Marije Oostindie | Avond vol Aandacht

Het directe contact tussen leraar en leerling wordt van oudsher als onmisbaar onderdeel gezien van de beoefening van Tantra. Je ervaring in een oefening verdiept zich veel makkelijker onder goede begeleiding. Teachings raken je dieper wanneer je ze live hoort, van dichtbij. En van iemand die zelf ervaring heeft met het onderwerp. Hopelijk ervaar je dat zelf ook zo, als je een Avond vol Aandacht bij me doet:-)

Waarom dan toch deze leestips?

Gewoon omdat het heel erg fijn kan zijn om te lezen over een onderwerp dat je inspireert. Lekker in je eigen tempo, op je eigen bank. Bovendien kan het  ondersteunend zijn om dit spirituele pad ook eens te benaderen vanuit een ander gezichtspunt. Om iemand anders de Tantrische visie te horen beschrijven in nieuwe woorden.

Alleen: het aanbod boeken over Tantra is gigantisch en helaas lang niet allemaal van goede kwaliteit. Dus waar te beginnen? Hieronder vind je de boeken die mij diep geraakt hebben. De boeken die mijn grote liefde voor Tantra hebben aangewakkerd, vergroot, opgetild… en daarmee echt dierbaar voor me zijn geworden. Soms zelfs zo dierbaar dat ik bijna de neiging voel om ze helemaal lekker voor mezelf te houden:-)
Dus daarom: veel plezier van deze leestips!
Liefs,
Marije

Tantra Illuminated – Christopher D. Wallis

The Philosophy, History, and Practice of a Timeless Tradition 

De dikte van dit boek doet saaie kost vermoeden…. maar niks is minder waar. Iedere bladzijde, ieder hoofdstuk was relevant voor me: het vatte mijn ervaringen in Tantra zodanig samen dat ik regelmatig met tranen in mijn ogen zat te lezen.

Dit boek is interessant voor je als je interesse hebt in de geschiedenis en de ‘zienswijze’ van Tantra. Voor beschrijvingen van oefeningen moet je elders wezen.

Passionate Enlightenment – Miranda Shaw

Women in Tantric Buddhism

Dit boek moet je eigenlijk direct na ‘Tantra Illuminated’ lezen. Want Wallis stelt dat de beoefening van Tantra niets met seksualiteit en intimiteit te maken heeft. Ook de rol van vrouwen is, in de tradities die hij beschrijft, heel marginaal. Enigszins schokkend!

Nou draagt Shaw gelukkig allerlei bewijzen aan voor precíes het tegendeel. Ze beschrijft allerlei Tantrische rituelen, en seksualiteit is daar een onderdeel van. Net als de Dood en alle andere onderwerpen waar het leven aan raakt. Hoewel dit boek vooral gaat over het boeddhisme, vertelt Shaw ook veel over de Hindoeïstische Tantra, waar de boeddhistische Tantrayana stroming uit voortkomt.

Wat is dan waar? Heeft Tantra nou wel of juist helemaal niets met seksualiteit en intimiteit te maken? Ik zeg dit: samen geven deze twee boeken een mooi beeld van de geschiedenis, reikwijdte en invloed van Tantra.

Tantra Song – Franck André Jamme

Tantric Painting from Rajasthan

Eén van de vele manieren waarop de leer van Tantra traditioneel wordt doorgegeven, is door middel van symbolische kunst. Soms is die kunst figuratief en (semi) realistisch. Je kent vast wel die afbeeldingen van Shakti en Shiva wel; één van mijn favoriete schilder onderwerpen:-).

In dit boek van F.A. Jamme vind je werk van een heel andere orde. Deze abstracte gouache schilderingen uit Rajasthan lijken wel in een trance ontstaan. Ze verbeelden het ontstaan van het universum of grote begrippen als ‘bewustzijn’ of ‘Shakti, energie’. Heerlijk om naar te kijken, juist door hun rauwe onaangepastheid zonder enige opsmuk. Sommige van deze schilderingen zijn al honderden jaren oud: anders dan we leren tijdens kunstgeschiedenis, is abstracte schilderkunst al veel langer op deze wereld…

Heb je meer interesse in figuratieve Tantrische kunst? Hier zijn in de jaren 70 en 80 legio boeken over verschenen, vooral geschreven door Philip Rawson en Ajit Mookerjee (beiden vooral tweedehands verkrijgbaar)

Desire – Daniel Odier

The Tantric Path to Awakening

In dit boek vertelt Odier over zijn zoektocht in India naar een Tantrisch leraar. Een speld in een hooiberg, want tegenwoordig wordt Tantra in India vooral geassocieerd met zwarte magie. De echte Tantrika’s, voor zover ze er nog zijn, leven teruggetrokken uit de maatschappij. Uit angst voor een heksenjacht zullen zij niet aan hun buren vertellen waar ze zich mee bezig houden.

Maar Odier zegt zijn lerares gevonden te hebben en neemt ons in dit boek mee op zijn innerlijke ontdekkingsreis onder leiding van de onaangepaste, wijze vrouw van wie hij onderricht ontvangt. Hij leert van haar de kunst van het ‘voeden van de innerlijke vlam’, door het cultiveren van zijn verlangens. Heerlijk boek dat erg tot de verbeelding spreekt…

The Heart of Tantric Sex – Diana Richardson

A unique guide to Love and Sexual Fulfillment

Seks kan zo’n prestatieproject worden… dit boek helpt je met het onderzoek naar een nieuw soort seks. Een sensueel samenzijn waarin vrijen meer een meditatie wordt. ‘Forget the performance, be in the awareness’, zegt Diana, en ze geeft middels allerlei praktische voorbeelden uitleg over hoe je dat kan beoefenen.

Samen met haar man, Michael Richardson, schreef Diana ook het handboek ‘Tantric Sex for Men, making love a meditation‘ – net zo interessant voor vrouwen als voor mannen, kwam ik achter:-)

Thuis Verdiepen: de online bibliotheek van het Centrum voor Tantra

Gratis en altijd toegankelijke artikelen en video’s over Tantra

Dit is mijn grote project van de afgelopen jaren. Acht jaar lang verzorgde ik voor het Centrum voor Tantra deze online bibliotheek, omdat ik heel graag wilde dat ‘iets’ van het werk van Tantra beschikbaar is voor iedereen. Ook al kan of wil je nooit een retraite bij ons komen doen, of een Avond vol Aandacht.

Iedere maand voegde ik een nieuw artikel of video toe, waarin meestal één van onze trainers vertelt over een bepaald aspect van Tantra. Soms vertellen studenten over hun ervaringen in een specifieke beoefening.

Ik hoop dat je geniet van dit ‘levenswerk’:-)