschrijving geschiedt op volgorde van inschrijving en beschikbaarheid. Uiteraard krijg je het inschrijfgeld teruggestort mochten we onverhoopt toch geen plek voor jullie hebben.

Wij geven ons op voor de FamilieRetraite 2023
FamilieRetraite Avond vol Aandacht Tantra voor geliefden

Veelgestelde Vragen

Moet ik ervaring hebben in tantra? Nee hoor, al is het wel leuk. Als je helemaal voor het aller-, allereerst instapt in de wonderlijke wereld van Tantra, zit je ook goed. Interesse in je ontwikkeling en jullie relatiedynamiek is wel van belang.

Wat gaan we doen? In de ochtend werken de ouders met Marije en Jeroen aan de versteviging en verdieping van hun intieme relatie. Kleren blijven daarbij aan. We werken met allerlei inspirerende beoefeningen uit tantra, zoals lichaamswerk, meditatie, ademoefeningen, communicatie-oefeningen en tantrische technieken. De kinderen beleven op dat moment een avontuurlijk programma onder begeleiding. Zowel de ouders als de kinderen houden zich bezig met de mogelijkheid om je eigen verlangens te leren kennen en op een vruchtbare manier vorm te geven in de wereld.

Mijn kind is drie, kan ik toch meedoen? Helaas. Dat vraagt weer echt wat anders in de begeleiding, en dat bieden we deze retraite niet. Kinderen vanaf 4 jaar zijn welkom. We zijn van plan dit nog jaren te blijven doen, dus volgend jaar zijn jullie van harte welkom!

Ik heb een baby, als ik nou zelf een begeleider meeneem? De ervaring leert dat je als ouder met een baby emotioneel toch niet zo vrij bent als we graag willen, zodat je het ochtendprogramma niet met volle aandacht kunt bijwonen.

Ik voed mijn kinderen alleen op, kan ik ook meedoen? Deze retraite is voor stellen. Je bent van harte welkom om een keer naar een daikinidag te komen, daar komen we met alleen vrouwen samen. (Voor mannen hebben we -nog- niet zo’n dag.) Als je een vriend of vriendin hebt met wie je een gelegenheidstel zou kunnen vormen, neem dan even contact met ons op.

Kan ik mijn huisdier meenemen? Helaas; de locatie, The Place to Be, laat geen dieren toe.

Ik wil heel graag, maar mijn partner twijfelt – wat raad je aan? Ik zou hem/haar eerst even deze pagina goed laten lezen en een paar van onze podcasts laten luisteren. Dan vragen wat precies de twijfel is. Gaat die over het programma? Of over de logistiek? Dan samen kijken wat er nodig is. Als wij daar een rol in kunnen spelen, laat het ons weten.

Mijn kind heeft bijzondere zorg nodig, kan dat? Dat bieden wij niet in deze retraite, maar we kunnen er wel contact over hebben als jullie een oplossing zien.

Ik kan het niet betalen, kan ik toch meedoen? Als je graag wilt komen, maar je hebt wat financiële steun nodig, laat het ons dan weten. Meestal is er wel iets mogelijk.

Wij hebben 5 kinderen, kunnen we komen? In principe wel. We zullen kijken welke mogelijkheden we nog hebben op jouw moment van boeking. Dus neem even contact op.

Mijn kinderen hebben allergieën, en nu? Geef die lekker op tijd door, dan houdt de kok daar rekening mee. Liefst binnen twee weken na je boeking. Op zijn laatst kunnen we er rekening mee houden als je het voor woensdag 12 juli doorgeeft.

Hoe zit het met de lunch? We willen jullie graag de vrijheid geven om lekker direct na het programma in de auto te stappen en bij het zwemmeertje (15 min) te lunchen, of in het dorp, of hoe je maar wil. Chris, de eigenaar van Place to Be, zet een koelkast voor de kampeerders op de deel. ’s Avonds eten we weer met z’n allen.

Mijn vraag staat hier niet tussen. Neem dan even contact met ons op.

Wij geven ons op!