Deel 1 van de cursus

‘Intimiteit’ is een belangrijk begrip in Tantra.
Het beeld dat onmiddellijk in mij opkomt bij dat woord, is dat van twee geliefden: kussend, knuffelend…

Zeg maar dat plaatje hier rechts:-)

Maar als we in Tantra spreken over intimiteit, dan hebben we het over iets wat nog veel ruimer is dan dat. Dan hebben we het over de mogelijkheid om het leven volledig te leven. Want als we het leven vol kunnen leven, kunnen we er veel intenser van genieten. Genieten: dat is een woord dat veel verschijnt in combinatie met Tantra. Het is belangrijk om te kunnen genieten van het leven.

Maar er is nog meer. Want één van onze grootste verlangens in het leven is om te rijpen en te groeien. Om diepte en betekenis te ervaren in het leven.

Je geeft jezelf de mogelijkheid om te groeien en te rijpen aan het leven, door het leven vol te leven. Dat betekent dat je ‘ja’ zegt tegen de vreugde en de schoonheid van het bestaan, maar óók tegen de pijnlijkheid ervan. Beide ervaringen zijn belangrijk voor onze groei.

Intiem zijn… met wie eigenlijk?

Intiem zijn betekent: dichtbij zijn. Het is het tegenovergestelde van afstandelijk zijn.

Intimiteit begint in Tantra met intiem worden met jezelf. Intiem zijn met jezelf betekent: aandacht geven aan jezelf, echt luisteren naar jezelf. Het vraagt je om vriendelijk te zijn met jezelf. 

We hebben zo geleerd om op bepaalde momenten onszelf te verlaten, zeker in contact met anderen. 

Werkelijk naar jezelf leren luisteren naar jezelf; dat vraagt veel oefening. We hebben namelijk zoveel ideeën en beelden over hoe we zouden moeten zijn. Die zijn er letterlijk met de paplepel ingegoten. Het kan echt zoeken zijn om te ontdekken hoe het werkelijk met je is.

Luisteren naar je lijf

Intimiteit gaat voorbij al je beelden, je gedachten en je ideeën over de wereld, over andere mensen en jezelf. Maar we zijn zo ontzettend gewend om het leven mentaal te benaderen: hoe gá je voorbij je gedachten?

Wat je daarbij gaat helpen is om te leren luisteren naar je lichaam. De sensaties in je lichaam vertellen je namelijk heel erg veel over hoe het met je is. De spanning in je lijf bijvoorbeeld kan je iets vertellen over waar je bang voor bent. Maar ook gevoelens als plezier, liefde of compassie kan je voelen in je lichaam.

Tantra biedt veel soorten meditaties en oefeningen om je contact met je lichaam te verdiepen en verfijnen. Zo kan je lichaam als een kompas voor je worden; een kompas dat op een natuurlijke manier richting geeft aan je leven.

Krijg je zin om hiermee te oefenen? Ik heb met veel liefde de meditatie hiernaast voor jullie ingesproken. Daarin ga je misschien iets voelen over het verschil tussen de ideeën die je hebt over je lichaam, en hoe je lichaam werkelijk voelt in dit moment.

Ik hoop dat je er veel plezier van hebt.
Liefs,
Marije

Een meditatie om je lichaam te voelen van binnenuit

Deze eerste oefening uit de email cursus doe je op jezelf, zodat je eerst alle aandacht op jezelf kan richten.
Een beetje een teleurstelling? Volgende week stuur ik jullie een meditatie die je samen doet:-)

Voordat je begint:

Je doet deze meditatie zittend. Misschien heb je een meditatiekussen, maar je kan ook prima op een stoel zitten. Zet dan je voeten plat op de vloer. Gebruik een externe speaker of doe een koptelefoon op voor het beste geluid.

That’s it: ik wens je een fijne meditatie!

Oh ja, het wachtwoord is: AvondvolAandacht

Samen verder oefenen

Intimiteit ervaren met jezelf is al een heel ding.

Intiem zijn met jezelf, in contact met je geliefde: dat is next level.

We hebben zó veel ideeën en concepten over wie we zouden moeten zijn, hoe we tevoorschijn zouden moeten komen, hoe we ons zouden moeten voelen als we samen zijn… Volgende week stuur ik je een meditatie toe waarin je hier mee gaat oefenen.

Wil je meteen verder? Hier vind je veel praktische informatie over Avond vol Aandacht: een privé introductie tot Tantra speciaal voor geliefden. Als je nog vragen hebt, kan je me altijd bereiken via 06-24620048. Fijn je te spreken.

Veel liefs – en dankjewel voor je Aandacht,
Marije

Bekijk de mogelijkheden voor een privé sessie