Mijn 14e episode van de Avond vol Aandacht podcast gaat over grenzen. Een belangrijk onderwerp, zéker als je Tantra gaat beoefenen. Want we kennen helaas maar al te goed de verhalen van mensen die onder druk van de groepsleider in Tantra retraites over hun grenzen zijn gegaan. Heel akelig, want hier kan je trauma door oplopen. Terwijl: als je Tantra beoefent zoals het is bedoeld, is het idee nou juist dat je vrijer en opener wordt!

Maar niet alleen in Tantra is het soms een uitdaging om je grenzen te respecteren. Voor de meesten van ons geldt dat we óók in het dagelijks leven soms heel makkelijk onze grenzen uit het oog verliezen. Bijvoorbeeld in ons werk, in contact met onze familie of in onze liefdesrelaties. Het leven kan erg veeleisend zijn, en helaas is hard werken de norm in onze doe-maatschappij.

Het contact met andere mensen is zó belangrijk voor ons; soms zijn we net iets té bereid om onszelf wat aan de kant te schuiven. Gewoon zodat we maar in contact kunnen blijven met de ander.

Voor een tijdje is dat natuurlijk geen probleem; soms doe je wat water bij de wijn. Maar, als je te lang je grenzen niet respecteert, dan vind je jezelf misschien op een gegeven moment uitgeput terug; ondergewaardeerd en met weinig zelfrespect…

Speciaal voor de mensen onder ons die het nog niet zo makkelijk vinden om een heldere lijn te trekken – of die samenleven met een geliefde die dat niet zo makkelijk vindt – heb ik deze podcast episode opgenomen.
Ik hoop dat je er wat aan hebt!

Liefs,
Marije

Beluister de nieuwste AvA podcast episode

De Avond vol Aandacht podcast is gratis te beluisteren op alle grote podcast kanalen.
Je vind ‘m bijvoorbeeld hier op Spotify, of hier in Apple Podcasts. Abonneer je en mis nooit meer een aflevering!

Marije, Avond vol Aandacht

Eerste hulp bij Grenzen Stellen

Soms hebben we in onze jeugd zo weinig respect ontmoet voor onze grenzen dat ze, wanneer we volwassen zijn, heel lastig kan zijn om ze nog te voelen. Mijn leven is een stuk fijner en ontspannener geworden sinds ik NEE durf te zeggen. Weet je van jezelf dat dit moeilijk, zo niet onmogelijk voor je is, dan kan het heel behulpzaam zijn om hier een aantal therapeutische sessies aan te besteden.

In een Avond vol Aandacht sessie met je partner zijn jullie vrij van iedere groepsdruk, want deze sessie is helemaal privé. Mijn collega’s en ik volgen jullie tempo; en jullie hoeven met niemand rekening te houden. Samen met je partner besteed je heel veel aandacht aan: hoe kan ik ‘bij mezelf’ blijven, terwijl ik ook met mijn geliefde ben? En natuurlijk hoef je sowieso nooit iets te doen wat je niet wil – wat overigens ook geldt voor onze vervolgretraites en de trainingen van het Centrum voor Tantra – mocht je overwegen om ook eens Tantra te beoefenen in een groep.

Grenzen zijn een belangrijk onderdeel van onze liefdesrelatie, en het is voor beide partners belangrijk om hier helder over te worden. Zo kan je veiligheid, verbinding én vrijheid ervaren in jullie contact. Gesprekken hierover zijn soms emotioneel geladen. Wil je hierover samen spreken onder mijn begeleiding, kijk dan eens naar mijn relatie coaching via Zoom.

Het is ook heel behulpzaam om eens los van je partner op onderzoek uit te gaan naar je grenzen en je beelden over wie je allemaal zou moeten zijn voor jezelf en voor anderen. Die mogelijkheid biedt Jeroen aan in zijn ‘Het is Tijd Man’ dagen voor mannen, en ik in mijn Dakini Dagen voor vrouwen.

Boek een Avond vol Aandacht
Vertel me meer over de Dakini Dagen