De essentie van Tantra is: ‘Ja zeggen tegen alles wat je ervaart.’

Dat is heel makkelijk gezegd, maar nog helemaal niet zo makkelijk gedaan. Want wat erváár je eigenlijk op dit moment?!

In een Avond vol Aandacht leer ik je hoe je kunt spreken over je ervaring. Dat is in het begin vaak heel erg zoeken, want normaal praten we eigenlijk alleen maar over wat we denken.

Oké; tenzij we ergens pijn hebben. Dan zeggen we ‘ik heb hoofdpijn’ – en daarmee beschrijf je heel rudimentair een fysieke sensatie waar je nog veel meer over zou kunnen vertellen. Want voelt die pijn dof of scherp? Soms kan het voelen alsof er een rubberen band om je hoofd zit. Of alsof er een molotov cocktail is ontploft tegen je schedeldak.

En wat ervaar je eigenlijk in je hoofd als je daar géén pijn hebt?

Een man stelde me tijdens een sessie een prachtige vraag, waarvan ik onmiddellijk dacht: ‘hier ga ik een artikel over schrijven’. Terwijl zijn partner op het puntje van haar stoel naar hem luisterde, verzuchtte hij: ‘Maar wát is nou de nieuwswaarde van mijn gevoel?’ Oftewel: waarom zou ik over mijn sensaties en emoties spreken? Wie heeft daar wat aan?

In dit artikel wil ik je daar iets over vertellen. Vragen, opmerkingen en je eigen ervaringen van harte welkom, as always!
Liefs,
Marije

Naar wie luister jij?

Om te weten wat je ervaart, zal je contact moeten maken met je lichaam. Je lichaam vertelt je hoe het met je is. Tenminste: als je open staat om die informatie te ontvangen.

Het lullige is dat we juist zo goed hebben geleerd om vooral te luisteren naar ánderen. Eerst hebben we geleerd om te doen wat onze ouders van ons verwachten. En nu doen we wat onze partner, onze kinderen, onze collega’s en vrienden van ons verwachten. Wat de maatschappij van ons verwacht. Om dat te kunnen volhouden, moet je je afsluiten van de signalen van je lichaam. Hoe krijg je het anders voor elkaar om links te gaan terwijl je hele lijf tegen je schreeuwt: ‘naar rechts, NAAR RECHTS!’?

Maar als je het leven van een ander leeft, geeft dat je geen vervulling. Sterker nog: het geeft je op den duur een burnout of een depressie (volksziekte nummer één op dit moment!). Je krijgt te maken met gevoelens van ‘er niet toe doen’. Want wat je ook doet, het is niet goed genoeg. Misschien nog wel voor de ander, maar niet voor jezelf.

Om te voelen wat JIJ wil, wat belangrijk is voor JOU, zal je weer moeten leren luisteren naar jezelf. En jezelf… dat is je héle zelf. Niet alleen de gedachtes in je hoofd, maar ook de gevoelens en sensaties in je hart, je buik, je keel, je handen – je kleine teen voor mijn part.

Marije Oostindie | Avond vol Aandacht

Over Marije Oostindie

In 2007 was ik drie jaar samen met mijn geliefde Jeroen, toen we een introductieweek deden bij het Centrum voor Tantra. Die overdonderende ervaring verrijkte alle aspecten van mijn leven. Inmiddels ben ik als trainer verbonden aan dit prachtige instituut en geniet ik intens van de groepsretraites die ik er begeleid.

Vanuit deze plek krijg ik zo vaak de vraag ‘Kunnen wij ook privé kennismaken met Tantra?’, dat ik mijn Avonden vol Aandacht ben gaan geven; privé introducties tot Tantra voor stellen. Het is heel vervullend voor me om zo uitgebreid mijn aandacht te hebben bij twee mensen met oprechte interesse in zichzelf en in elkaar.

Ik post regelmatig nieuwe artikelen over Tantra en intimiteit op mijn site. Op de hoogte blijven? Schrijf je hier in, en je ontvangt ook gelijk mijn gratis Tantra oefeningen voor thuis vanzelf in je inbox.

Een kwetsbaar proces

Dat opnieuw leren luisteren naar je lichaam, is een kwetsbaar proces. Het is alsof je een nieuw instrument leert te bespelen. Ik voel me heel respectvol naar iedereen die zichzelf zo durft te onderzoeken.

Want je gaat namelijk ongetwijfeld dingen voelen die je niet goed uitkomen. Als je je hart wil volgen, kan je namelijk niet meer tegelijkertijd ook de rest van de wereld volgen. Als je je onderbuik gaat vertrouwen, kan je niet tegelijkertijd ook op anderen vertrouwen. Je kan niet onder het maaiveld blijven terwijl je erboven uitsteekt.

Als je je lichaam weer gaat voelen, dan is het soms best pittig wat je voor je kiezen krijgt:

‘Als ik dit verdriet toe laat, verzuip ik er dan niet in?’
‘Als ik deze woede ga voelen, ga ik dan niet iets doen waar ik spijt van krijg?’
‘Als ik deze straling en schoonheid toelaat, willen anderen me dan nog?’

Maar al die gevoelens, ervaringen en kwaliteiten héb je nou eenmaal, of je ze nou wilt of niet.

Hoe Tantra helpt

We zijn vaak bang voor onze ‘negatieve’ emoties – zoals verdriet en woede – omdat we denken dat we ze niet kunnen hebben. Omdat we denken dat anderen ons niet meer oké zullen vinden als we dit ervaren. Daarom stoppen ze weg, soms zó diep dat we werkelijk denken dat we werkelijk geen woede of verdriet kennen in ons leven.

Dat doen we niet alleen met de emoties die we lastig of negatief vinden. Het is soms ook verdomd moeilijk om enthousiasme toe te laten. Of empathie, liefde, vrolijkheid, lust, straling, intelligentie, plezier…

De angst voor je gevoelens is vaak veel erger om te voelen dan de gevoelens zelf. Zo heb ik ooit minutenlang peentjes gezweet op de hoogste duikplank; jongens wat had ik een buikpijn als ik naar beneden keek. Maar toen ik eenmaal sprong was het eigenlijk best heel cool en avontuurlijk. En het was ook nog eens voorbij in een fractie van de tijd die ik zwetend op de duikplank had doorgebracht. Wat een opluchting!

De meesten van ons brengen een groot deel van hun leven door in verzet tegen hun gevoelens. Als je niet mag voelen wat je voelt en ervaren wat je ervaart, dan voelt je leven als gestagneerd, vast, onverbonden, inwisselbaar. Daar sta je dan; alsmaar bovenop die duikplank.

Maar het is werkelijk mogelijk om je gevoelens te ervaren, zonder jezelf of anderen pijn te doen of stuk te maken. Je moet het alleen oefenen. En daar helpt een goede Tantra leraar je bij. Die kan je helpen om ‘hier’ te blijven, aanwezig, terwijl je je ervaring toelaat.

Een kompas voor je leven

‘JA’ zeggen tegen wat je ervaart, betekent ‘JA’ zeggen tegen alles – niet alleen tegen je gedachtes, maar ook tegen je gevoelens en de sensaties in je lichaam.

Je sensaties en je gevoelens vertellen je waar je grenzen liggen; waar je van gruwelt en van weg wil bewegen. Zelfs als je mind maar blijft roepen dat deze persoon het vast goed bedoeld… Wat zal die wel niet van je denken als je dit niet meer accepteert?

Je sensaties en gevoelens vertellen je ook waar je naar verlangt, waar je blij van wordt, enthousiast. Waar je méér van wilt. Zelfs als je mind je blijft zeggen dat dit niet voor jou is weggelegd; doe nou maar normaal!

Hoe meer je vertrouwt op die signalen, ze hoort, respecteert en volgt, hoe meer je lichaam zal vertrouwen op jóu. Als ze zich gehoort weet, zal ze helderder tegen je gaan spreken.

Je hoeft dan niet meer aan jezelf te sleutelen, jezelf niet meer in een kramp te werken om maar te blijven passen in het leven dat je denkt te moeten leiden. Je gevoelens en sensaties worden een kompas – aangevuld (maar niet langer geleid) door je gezonde verstand.

Zo ontdek je wat jouw unieke bijdrage is aan deze wereld. Welke kwaliteiten en talenten jij te bieden hebt, wat anderen er ook van vinden. En hoewel dat misschien niet meteen makkelijk is, is is het wel super vervullend. Het leven gaat dan voelen als vanzelf, als ‘kloppend’, als stromend. Het is heerlijk als je je er niet meer tegen hoeft te verzetten.

Dus, wat is nou de nieuwswaarde van je gevoel?

Het lijkt misschien onbelangrijk:

Jeuk aan je handen.
Een drukkend gevoel op je borst.
Een gevoel van openheid in je buik.
Trilling in je benen…

Maar breng er maar eens echt je aandacht bij. Zeg er eens JA tegen.
Blijf, en volg wat er dan gebeurt als je niks tegenhoudt of probeert te veranderen.

Ik heb zelden meegemaakt dat er niet een grote intelligentie achter zulke ogenschijnlijke eenvoudige gevoelens bleek schuil te gaan.
Een heldere boodschap, een aanwijzing, een signaal.

Als je dat signaal serieus neemt, dan is het alsof je het begin van een draadje oppakt. Een draadje dat je kunt volgen om de weg terug te vinden uit het labyrinth van ideeen en beelden van wie je denkt te moeten zijn…. terug naar wie je werkelijk bent.