Tantra zegt: iedere ervaring – of ze nou vreugde, woede, liefde, verdriet of angst in je oproept – kan een toegang zijn tot je ware natuur. Tot je essentie, of dat wat we ‘het goddelijke’ noemen.

En alles wat je ervaart, ervaar je via je lichaam.

Maar wat ervaar je daar dan precies?
Op dit moment, ieder moment, zijn er drie dingen die je kunt ervaren. Je ervaart gedachtes, gevoelens en fysieke sensaties.

Of, als we heel eerlijk zijn; zo heel erg ervaren we die laatste twee doorgaans niet. Het grootste deel van de dag zijn we ons er namelijk helemaal niet van bewust dat we niet alleen denken, maar ook van alles voelen.

Hoe is het met je?

Eigenlijk is dat best een moeilijke vraag om te beantwoorden.

Een belangrijke inzet van Tantra is om je weer meer bewust te worden van alles wat je ervaart in je lijf. En dat is best een klus, want doorgaans ben je waarschijnlijk vooral met je aandacht bij de gedachten in je hoofd. Waarom zou je de moeite nemen om je aandacht te brengen bij je fysieke sensaties en je gevoelens?

Niet alleen je gedachten, maar ook – of eigenlijk misschien wel: vooral je gevoelens en fysieke sensaties vertellen je heel veel over hoe het op dit moment met je is.

Een kompas om op te varen

Je gevoelens en sensaties vertellen je waar je naar verlangt, waar je van nature van weg wil bewegen, waar je van schrikt… Ze geven je heel bruikbare informatie over je grenzen en over je verlangens.

Als je meer op je lichaam raakt ingetuned, kan het voor je gaan werken als een kraakhelder kompas. Een kompas waarop je kunt varen. Dat je helpt om je leven richting en ‘zin’ te geven. Dat je helpt om ieder moment echt te ervaren, in plaats van er alleen maar over na te denken.

Daarom besteden we in Tantra heel veel aandacht aan het contact met ons lijf.

Omdat het gewoon waanzinnig goed werkt, raken steeds meer coaches, trainers en therapeuten geïnteresseerd in een lichaamsgerichte benadering in hun werk. Het Tijdschrift voor Coaching herkent deze tendens en benaderde me als trainer aan het Centrum voor Tantra om een artikel te schrijven over hoe Tantra werkt via het lichaam. Samen met mijn collega Martina Gijsbers en met ondersteuning van Viram Verberk schreef ik er een artikel over.

Klik om de PDF van het artikel te openen
Marije Oostindie, Avond vol Aandacht

Over Marije Oostindie

In 2007 was ik drie jaar samen met mijn geliefde Jeroen, toen we een introductieweek deden bij het Centrum voor Tantra. Die overdonderende ervaring verrijkte alle aspecten van mijn leven.

Inmiddels ben ik als trainer verbonden aan dit prachtige instituut en geniet ik intens van de groepsretraites die ik er begeleid.

Vanuit deze plek krijg ik zo vaak de vraag ‘Kunnen wij ook privé kennismaken met Tantra?’, dat ik mijn Avonden vol Aandacht ben gaan geven; privé introducties tot Tantra voor stellen. Het is heel vervullend voor me om zo uitgebreid mijn aandacht te hebben bij twee mensen met oprechte interesse in zichzelf en in elkaar.

Ben je nieuwsgierig, maar steek je het liefst eerst even een teen in het water? Mail me via marije {at} avondvolaandacht.nl of bel me op 06.24620048. Ik vind het óók fijn om alvast even kennisgemaakt te hebben:-)

Liefs,
Marije

Schrijf je in voor de gratis mini cursus Tantra