In ‘normale’ gesprekken spreek je ofwel over het verleden, ofwel over de toekomst. Denk maar eens aan de koffie in het café met die vriend of vriendin. Het gesprek gaat bijvoorbeeld over je werk (waar je nu niet mee bezig bent), de vakantie (die gaat komen) of de kinderen (die er niet zijn).

We spreken zelden over wat we in het moment zelf ervaren. Nu.

Als we dat wel zouden doen, dan zou een gesprek veel minder keurig volgens de sociale regels verlopen. Je zou dan niet je kiezen op elkaar zetten en netjes doen alsof je geïnteresseerd bent in de tweehonderdste vakantiefoto van je vriendin. Dan zou je zeggen: ‘ik zou ook wel iets willen delen, is het ok voor je om je telefoon weer weg te stoppen?’ Misschien zou je tijdens een enthousiast verhaal over je nieuwe baan durven erkennen: ‘Ik merk dat ik probeer indruk op je te maken’.

Whoops: je voelt waarschijnlijk direct hoe spannend het is om meer waarheid toe te laten in het contact – en waarom we het dus doorgaans niet doen. Het maakt ons kwetsbaarder. Het voelt naakt. Maar precies dat maakt echt contact en echte verbinding mogelijk.

Spreken over het NU vraagt oefening

We hebben heel erg geleerd om ons aan te passen aan andere mensen. Of eigenlijk nog beter gezegd: wat we denken dat anderen van ons willen. Dat houdt het contact oppervlakkig. We praten over koetjes en kalfjes; niet over wat er echt toe doet.

Als we met meer waarheid tevoorschijn willen komen in het contact, dan is dat vaak iets wat we moeten oefenen. Daarvoor gebruiken we in Tantra vaak de veilige afspraken en begrenzingen van inquiry. Daarin spreek je om de beurt over je ervaring in het moment, terwijl de ander alleen maar luistert.

In de herhalende vraag doe je ditzelfde, maar nu stelt de ander je een vraag die je helpt om je aandacht te brengen bij alles wat er in je leeft rondom een specifiek onderwerp. Doordat je de vraag telkens opnieuw wordt gesteld, wordt je ook steeds opnieuw uitgenodigd om jezelf te proeven in het moment en alles wat het onderwerp in je wakker maakt.

Op een gegeven moment zal je waarschijnlijk merken dat de antwoorden vanuit heel verschillende plekken kunnen komen: vanuit je hoofd, je hart, je bekken… zelfs uit je kleine teen.

Relatie coaching

Een gezonde relatie onderhouden vraagt zó veel van ons wat we niet hebben geleerd. Het kan heel prettig en ontspannend zijn om eens onder begeleiding te kijken naar alles wat je partner in je wakker maakt. Een derde persoon erbij maakt het soms veel veiliger en eenvoudiger om er werkelijk JA tegen te zeggen.

Vaak gaat je energie daardoor vrijer stromen en voel je je meer verbonden met jezelf. Dat vergroot ook de mogelijkheid tot verbinding tussen jullie.

Proberen of dit wat voor jullie is? 

Jeroen biedt coaching aan in Amsterdam Noord of via Zoom.

Marije biedt coaching via Zoom.

De Herhalende Vraag

Doel: je aandacht brengen bij alles wat er in je leeft rondom een bepaald thema.
Nodig: een timer & prettige zitplekken waarbij je elkaar goed kunt aankijken.

Zo doe je het:

1. Je zet de timer op 10 of 15 minuten

Deze tijd krijg je per persoon: je hebt wat tijd nodig om er in te komen. Het kan even duren voordat je antwoorden niet meer alleen uit je hoofd, maar ook uit andere delen van je lichaam komen.

2. A. stelt B. de vraag

Je zegt: ‘Vertel me, wat is een intieme relatie voor jou?’. Vervolgens luister je alleen maar. Je bent een beetje zoals de Boeddha: een deel van je aandacht is bij (de woorden van) je partner en een deel is in je eigen lichaam; bij je eigen interne respons. Je laat jezelf ervaren wat je ervaart, maar je spreekt niet.

3. B. geeft antwoord

Ieder antwoord is goed. Je kan bijvoorbeeld iets zeggen over de gedachten die in je opkomen als je de vraag hoort. Misschien zijn er gevoelens. Om zo veel mogelijk in het NU te blijven, is het heel behulpzaam als je regelmatig iets beschrijft van je fysieke sensaties.

Je bent heel vrij in het beantwoorden van de vraag. Je hoeft bijvoorbeeld niet (alleen maar) te spreken; je kan ook geluid maken of bewegen. Je mag wat je voelt door laten klinken in je antwoord (‘Wat een rotvraag!!’) De enige vereiste is dat je oogcontact kan blijven houden.

4. A. zegt ‘dankjewel’ en stelt de vraag opnieuw.

Vaak is een antwoord op een gegeven moment klaar, en dan valt er een natuurlijke pauze. Dan zeg je ‘dankjewel’ en stel je de vraag opnieuw, met dezelfde woorden en in dezelfde intonatie.

Voel je dat B. zichzelf herhaalt of vastloopt in mentale verhandelingen – maar er valt maar geen pauze… Wat dan? Neem eens een risicootje; zeg ‘dankjewel’ en herhaal de vraag. Soms heel behulpzaam; ineens kan B. vanuit een frisse andere plek antwoorden.

Was het voor B. super irritant? Laat je irritatie deel zijn van je antwoord!

4. Na 10 of 15 minuten wissel je en stelt B. de vraag

Ardhaneswara - Atelier Aandacht

Andere herhalende vragen

Tijdens Goud oefenden we de herhalende vraag: ‘Vertel me, wat is een intieme relatie voor jou?’. Deze vraag zou genoeg kunnen zijn voor een levenslang onderzoek over intimiteit. Dus herhaal ‘m gerust:-)

Andere herhalende vragen die jullie ook eens zouden kunnen proberen zijn:

‘Vertel me waar je naar verlangt’

‘Vertel me, wat is seks?’

‘Vertel me hoe je vervulling ervaart’

Vertel ons meer over het vervolg