Ik weet nog goed hoe ik tijdens mijn eerste Tantra introductieweek argwaan voelde naar de altaren die mijn leraren maakten. Ze werden bevolkt door juicy goden en godinnen, kaarsen die altijd brandden, en uitbundige bloemen.

Ik vond het maar exotisch-nostalgische aanstellerij. Wat was eigenlijk de bedoeling met deze onrealistische figuren met hun ronde billen en borsten, hun soepele ledematen, hun serene rust of extatische zindering?

Moesten we in ze geloven? Ze aanbidden?

Nee, ontdekte ik. In Tantra hoef je helemaal niets te geloven. Wanneer mijn lerares vertelde over Tantra, drukte ze ons op het hart om haar woorden te nemen als hypothese, totdat ze ook in mijn ervaring waar bleken te zijn… of niet.

En tot mijn grote verbazing raakte ik al snel onder de indruk van de kennis die schuilging achter de eeuwenoude mythologie van Tantrische goden en godinnen. Met ieder nieuw verhaal, met iedere nieuwe invalshoek of laag waarop ik meer van ze begreep, ging ik meer van ze houden. En toen wilde ik alles over ze leren.

Zo ontdekte ik dat goden en godinnen altijd een belangrijke plek hebben ingenomen in de beoefening van Tantra – maar op een andere manier dan ik dacht….

Het Tantrische altaar

Het onderhouden van altaar is een wezenlijk onderdeel van de Tantrische beoefening.

Een altaar is niet bedoeld om al je spirituele hebbedingetjes op te bewaren. Nope.

Je altaar is als een wereld, maar dan in het klein. Niet zomaar een wereld, maar de wereld zoals jij haar graag zou ervaren. Een altaar vraagt om aandacht en onderhoud; want wat jij verlangt in je leven, verandert met de tijd.

Dat wat je verlangt of nodig hebt in je leven, manifesteer je eerst op je altaar.
Waarom? Nou, omdat:

Wat je aandacht geeft, groeit

En je altaar is een plek voor dat wat je wilt laten groeien in je leven. Ook al weet je nu nog niet hoe.

Het leuke is: bijna iedereen heeft een altaar. Ja, jij ook – zelfs als je hem niet bewust hebt vormgegeven. Een paar mooie stenen, een kaart van een schilderij dat je raakt, een veer… Allemaal objecten die – hoewel je ze misschien in het bos of op straat gevonden hebt – waardevol voor je zijn. Objecten die een bepaalde kostbaarheid uitdrukken.

Als je er met deze ogen naar kijkt; welke kwaliteiten zie jij uitgedrukt op jouw altaar?

In Tantra geven we het altaar heel bewust vorm, zodat het ook echt kan ‘werken’ voor ons.
Hoe dat werkt, deel ik graag met je.
Dit zijn de stappen:

1. Ontdek je verlangen

Nu het nieuwe jaar weer in zicht komt, is dit een mooie vraag om je aandacht eens bij te brengen: waar verlang jij naar in het komende jaar?

Misschien ervaar jij bijvoorbeeld op dit moment te veel afstand samen met je partner. Of juist te weinig vrijheid. Een jaar of wat geleden kreeg ik soms te horen dat ik moeilijk benaderbaar was. Dat ik soms streng overkwam. Mensen konden mijn hart niet altijd voelen.

Nou zijn we zo geneigd om zoiets te formuleren als een gemis: iets ontbreekt in je leven.
Je bent nog niet helemaal oké.

Maar dat is niet waar. Ik was niet fout, het was alleen heel fijn voor me om meer in contact te zijn met mijn hart. Ik verlangde naar meer empathie en liefde in mijn leven.

Dat waar je naar verlangt, waar je méér van wilt, is meestel niet iets buiten je. Iedereen kan liefde of compassie ervaren. Je kan gewoon leren hoe je meer intimiteit toe kunt laten in contact met jezelf en met anderen. Het is werkelijk mogelijk om tegelijkertijd vrijheid én verbinding te ervaren in een liefdesrelatie. Iedereen kan groeien en nieuwe kwaliteiten in zichzelf ontdekken.

En zo verlang je dus eigenlijk naar iets wat in potentie al in je is.
Fijn idee, niet waar?

2. Vind een symbool

Als je weet welke kwaliteit je meer wilt uitnodigen in je leven, ga je op zoek naar een symbool voor deze kwaliteit. Niet een algemeen symbool, maar iets dat jóu aanspreekt. Hoe meer je er van houdt, hoe sterker het namelijk voor je zal werken.

Als jij – net als ik – van goden en godinnen houdt, dan kan je op zoek gaan naar één met de specifieke kwaliteit die je zoekt. Zo heeft Witte Tara, de boeddhistische godin van compassie, lang op mijn altaar gestaan. Telkens als ik haar zag, werd ik herinnerd aan mijn eigen vermogen om compassie te voelen.

Ik schilderde Ganesha, de god van veiligheid en het nieuwe begin, naast mijn voordeur toen ik mijn eigen bedrijf opstartte.

Heb je hulp nodig bij het leren van iets nieuws? Saraswati bijvoorbeeld is een bekende godin van creativiteit, (wetenschappelijk) onderzoek en leren. Maar je kan ook dichterbij huis kijken; Maria is een prachtige gestalte als je zoekt naar de kwaliteit van zorgzaamheid of puurheid in je leven. Er is echt een god of godin voor iedereen!

Maar misschien zijn goden en godinnen niet zo je ding: dan zoek je andere objecten die deze ‘goddelijke’ kwaliteiten voor jou vertegenwoordigen. Zo kan het zijn dat je een mooie bergkristal associeert met helderheid. Een (afbeelding van een) bloem doet je misschien denken aan bloei of aan onschuld. Een mooie veer associeer je waarschijnlijk weer meer met lucht, ruimte of overzicht.

Je zet je god(in) of je symbool op een altaar; een centrale plek in je huis waar je blik vaak op kan vallen. Daar kan je een speciale tafel voor gebruiken, maar ook een vensterbank of een lege plank in je boekenkast. Je zorgt dat je altaar schoon is, en regelmatig een update van je ontvangt. Verse bloemen, een brandende kaars – en soms een nieuwe afbeelding of object. Want: zodra je leven verandert, verandert je altaar mee.

3. Zie jezelf als goddelijk

Stel, je hebt precies de goede god(in) of object gevonden en er een mooi altaar voor gemaakt.
Wat dan?

Nou, dan is het zaak om deze ‘wereld’ die je hebt geschapen, te zien als een uitdrukking van wie jij ten diepste bent. En omdat goden zijn geschapen naar ons evenbeeld, is dat bij een god(in) redelijk eenvoudig.

Je stelt jezelf voor áls die god of godin.
Fake it, till you make it!
Je doet alsof je in de spiegel kijkt.

En wat je ziet in die spiegel? Kracht. Gevoeligheid. Schoonheid. Onschuld. Het vermogen om te leren en te groeien. Het vermogen om grenzen te stellen. Veiligheid. Overvloed. Compassie. Precíes wat jij allemaal al bent.

Verder is niks nodig. Je wacht eenvoudig af. Want: wat je aandacht geeft, groeit écht.

Geinspireerd?

Voel je je aangetrokken tot de Tantrische goden en godinnen die overal op mijn site opduiken? Dan vind je het misschien leuk om te weten dat ik die schilder onder de naam Atelier Aandacht. In mijn webshop vind je kaartensets, limited editions en zelfs ecologische yoga shirts.

Dat ik uberhaupt weer ben begonnen met schilderen, is trouwens voor 100% te danken aan Tantra. Door te oefenen om aanwezig te blijven terwijl er meer energie door mijn lijf toeliet, werd ik creatiever dan ik ooit was toen ik nog aan de kunstacademie studeerde. Hoewel ik al tien jaar geen kwast meer vast had gehouden, ging het ineens helemaal vanzelf… een groot genot.

Marije schildert aan een 'Ardhaneswara': Shakti en Shiva in één lichaam

Over Marije Oostindie

In 2007 was ik drie jaar samen met mijn geliefde Jeroen, toen we een introductieweek deden bij het Centrum voor Tantra. Daar wilde ik veel, en veel meer van!

Ik had de kunstacademie gedaan, maar al tien jaar geen kwast meer aangeraakt. Na een paar jaar Tantra beoefenen, ging mijn creatieve flow weer stromen. Intens stromen zelfs. Ineens was ik weer kunstenaar, maar nu vanuit een plek met veel meer diepte.

Naast Tantra leraar maak ik dus kunst onder de naam Atelier Aandacht. Ik schilder eeuwenoude Tantrische goden en godinnen op een hedendaagse manier. Ik wil ze dichtbij laten komen, ontdaan van hun vaak vele, traditionele details en symbolen. Net alsof je in de spiegel kijkt…

Shakti en Shiva - Tantra goden door Atelier Aandacht
Witte Tara altaar kaart - Atelier Aandacht
Shakti en Shiva - tantrische goden door Atelier Aandacht
Kali - Tantrische godin door Atelier Aandacht
Ardhaneswara (Shakti en Shiva in één lichaam) door Atelier Aandacht
Ardhaneswara (Shakti en Shiva in één lichaam) door Atelier Aandacht
Ardhaneswara (Shakti en Shiva in één lichaam) door Atelier Aandacht