Het laatste deel van deze Tantra cursus

In de vorige twee delen heb ik het met jullie gehad over ‘intimiteit‘: één van de twee grote onderwerpen waar Tantra veel mee wordt geassocieerd. Seksualiteit is het andere grote onderwerp, en daar gaat het laatste deel uit deze cursus over.

Er is veel verwarring over Tantra en seks. Want nee: we zijn niet speciaal de hele dag aan het orgie-en. Als je zomaar één van mijn retraites binnen zou lopen, zou de kans klein zijn dat je iets ziet dat lijkt op seks.

Wel werken we in bijna alles wat we doen met onze seksuele energie.

Een ander woord daarvoor is ‘vitale levensenergie’. Het is de levenskracht die door alles en iedereen heen stroomt. Je kan haar voelen in alles wat je doet: de aardappelen schillen, ruzie maken, de kinderen naar school brengen – en ja: óók wanneer je vrijt.

Hoe meer van die energie we tot onze beschikking hebben, hoe voller en rijker het leven voor ons wordt. Met meer energie ervaren we alles intenser: zowel de schoonheid als de lastigheid van het bestaan.

Het klinkt een beetje raar, maar doorgaans zijn we hard aan het werk om onze vitale levenskracht, onze seksuele energie, te beperken. Dat doen we door spanning te maken in ons lichaam, door veel in onze mind te zitten en door oppervlakkig te ademen.

In Tantra doen we veel oefeningen die ons helpen om meer te ontspannen, zodat onze energie weer vrij kan gaan stromen. We bewegen veel, zodat ons lichaam losser en vloeibaarder wordt. We doen veel zelfonderzoek waarin we onze aandacht brengen bij alles wat we ervaren in het moment.

En we doen ook allerlei oefeningen waarin we dieper ademen.

Door dieper te ademen, komt er meer zuurstof in ons lichaam. Daarmee wordt onze natuurlijke stroming en levendigheid wakkerder. We stoken zogezegd het vuurtje wat op. Doorgaans maakt het ons stralender, vitaler… sexyer.

Meer adem = meer voelen

Als je dieper gaat ademen, komt je vrije stroom op gang. Die brengt je in contact met fijne gevoelens, zoals vreugde en compassie. Maar je gaat soms ook gevoelens ervaren die we doorgaans lastig vinden om te voelen, zoals boosheid, jaloezie of verdriet. Whoops. Dat is dan ook precies de reden waarom we doorgaans de neiging hebben om onze vrije stroom te onderdrukken en níet zo diep te ademen.

Maar als je één gevoel onderdrukt, onderdruk je ze allemaal. Helaas.

Je kan niet nooit meer verdrietig zijn, en nog steeds vol toegang hebben tot je liefde. Je kan niet voluit blij en stralend zijn, als het rood van je woede nooit welkom is.

In Tantra proberen we daarom iedere ervaring te verwelkomen; al onze gevoelens, al onze gedachten, al onze fysieke sensaties. Alles. Dat kan best pittig en confronterend zijn. Want hoe verwelkom je bijvoorbeeld je zwartste haat? Of je stralendste licht?

In Tantra wordt niet voor niks gezegd: het directe contact tussen leerling en leraar is onmisbaar. Je leraar schept een bedding, een veilige ruimte waarin jij kan afdalen in diepere lagen van jezelf. Een goede leraar zal je helpen om ‘hier te blijven’ terwijl je door je ervaringen heen beweegt; wát die ervaring ook is.

Als het gedachtegoed van Tantra je aanspreekt, dan lijkt het me heel fijn om eens live met jou of jullie te werken, zodat je ervaring zich nog (veel) verder kan verdiepen.

Tegelijkertijd hoop ik dat je iets zal ervaren van je vrije stroom in deze laatste meditatie uit deze Tantra cursus. Ik heb deze ademmeditatie met veel liefde voor je ingesproken. Ik hoop dat het een beetje voelt alsof ik naast je zit. En dat ze je ontspanning en plezier geeft:-)

Veel liefs,
Marije

Kijk in mijn online agenda en boek een privé sessie

Een meditatie om je seksuele energie te voelen

Hoe blijkt je seksuele energie te stromen als je haar niet manipuleert of beïnvloedt? Deze meditatie doe je op jezelf, en – de eerste keer dat je ‘m doet – ook helemaal voor jezelf.

Voordat je begint:

Voor deze meditatie mag je lekker gaan liggen; op je bed of op de bank. Leg een hoofdkussen onder je knieholtes, zodat je rug zich kan ontspannen. Zorg dat je ten minste een kwartier lang niet gestoord kan worden.

Als je die hebt, gebruik een externe speaker of doe een (bluethooth) koptelefoon op. Dat komt de geluidskwaliteit erg ten goede.
Ik wens je een fijne meditatie!

Het password voor de meditatie video hieronder is: ‘Voluitademen’

Breathe & Repeat

Misschien merk je dat het best wennen is: zo voluit ademen via je mond. Maar voor je lijf is het heel gezond; je cellen regenereren sneller door al die extra zuurstof. Het effect is meestal ook bijzonder prettig; je wordt er tegelijkertijd ontspannen én wakker van. Een unieke staat van zijn in ons jachtige leven.

Daarom raad ik je aan om deze ademmeditatie nog eens te doen. Misschien zelfs samen, tegelijk. Bijvoorbeeld voordat jullie gaan vrijen, omdat het je zo kan helpen om wat vrijer te worden. Want hoe vrij ben jij, als je vrijt?

Tip: Maak een bladwijzer aan voor deze pagina: dan kan je hem eenvoudig terugvinden. Hoe? Kies rechtsboven in je internetbrowser de optie ‘instellingen’ en kies ‘bladwijzer aanmaken voor deze pagina’.