Tijdens jullie Avond vol Aandacht hebben jullie een inquiry gedaan: een oefening waarbij je om de beurt sprak of luisterde.

Inquiry geeft je de mogelijkheid om je volledige aandacht te brengen bij je ervaring in het moment, terwijl je partner getuige is van jouw proces.

In ‘normaal’ sociaal contact is dat vaak niet onze eerste focus. We spreken over wat er was, en over wat nog zal komen. We spreken zelden over wat we nu ervaren. Oké vooruit: als we hoofdpijn hebben, dan zeggen we ‘ik heb hoofdpijn’. Maar verder verwoorden we eigenlijk vooral onze gedachtes. Zelden of nooit spreken we over onze gevoelens en fysieke sensaties.

Het mooie is dat je in een inquiry óók getuige bent van wat zich afspeelt in je partner. Je hoort waar die mee bezig is, van geniet of mee worstelt. Ik ervaar zelf vaak na een inquiry meer begrip, openheid en ruimte voor mijn geliefde. Ik gebruik inquiry dan ook graag om ‘in te checken’. Als we weer thuiskomen na ons werk hebben we soms zulke andere dingen meegemaakt…. hoe ontmoet je elkaar weer, zonder elkaar te overladen met elkaars verhalen?

Jeroens luisterende aanwezigheid helpt mij om meer intiem te worden met mezelf. Omdat hij alleen luistert en niet reageert, laat hij me vrij om mijn eigen spoor te volgen. Er is aandacht en ruimte voor ons allebei: héél fijn.

Een kleine disclaimer: de beoefening van Inquiry is heel eenvoudig, maar niet makkelijk. Het is niet voor niks dat A.H. Almaas, de man die inquiry wereldwijd aan de man bracht, er een vuistdik boek over schreef. Maar ik denk dat de oefening ook al krachtig is als je nog aan het uitvinden bent hoe je het nou doet: je aandacht in het moment brengen. Ik blijf zelf ook rustig dooroefenen!

De Spelregels voor Inquiry

  1. Spreek af hoe lang je dit wil doen: ergens tussen 2 en 15 minuten per persoon
  2. Zet een timer zodat je niet op de tijd hoeft te letten, jullie krijgen allebei evenveel tijd.
  3. Eén spreekt, de ander luistert alleen maar en reageert niet
  4. Elk detail is de moeite waard om over te spreken:
    ieder gevoel, iedere sensatie, iedere gedachte.
  5. Als de gong is gegaan, maak je rustig je zin af. Daarna wissel je.

Over Spreken

Als je gaat spreken is het behulpzaam om te beginnen om je aandacht te brengen bij de sensaties in je lichaam. Wat merk je op in je lijf?

Vandaaruit beschrijf je waar je aandacht vanzelf naar uit gaat: gedachtes, gevoelens, fysieke sensaties. Niets is onbelangrijk. Waarschijnlijk weet je in het begin nog niet waar het toe leidt, of wat het belang ervan is, maar dát is nou juist precies wat er zo avontuurlijk aan is. Je volgt als het ware het rode draadje, down the rabbit hole. Het helpt als je zo veel mogelijk open en nieuwsgierig kunt blijven.

Misschien gebruik je metaforen om je ervaring te beschrijven. Het kan in je lichaam voelen als gesmolten goud, als een ijslandschap of als een klaterend bergbeekje. Je kan een knellende rubberen band rondom je borstkas voelen, of een open ruimte in je buik… Deze metaforen helpen je om te spreken op een manier waarop je ervaring zich verdiept. Je blijft zo dichtbij mogelijk. Je volgt je ervaring terwijl ze alsmaar verandert.

In een inquiry ben je totaal vrij. Je kan je ogen open houden of sluiten. Je kan je lichaam bewegen, grommen, gapen, uitrekken, dansen, gebaren maken: alles wat je maar helpt om jezelf te voelen en uit te drukken.

Ook gedachtes spelen zich af in het nu. Als je een gedachte verwoord, is het de kunst om daar vervolgens niet in verstrikt te raken – zoals dat in een alledaags gesprek zo makkelijk kan gebeuren. Misschien merk je soms dat je je door je gedachtes hebt laten meevoeren: weg uit het nu. Dan breng je vriendelijk je aandacht weer terug in je lichaam. Je kan dat proces gewoon verwoorden in je inquiry: ‘Oh, ik was even helemaal ergens anders. Even voelen; hoe is het nu in me?’

Je zal merken dat je lijf een heel heldere respons heeft op iedere gedachte die door je heen beweegt. Na het uitspreken van je gedachte kan je meestal in je lichaam ofwel meer ruimte voelen, ofwel meer spanning. Als er spanning is; hoe voelt die precies? Drukt er een putdeksel op je borst, zit er een elastiek om je buik of een brok in je keel? Als er ruimte is: waar voel je die? Hoe groot is die ruimte? Is de ruimte leeg, of gevuld? Met wat dan precies?

Hoe meer details, hoe beter. Soms wil je hoofd je uit de ervaring ‘helpen’, door vooral te willen begrijpen wat je ervaart. Misschien zeg je: ‘jeetje, mijn hoofd draait overuren, wat wil ik dit graag begrijpen zeg… ik voel alleen nog maar mijn hoofd. Mijn gedachtes draaien rond als een hamster-rad…’

Vaak als je precies erkent waar je bent, dan ontstaat er weer wat ruimte of ontspanning. Neem alle tijd om de juiste woorden te vinden, haast je niet. Misschien merk je ineens op dat je ervaring zich verdiept terwíjl je erover spreekt. ‘Het rad spint sneller en sneller… en lijkt nu een beetje op te lossen. Er komt meer ruimte rondom het rad… een prettig stille en donkere ruimte, vol van een soort zachte elektrische tinteling.’

Over Luisteren

Degene die luistert, kan eenvoudig ontspannen.
Dat klinkt makkelijk, maar het is soms een hele kunst.

Zeker als je inquired met je geliefde, zal je misschien allerlei neigingen in je opmerken. We zijn in sociale conversatie zo geneigd om een vraag te stellen, bemoedigend toe te knikken, aan te vullen, te hummen, de discussie aan te gaan, te laten weten dat je het begrijpt…

Als je luistert, beoefen je om gewoon maar te zijn terwijl je partner door van alles heen beweegt. We zijn zó geneigd om iets voor de ander op te willen lossen! Het kan heel behulpzaam zijn voor je relatie om te zien dat je partner het gewoon zelf kan. Of dat het helemaal niet erg is om een tijdje wat te klooien of te zoeken.  Sterker nog; juist heel fijn als dat gewoon mag, want meestal brengt onze perfectie-drang ons verder weg van onze waarheid.

Misschien helpt het beeld van de boeddha je. Je stelt je dan voor dat je zit zoals hij; ontspannen, aanwezig. Hij hoort woorden, maar zijn aandacht is net zo zeer naar binnen. Er is daar respons op wat hij hoort, maar hij reageert er niet op. Je luistert dus zowel naar de woorden van je lief, als naar de respons in je eigen lichaam.

Je hoeft daarbij trouwens geen pokerface te trekken: als er ontroering door je heen stroomt of je moet lachen, dan laat je het gewoon door je heen trekken. Dan rolt er een traan of lach je; dit is niet zozeer een (aangeleerde) reactie, maar een (natuurlijke) respons. Mijn lerares zegt altijd heel mooi: ‘Je hoeft niks te maken, maar ook niets tegen te houden’.

Soms zal je partner met ogen dicht inquiren. Toch biedt je oogcontact aan zodat je er ‘bent’ op het moment dat je partner wel kijkt. Verder ben je zo aanwezig mogelijk. Als je merkt dat je afdwaalt, geen probleem! Breng je je aandacht vriendelijk weer terug in het hier en nu.

In contact met je innerlijk kompas

Inquiry helpt je om te voelen hoe het met je is. En te voelen wat werkelijk belangrijk is voor je. Meestal zijn we geneigd om te doen wat we denken dat we moeten doen, en negeren we de signalen van ons lichaam die ons vertellen dat we eigenlijk liever iets anders zou willen doen.

Inquiry helpt je om niet alleen je gedachten te verwoorden, maar ook om opnieuw te leren luisteren naar de wijsheid van je lichaam. Haar signalen kunnen dan voor je gaan werken als een innerlijk kompas.

Dat is niet altijd comfortabel trouwens. Zo kan het zijn dat jij met vrienden een weekendje weg aan het plannen bent omdat je dat hebt beloofd – maar je vermoeide lijf wil alleen maar in je eentje voor de open haard liggen. Je vrienden rekenen op je: durf je de afspraak te cancelen en goed te zorgen voor jezelf?  Vaak is het voor je omgeving juist heel prettig als je niet je innerlijk kompas volgt…

Misschien ga je allerlei situaties in je leven ontdekken waarin je geneigd bent om de signalen van je lichaam te negeren. Het kan zoeken zijn hoe je daar vervolgens mee om gaat. Maak je geen zorgen. Je hiervan bewust worden, is in mijn ervaring de belangrijkste stap op weg naar een meer ontspannen leven.

Momenten waarop het fijn kan zijn om samen te inquiren:

* Als je samen wil ‘inchecken’ na jullie werkdag
* Als je samen in bad zit op zondagochtend
* Als je voor een keuze staat en je komt er 0p mentaal niveau niet uit
* Voordat je gaat vrijen, of na het vrijen (of allebei;-)

Benodigdheden voor inquiry:

  • Tijd (ergens tussen de 2 en 15 minuten keer twee)
  • Een timer (bijvoorbeeld de gratis Insight Timer App met het geluid van een gong)
  • Een comfortabele zitplek tegenover elkaar, zodat je elkaar kan zien: samen op de bank, op de grond op een meditatiekussen, aan tafel, in bad…

Ik wens jullie een fijne inquiry toe samen!
Liefs,
Marije

Ontdek onze vervolgtrainingen

Verder oefenen?

We hebben in een liefdesrelatie te dealen met allerlei gevoelens: soms zijn we heel sensitief naar de ander, vol van liefde of verwondering… en soms treffen we onszelf aan als giftig, zwaarmoedig, of woest.

Inquiry helpt je om al deze gevoelens toe te laten; om ze te ervaren terwijl je aanwezigheid blijft. Om gewoon maar te ontspannen in alles wat je blijkt mee te maken. In alles wie je blijkt te zijn.

Zo wordt je meer intiem met jezelf. En als twee mensen intiem zijn met zichzelf, dan kan hun contact ook echt intiem zijn.

Al ons vervolg aanbod is er op gericht om je te helpen om deze intimiteit, deze nabijheid, mee te nemen in je dagelijks leven. Zo wordt je vrijer om te zijn wie je bent – in je werk, met je vrienden, in je gezin en in je liefdesrelatie.

Wij willen verder met Tantra
Download hier gratis de Insight Timer app

Download de Insight Timer app

Inquiry werkt het beste met een timer: zo hoeft niemand op de tijd te letten en kan je al je aandacht bij jezelf en je partner hebben. Op alle smartphones zit een ingebouwde timer. Als je die gebruikt, vergeet dan niet je telefoon op vliegtuigstand te zetten. Wil je inquiren als een pro, dan geeft de gratis Insight Timer app je een mooie gong aan het einde van je inquiry.