Diep van binnen verschillen mannen en vrouwen niet of nauwelijks van elkaar; we hebben hetzelfde verlangen naar verbinding, dezelfde angsten, en in potentie zelfs toegang tot precies dezelfde kwaliteiten.

Als je heel diep doordringt in jezelf, héél diep… dan zal je daar waarschijnlijk ontdekken dat je niet speciaal man of vrouw bent. Of eigenlijk, zoals de god/godin hiernaast uitbeeldt: allebei.

Maar er zijn ook wel degelijk verschillen tussen mannen en vrouwen. We drukken onszelf anders uit in de wereld. We ontwikkelen andere patronen. We vrijen anders en we hanteren andere opvoedstijlen.

Hieronder vind je de tiende episode van de Avond vol Aandacht Podcast. Daarin spreek ik opnieuw met Jeroen Biegstraaten; mijn geliefde sinds 2004, schrijver van het boek ‘Het is Tijd Man’ en trainer bij het platform Mannenkracht.

Ons gesprek begint met iets wat ik vrouwen regelmatig hoor zeggen: ‘Ik wil graag Tantra beoefenen, maar ik krijg mijn man niet mee’. Wat maakt de stap om Tantra te beoefenen voor deze mannen kennelijk groter?

Van hieruit verkennen we allerlei onderwerpen: de verschillen (en overeenkomsten) tussen mannen en vrouwen als geliefden, bedpartners en opvoeders.

Nou werken Jeroen en ik al jaren samen als Tantra leraren. Binnen Avond vol Aandacht tot nu toe alleen met stellen. Want het is heel krachtig om samen met je geliefde op onderzoek uit te gaan naar hoe jullie meer intimiteit en vrije stroom kunnen ervaren in het samenzijn.

De meeste koppels waarmee we werken zijn heteroseksueel; zij brengen dus veel tijd door met hun partner van de andere sekse. Het is onze ervaring dat het daarnaast ook heel voedend en ontspannend is voor mannen om regelmatig onder alleen mannen te zijn, en vrouwen onder vrouwen.

Ardhanareswara - een schilderij van Atelier Aandacht
Jeroen en Marije

Beluister hier de podcast:

Of open ‘m rechtstreeks in Spotify of Apple Podcasts:

Mannen onder mannen, vrouwen onder vrouwen

Want als je onder leden van je eigen sekse bent, ontstaat er vaak een vanzelfsprekende ontspanning en een vrijheid. Soms is dat precies wat nodig is om je te kunnen openen voor nieuwe mogelijkheden. Om nieuwsgierig, waarachtig en contactvol te zijn – zonder dat je iemand anders van jezelf of je partner hoeft te maken.

Het is Tijd Man

Nou werkt Jeroen voor Mannenkracht met – je raadt het al – mannen. In zijn Het is Tijd Man Dag doe je allerlei vormen van zelfonderzoek over de beelden die we nou eenmaal allemaal hebben over man-zijn. Hoe kan je daar vrijer van worden? En vooral: als je daar niet aan wil voldoen, wat voor man wil jij dan wel zijn? In een veilige setting oefen je om zowel krachtig als liefdevol te zijn, en jouw unieke krachten in contact te brengen met andere mannen.

Aan het eind van de podcast spreek ik een gedachte uit waar ik al ruime tijd mee speel: ik wil weer eens iets voor alleen vrouwen organiseren. Niet alleen omdat veel vrouwen ernaar verlangen om Tantra te beoefenen en hun geliefde (m/v) niet mee krijgen, maar ook omdat het gewoon zo ontspannend en openend is om als vrouw onder alleen vrouwen te zijn. Uit dit verlangen zijn de Dakini Dagen geboren: voor vrije vrouwen.

Breng me naar de Dakini Dagen
Breng me naar de ‘Het is Tijd Man’ dag
Dakini Dagen

Nog geen ervaring met Tantra?

Als je mee wilt doen aan één van de vervolggroepen van Avond vol Aandacht (zoals de Dakini Dagen), dan heb je enige ervaring met een spiritueel pad of persoonlijke ontwikkeling nodig. Bijvoorbeeld omdat je een Avond vol Aandacht privé sessie hebt gedaan samen met je partner (m/v, v/v, m/m)

Twijfel je of je voldoende ervaring hebt, stuur me een mailtje en dan kijken we samen naar de mogelijkheden. Je bereikt me via marije (at) avondvolaandacht.nl