Marije Oostindie | Avond vol Aandacht

Het directe contact tussen leraar en leerling wordt van oudsher als onmisbaar gezien, in de beoefening van Tantra. Je ervaring in een oefening verdiept zich veel makkelijker onder goede begeleiding. De teachings raken je dieper wanneer je ze live hoort, van dichtbij. En van iemand die zelf ervaring heeft met het onderwerp. Kortom: Tantra leer je niet uit een boek.

Ok, dus waarom toch leestips?

Ik weet niet of ik kaas zou hebben gemaakt van de boeken hieronder, als ik ze zou hebben gelezen vóór mijn eerste Tantra retraite. Maar toen ik eenmaal wat ervaring had, waren ze heel ondersteunend voor me. Ik heb me heel bevestigd en begrepen gevoeld als een auteur een ervaring beschrijft die ik herken uit mijn dagelijks leven of uit mijn beoefening. Het inspireert me ook om de Tantrische visie te horen beschrijven in nieuwe woorden, vanuit een ander gezichtspunt dan die van mijn lerares.

Het aanbod boeken over Tantra is groot en niet alles is van goede kwaliteit. Daarom vind je hieronder de boeken die mij hebben geraakt. Boeken die mijn liefde voor Tantra hebben aangewakkerd, vergroot, opgetild… en daarmee dierbaar voor me zijn geworden. Soms zelfs zo dierbaar dat ik bijna de neiging voel om ze helemaal lekker voor mezelf te houden:-) Dus daarom: veel plezier van deze leestips!
Liefs,
Marije

Tantra Illuminated – Hareesh Christopher Wallis

The Philosophy, History, and Practice of a Timeless Tradition

De dikte van dit boek doet saaie kost vermoeden…. maar niks is minder waar. Iedere bladzijde, ieder hoofdstuk was relevant voor me. Hareesh gebruikt heldere, eenvoudige taal waarmee hij echt recht doet aan de reikwijdte en diepte van het spirituele pad van Tantra. Ik zat regelmatig met tranen in mijn ogen te lezen.

Dit boek is vooral interessant als je interesse hebt in de ontstaanswijze en de visie van Tantra.

Passionate Enlightenment – Miranda Shaw

Women in Tantric Buddhism

Ik vind eigenlijk dat je dit boek direct na ‘Tantra Illuminated’ moet lezen. Want Wallis stelt dat de beoefening van Tantra niets met seksualiteit en intimiteit te maken heeft. Ook de rol van vrouwen is, in de tradities die hij beschrijft, heel marginaal.

Nou draagt Shaw allerlei krachtige en ontroerende bewijzen aan voor precies het tegenovergestelde. Ze beschrijft allerlei Tantrische rituelen waar seksualiteit een onderdeel van is. Net als de Dood en alle andere onderwerpen waar het leven aan raakt. Hoewel boeddhistische Tantra centraal staat in dit boek, vertelt Shaw ook veel over de Hindoeïstische Tantra, waar de boeddhistische Tantrayana stroming uit voortkomt.

Wat is dan waar? Heeft Tantra nou wel of juist helemaal niets met seksualiteit en intimiteit te maken? Welke rol spelen vrouwen door de geschiedenis heen? Ik zeg dit: samen geven deze twee boeken een mooi beeld van de geschiedenis, reikwijdte en invloed van Tantra.

Tantra Song – Franck André Jamme

Tantric Painting from Rajasthan

Eén van de vele manieren waarop de leer van Tantra traditioneel wordt doorgegeven, is door middel van kunst vol van symboliek. Soms is die kunst figuratief en (semi) realistisch. Je kent vast wel die afbeeldingen van Shakti en Shiva wel; één van mijn favoriete schilder onderwerpen:-).

In dit boek van F.A. Jamme vind je werk van een heel andere orde. Deze abstracte gouache schilderingen uit Rajasthan lijken wel in een trance ontstaan. Ze verbeelden het ontstaan van het universum of Tantrische begrippen als ‘bewustzijn’ of ‘Shakti, energie’. Ik vind ze heerlijk om naar te kijken, juist door hun rauwe directheid, zonder enige opsmuk. Sommige van deze schilderingen zijn al honderden jaren oud. Kandinsky was zeker niet de eerste abstracte schilder, zoals – ik vermoed – studenten nog steeds leren met kunstgeschiedenis.

Heb je meer/ook interesse in figuratieve Tantrische kunst? Hier zijn in de jaren 70 en 80 legio boeken over verschenen, vooral geschreven door Philip Rawson en Ajit Mookerjee (beiden vooral tweedehands verkrijgbaar)

Desire – Daniel Odier

The Tantric Path to Awakening

In dit boek vertelt Odier over zijn zoektocht in India naar een Tantrisch leraar. Een speld in een hooiberg, want tegenwoordig wordt Tantra in India vooral geassocieerd met zwarte magie. De echte Tantrika’s, voor zover ze er nog zijn, leven teruggetrokken uit de maatschappij.

Maar Odier zegt zijn lerares gevonden te hebben en neemt ons in dit boek mee op zijn innerlijke ontdekkingsreis onder leiding van de onaangepaste, wijze vrouw van wie hij onderricht ontvangt. Hij leert van haar de kunst van het ‘voeden van de innerlijke vlam’, door het cultiveren van zijn verlangens. Heerlijk boek dat erg tot mijn verbeelding sprak…

The Heart of Tantric Sex – Diana Richardson

A unique guide to Love and Sexual Fulfillment

Seks kan zo’n prestatieproject worden… dit boek helpt je met je onderzoek naar een nieuw soort seks. Een sensueel samenzijn waarin vrijen meer een meditatie wordt. ‘Forget the performance, be in the awareness’, zegt Diana, en ze geeft middels allerlei praktische voorbeelden uitleg over hoe je dat kan beoefenen.

Samen met haar man, Michael Richardson, schreef Diana ook het handboek ‘Tantric Sex for Men, making love a meditation‘ – net zo interessant voor vrouwen als voor mannen, kwam ik achter:-)

Thuis Verdiepen: de online bibliotheek van het Centrum voor Tantra

Gratis en altijd toegankelijke artikelen en video’s over Tantra

Dit is mijn grote project van de afgelopen jaren. Acht jaar lang verzorgde ik voor het Centrum voor Tantra deze online bibliotheek, omdat ik heel graag wilde dat ‘iets’ van het werk van Tantra beschikbaar is voor iedereen. Ook al kan of wil je nooit een retraite bij het CvT komen doen (of een Avond vol Aandacht:-).

Iedere maand voegde ik een nieuw artikel of video toe, waarin ik collega’s  interview over een bepaald aspect van Tantra of studenten over hun ervaringen. Ik hoop dat je geniet van dit ‘levenswerk’, dat inmiddels wordt voortgezet door mijn collega Kim.

Lees verder over mijn privé sessies voor geliefden