‘Gloed’ – Online retraite over seksualiteit | 29 & 30 oktober | in jullie eigen slaapkamer

‘Hoe we zijn en wie we zijn in seks, is een uitvergoting van hoe we zijn en wie we zijn in het héle leven’

In dit online vervolgprogramma houden we ons bezig met seksualiteit: een onderwerp dat je waarschijnlijk het liefst benadert vanuit de veiligheid van je slaapkamer. En dat is precies wat we gaan doen. Twee dagen lang hangen we samen uit in onze aller-intiemste ruimte. Daarin gaan we op een avontuurlijke ontdekkingsreis waarin je zowel de diepere lagen, als de veelkleurigheid van jullie intieme relatie verkent.

Marike: ‘De vorm – zo via Zoom – heeft me verrast. Ik zag er aanvankelijk tegenop. Maar juist bij het thema van seksualiteit werkte deze vorm voor mij en ons ontzettend prettig. Bijzonder om tegelijkertijd helemaal in onze eigen bubbel te zijn èn om jullie te horen en te weten dat anderen in hun bubbels een vergelijkbare reis maken.’

Net als wanneer we live in één ruimte bij elkaar zouden komen, doen we allerlei vormen van lichaamswerk en zelfonderzoek. We geven teachings, beantwoorden vragen en begeleiden deelrondes waarbij jullie ook van elkaar zullen leren. Ook tijdens de meer intieme oefeningen en rituelen begeleiden we jullie live, maar daarbij hoor je alleen onze stemmen en zien we elkaar niet. Je zult dus geen intieme oefeningen doen met de camera aan.

Seks als onderwerp

Er zijn weinig woorden die zó veel in ons oproepen als seks.

Voel maar eens wat het met je doet om dit woord alleen al te lezen. Misschien krijg je een heel onbehaaglijk gevoel in je buik: “Wát gaan we doen?” Of spring je juist van de bank: “Ja, eindelijk, hier snak ik naar.” Seks kan een heerlijk, spannend en avontuurlijk onderwerp voor je zijn, maar ook pijnlijk, frustrerend, verwarrend, beangstigend. Soms lopen relaties naar verloop van tijd stroef door – of helemaal stuk op – niet vervullende seksualiteit.

We horen mensen zeggen: “Seks hoort toch vanzelf te gaan? Want als je écht voor elkaar bestemd bent, dan stroomt de seks vanzelf.” Maar zo is de kwaliteit en het bestaansrecht van je relatie zomaar gelijkgesteld met de kwaliteit van jullie seks. Dat is wel erg vernauwd. Alsof jullie alleen maar bestaan als (al dan niet) vrijende wezens. En de rest dan?

Een relatie is zo veel meer dan seks.
Toch is fijne seks een heel goed werkend bestanddeel van een relatie. Het verbindt enorm als jullie samen kunnen genieten van seks. In welke vorm dan ook.

Wat als jullie seksueel vastlopen? Einde relatie?

Helaas weten veel stellen hier niet goed de weg. En dat is niet vreemd. Onze seksuele opvoeding beperkt zich tot eenzijdige voorlichting; over ‘hoe het werkt’ en hoe je zwangerschap, misbruik en SOA’s voorkomt. Verder laten we het over aan Hollywood en de porno industrie. Het eenzijdige beeld dat zij naar buiten brengen over seks heeft een diepgaande en tegelijkertijd oppervlakkige impact op ons.

Zelden of nooit vertellen we elkaar over de ontroering, de schoonheid, de nabijheid, de overgave of zelfs de spirituele ervaringen die seks je óók kan geven. Of weten we de weg als gevoelens van frustratie, angst en verwarring opkomen tijdens vrijen.

Als we die gevoelens in ons dagelijks leven kunnen voelen, waarom denken we dan dat ze niet thuishoren in seks? Fijne seks vraagt van ons om ook open te staan voor de lastige gevoelens. Om daar samen een weg in te vinden. Want het zijn niet alleen de handelingen, maar vooral ook de kwaliteit van de verbinding die seks fijn maakt.

Seks is meer dan seks alleen

Ook voelen we bijna allemaal aan ons water dat er in seks iets heel bijzonders te ervaren is. Het is één van die schaarse gebieden in ons leven die ons uitnodigt om onszelf helemaal los te laten. Om los te laten wie we denken dat we zijn, wie onze partner zou moeten zijn en wat we zouden moeten presteren. We verlangen hevig naar deze ervaring van overgave – we werken er vaak hard voor tussen de lakens – maar we bereiken die staat maar zelden.

Ja, het is fijn om een orgasme te krijgen (als je dat gegeven is). Maar het is deze overgave die een veel vollere gloed geeft aan seks, en daarmee aan je leven. Hoe kunnen we meer overgave uitnodigen? Zodat we meer van de goddelijke gloed ervaren?

Onderwerpen in ‘Gloed’:

  • Mannelijke en vrouwelijke seksualiteit: onze beelden erover en onze beleving ervan
  • Uitnodigen van je vrije stroom, in ontspanning en overgave
  • Jouw en elkaars grenzen voelen en in contact brengen
  • Hoe om te gaan met schuld en schaamte
  • Het vergroten van zelfliefde en -respect
  • Genieten van ontvangen, geven en offeren

In deze retraite kiezen we seksualiteit als aanvliegroute… maar misschien zie je al aan het rijtje hierboven dat de impact ervan zich waarschijnlijk niet zal beperken tot jullie seksleven.

Hoe we zijn en wie we zijn in seks, is een uitvergoting van hoe we zijn en wie we zijn in het héle leven.

Daarom heeft Tantra ook een speciale interesse in seksualiteit. Als we onszelf in seks meer heel en verbonden gaan voelen, zullen we die heelheid en verbinding ook meer ervaren in de rest van ons leven.

  Hier willen we bij zijn  

Over het programma

In ‘Gloed’ rusten we jullie uit met teachings, lichaamswerk en oefeningen. Zie het als richtingaanwijzers waarmee je meer vrijheid, overgave en verbinding uitnodigt in jullie seksualiteit.

Omdat dit een online programma is, zijn jullie alsmaar in jullie eigen veilige vertrouwde ruimte, en – zodra dat passend is – onzichtbaar en onhoorbaar voor de anderen uit de groep.

In die intimiteit van jullie eigen ruimte, zullen jullie je ook bezig houden met vrijen. Hopelijk zie je daar naar uit. Je hoeft het niet meteen allemaal leuk en geil te vinden. Misschien voelt het soms als aanklooien. Dat hoort er allemaal bij. Maar het is wel belangrijk dat je interesse voelt om met je partner aandachtig af te dalen in jullie intieme en seksuele verbintenis.

Net als in al onze programma’s zullen we je nooit vragen om iets te doen wat je niet wil. We gebruiken het woord ‘vrijen’ hier daarom ook precies zoals het is bedoeld: als een mogelijkheid om jezelf werkelijk vrij te laten zijn. We zullen je ondersteunen om heel dicht bij jezelf te blijven, je grenzen én je verlangens aan te geven als die zich aandienen. Want als je jezelf niet meer kunt voelen, wie vrijt er dan?

We zullen deelrondes aanbieden waarin je over je ervaringen kunt delen. Zo inspireren we elkaar, voelen we ons herkend en gesteund.

De tijden

Onder voorbehoud ziet het programma er alsvolgt uit:

Dag 1 

10:00 – 13:00  Lichaamswerk en zelfonderzoek
13:00 – 14:15   Lunchpauze
14:15 – 16:15    Puja (tantrisch ritueel)
16:30 – 17:30   Deelronde
17:30 – 19:30   Dinerpauze
19:30 – 21:30   Avondprogramma

Dag 2

10:00 – 13:00    Lichaamswerk en zelfonderzoek
13:00 – 14:15    Lunchpauze
14:15 – 16:15    Puja (tantrisch ritueel)
16:30 – 17:30   Deelronde & afsluiting

Voor wie is Gloed?

Dit vervolgprogramma is speciaal ontworpen voor stellen met ervaring met Tantra; zoals een Avond vol Aandacht. Omdat het een online programma is, zullen we niet altijd bij jullie kunnen zijn. Dat vraagt een zeker zelfdragend vermogen; om aanwezig te blijven, ook als er intensere gevoelens door je heen bewegen.

Of jullie elkaar al 40 jaar kennen of net drie maanden, of jullie nou bijna nooit vrijen of iedere dag, of jullie seks nou bloeit of een beetje verdord is, dat maakt niet uit. Seksualiteit is een belangrijk thema voor ons allemaal.

Deze retraite is spannend en gevoelig, maar ook leuk, luchtig, en vol levenslust.

Twijfel je? Neem contact met me op: marije@avondvolaandacht.nl / 06-24620048

Praktische info

Investering: Deze training kost €475,- per stel.
Dit bedrag is inclusief 21% BTW.

Data: 29 & 30 oktober 2021

Plaats: in je eigen slaapkamer, begeleiding via Zoom

Opgeven:
via de button hieronder, je betaalt eenvoudig en veilig via ideal

Verder: We sturen je twee weken voorafgaand aan deze slaapkamer retraite de Zoom inlogcodes toe en aanvullende praktische informatie o.a. over hoe je je kunt voorbereiden. Er kunnen aan deze retraite maximaal 10 stellen mee doen.

Annuleringsvoorwaarden:
Na het boeken van Gloed heb je drie dagen bedenktijd. Wil je toch van jullie inschrijving afzien, stuur me dan een mail en we retourneren eenvoudig je geld.

Wij melden ons aan
Jeroen en Marije tijdens online programma Gloed

‘Dat we samen op onze eigen plek en in onze eigen sfeer de oefeningen konden doen, was van grote waarde.

Het gaf extra intimiteit die in een live-groep niet mogelijk is.’

Marike

‘De retraite heeft mij een grote stap naar vrijheid gegeven.

Het vrij zijn tijdens vrijen;

heel fris en sprankelend.’

Gina

‘Wij genieten nog steeds na van de heerlijke retraite.’

Wiebe

‘Chapeau voor jou en Jeroen,

voor wat jullie hebben neergezet met de GLOED sessies via Zoom.’

Sanne

‘Deze retraite heeft me bewust gemaakt van waar ik neig mezelf te verlaten

en waar ik probeer te voldoen aan verwachtingen van de ander.’

Tessa

‘Jullie bezitten krachtige eigenschappen

om een vertrouwde bedding te creëren zo via een scherm!’

Sanne

‘Dank voor het idee om onze slaapkamer tot retraite ruimte te maken

en daarmee echt de verbinding leggen naar Tantra in het dagelijks leven.’

Hilde

‘De warmte die jullie uitstralen, het zelf ook een stel zijn,

de hele goede vragen die jullie stellen en het helemaal bij ons kunnen zijn;

dit alles vond ik zeer waardevol en professioneel.’

Martine

‘Naast de ontroerende en serieuze oefeningen

was er ook altijd ruimte voor grappen en lol.’

Martine

‘Wat is het mooi om tijd te nemen voor een liefdesdialoog met je lief.

Onder begeleiding van Marije en Jeroen je meer bewust te worden

dat intimiteit en seks zoveel meer is dan toewerken naar een hoogtepunt.’

Lex

‘Een reis die zo zoveel dieper gaat dan seks.

Hij ging bij mij langs oude pijn, verdriet, liefde, intimiteit en ja: ook seks.

Allemaal energie die mag stromen.’

Lars

‘Ik heb me nog nooit eerder

zo intiem gevoeld met haar.’

Lars

‘De manier waarop jullie de retraite vormgaven, vond ik fantastisch!

Zacht, maar ook gedragen en stevig. Serieus, maar niet zwaar.’

Marrit

‘Het voelt een beetje als een nieuw begin van ons.’

Marrit

Over Jeroen en Marije

Jeroen Biegstraaten was jarenlang business consultant voordat hij tantra ging bestuderen bij het Centrum voor Tantra in Amsterdam. Het greep hem zo dat hij het hele curriculum doorliep, zijn leraren ging assisteren en er uiteindelijk zelf les gaf. Gaandeweg verschoof zijn interesse naar het werken met mannen. Dus sloot hij zich aan bij het frisse platform Mannenkracht. Begin ’21 kwam hun boek ‘Het is Tijd Man’ uit bij Altamira.

Bij Avond vol Aandacht keert hij terug naar zijn liefde voor Tantra, en geniet hij van het begeleiden van stellen in onze vervolgretraites en in zijn privé relatiecoaching sessies.

Marije Oostindie geeft introductiegroepen en vervolgtrainingen voor het Centrum voor Tantra. Haar specialiteit is aanraking: hoe kan je je ontspannen én aanwezig blijven terwijl je aanraakt of wordt aangeraakt? Ze geeft ook sinds 2013 Avonden vol Aandacht: introducties tot Tantra speciaal voor stellen die privé kennis willen maken met dit bijzondere pad. Daarnaast is ze kunstenares. Haar beeldend werk hangt nauw samen met haar Tantrische praktijk en beoefening. Je komt haar schilderijen regelmatig tegen op deze site. Meer zien? Kijk maar eens op Atelier Aandacht.

Over onze eigen relatie met seks

Marije: ‘Op mijn 24e had ik al twee langere relaties achter de rug: één van drie en één van vijf jaar. In beiden had ik na verloop van tijd geen zin meer in seks. Terwijl ik wél van mijn geliefde hield.

Lag het aan mij?
In de korte periodes waarin ik vrijgezel was, voelde ik me een volop seksueel wezen. Mijn seks was zeker niet stuk.

Lag het dan aan mijn relaties?
Toen ik in 2004 Jeroen ontmoette – wist ik onmiddellijk: ‘Dit is ‘m!’

Maar na twee jaar zat ik seksueel weer net zo op slot als eerst. Bovendien hadden we een stevig knipperlichtpatroon ontwikkeld: al na een paar maanden ging het voor de eerste keer uit. En weer aan. En weer uit… Dat een relatie zó moeilijk en zó pijnlijk kan zijn: dat had niemand me verteld!

Jeroen: Mijn moeder was feministe. En hoewel zij voor de goede zaak de barricade op ging, voelde ik me als man verkeerd. En al helemaal vanwege mijn seksualiteit. Maar ik was wel razend nieuwsgierig naar seks! Dus dat werd een hele puzzel. Er speelde allerlei ideeën door me heen over hoe ik als man zou moeten zijn, en moeten vrijen. Maar ik kwam er niet lekker mee uit. Geforceerd vriendelijk, of soms totaal onaangesloten.

Toen ik Marije – op de dansvloer! – ontdekte, vond ik haar meteen supersexy. Maar ook zij bleek een mens, en we kregen gedoe. Ook in seks. Ik dacht een tijd dat het aan mij lag, maar kon daardoor ook op onderzoek wat nou eigenlijk mijn eigen seksuele stroom was. Daar wilde ik nou eens echt iets over leren.

Samen verder

Gelukkig zijn we allebei nieuwsgierige types en gingen we samen op onderzoek uit. Hoe konden we de wonden helen die aan deze destructieve patronen en blokkades ten grondslag lagen? In 2007 vonden we het Centrum voor Tantra.

We waren perplex over hoe Tantra ons hele leven verrijkte. Zo veel echtheid, avontuur en diepte: hier wilden we alles over leren. Ja, het ging over seks, en over nog veel meer. We genoten enorm van deze eeuwenoude kennis.

Maar zelfs toen we dieper doordrongen op het pad, toen we alsmaar meer liefde, verbinding en intimiteit ervoeren was het met onze seksualiteit nog niet automatisch heel florissant gesteld. Dat was op z’n minst opvallend! We gaven les in seksualiteit en intimiteit, maar hadden zelf ook nog van alles uit te zoeken. Achteraf eigenlijk heel logisch. Net als elk ander stel veranderden we, kwamen we nieuwe dingen tegen, dienden zich nieuwe ‘oude’ wonden aan.

Dat veranderde toen we eenmaal een aantal eenvoudige principes consequent gingen toepassen op ons vrijen: minder ’toevallige’ seks, maar echt een afspraak maken om te gaan vrijen, en dat dan op een tijdstip dat we allebei fijn vinden (niet langer een compromis voor de een of de ander), meer adem en beweging – in plaats van de toch wel erg taaie set ‘vaste’ handelingen.

Inmiddels zijn we 16 jaar samen en vrijen we steeds vaker zonder dat er iets moet. Gewoon omdat ons lijf het wil – en niet omdat ons hoofd het dicteert. We zijn intiemer met elkaar. Vriendelijker. Speelser. We zijn leukere ouders voor ons kind. Betere buren. Fijnere collega’s. En veel betere minnaars.

Jeroen & Marije, Avond vol Aandacht