Tantra zegt: iedere ervaring – of ze nou vreugde, woede, liefde, verdriet of angst in je oproept – kan een toegang zijn tot je ware natuur, tot je essentie, of dat wat we ‘het goddelijke’ noemen.

En alles wat je ervaart, ervaar je via je lichaam.

Wat ervaar je daar dan precies? Drie dingen: gedachtes, fysieke sensaties en gevoelens.

Of, als we heel eerlijk zijn; zo heel erg ervaren we die laatste twee doorgaans niet. Het grootste deel van de dag zijn we ons er namelijk helemaal niet van bewust dat we niet alleen denken, maar ook vanalles voelen.

Waarom is het belangrijk om in contact te zijn met je lichaam?

Eén van de belangrijkste inzet van Tantra is om je weer meer bewust te worden van alles wat je ervaart in je lijf. En dat is best een klus, want doorgaans is de meeste van onze aandacht in ons hoofd. Waarom zou je de moeite nemen om je aandacht te brengen bij je fysieke sensaties en je gevoelens?

Niet alleen je gedachten, maar ook (of eigenlijk misschien wel: vooral) je gevoelens en sensaties vertellen je heel veel over hoe het op dit moment met je is. Ze vertellen je waar je naar verlangt, waar je van nature van weg wil bewegen, waar je van schrikt…

Als je meer op je lichaam raakt ingetuned, kan ze voor je gaan werken als een kraakhelder kompas. Daarom besteden we in Tantra veel aandacht aan het contact met ons lijf.

Omdat het gewoon waanzinnig goed werkt, raken steeds meer coaches, trainers en therapeuten geïnteresseerd in een lichaamsgerichte benadering in hun werk. Het Tijdschrift voor Coaching herkent deze tendens en benaderde me om een artikel te schrijven over Tantra. Hier vind je het artikel dat ik schreef samen met mijn collega Martina Gijsbers, ondersteund door Viram Verberk. Het verscheen in het december nummer met als thema ‘Het Lichaam’.

Want hoe dóet Tantra dat dan, dat afstemmen op je lijf?

Lees hier de PDF van het artikel uit het Tijdschrift voor Coaching.

Over Marije

In 2007 was ik drie jaar samen met mijn geliefde Jeroen, toen we een introductieweek deden bij het Centrum voor Tantra. Nu zijn we beiden als trainer verbonden aan dit gerenommeerde instituut.

Ik kreeg daar zo vaak de vraag ‘kunnen wij ook privé kennismaken met Tantra?’, dat ik de Avonden vol Aandacht ben gaan geven. Ik ben trouwens óók kunstenaar onder de naam Atelier Aandacht; je komt mijn schilderijen regelmatig tegen op deze site.