In Tantra oefenen we om voller deel te nemen aan het leven. Onze zintuigen spelen daar een grote rol bij.

Het wordt fijner en makkelijker om je te verhouden tot de realiteit als die ook werkelijk prettig voor je is. Daarom houden Tantrika’s er zo van om lekker te eten, naar mooie dingen te kijken en fijne muziek te luisteren.

In de retraites van het Centrum voor Tantra gebruiken muziek uit alle windhoeken en genres om op te dansen, soms zacht en zoet en soms vol en vurig. We gebruiken in Tantra ook graag muziek als een bedding voor onze oefeningen en rituelen. Goede muziek neemt je mee; het kan je ondersteunen om jezelf wat losser te laten en je voller over te geven aan je ervaring.

Hieronder vind je mijn muziektips: CD’s of tracks die ik graag gebruik tijdens mijn Avonden vol Aandacht. Ik wens je er veel plezier van; of je ze nou gebruikt tijdens een meditatie, een vrij afspraakje, een adem oefening, of gewoon als je lekker in bad ligt.
Liefs,
Marije

Shakti: Tantric Embrace – Russill Paul

Anders dan zijn naam doet vermoeden, groeide Russill Paul op in India. Hij was op weg om een bekende popmuzikant te worden, toen hij na een belangrijke spirituele ervaring toetrad tot een Benedictijner klooster. De zeer vooruitstrevende abt van dat klooster, zond hem uit naar Hindoe tempels om mantra te studeren volgens de eeuwenoude traditie.

Russills prachtige mysterieuze muziek voert je mee naar een andere wereld vol Shakti (levensenergie of seksuele energie) en Shiva (bewustzijn). Een voorproefje via Youtube vind je hier.

Moola Mantra – Deva Premal

Deva Premal is een grote bekende in de wereld van de westerse / verwesterde mantra. Deze CD is mijn favoriet: ik vind het heerlijk om een heel uur lang dezelfde mantra te horen. Door de prachtige opbouw in de muziek wordt het nergens saai. Met grote dank trouwens aan meester fluitist Praful. Hij werkte ook mee aan Dakshina; mijn andere favoriet van Premal.

Andere CD’s, waar Praful niet aan bij droeg, vind ik snel wat te zoetsappig. Maar deze… poh, wat mooi.
Luister hier de CD via Youtube.

Devotional Flute Music – Filip Fraser

Deze muziek gebruik ik heel erg graag bij ademmeditaties, omdat je de adem zo prachtig kan horen in de fluit. Ook een heerlijke sfeermaker voor als je in bad zit of tijdens een massage. Ze nodigt me uit om gevoelig te blijven, langzaam te gaan, de tijd te nemen. Net als de muziek zelf: de twee tracks op deze CD – ‘Sunrise’ en ‘Sunset’ – duren allebei een heerlijk half uur.

Luister hier ‘Sunrise’ op Youtube

Om Shanti – Akasha

Nog een CD met westerse mantra; maar dan nu van het zo goed als onbekende ensemble Akasha. Hun prachtige, zwoele muziek heb ik grijs gedraaid – tijdens massages, vrij afspraakjes met mijn lief en zelfs tijdens de bevalling van onze zoon.

Ik heb een keer ergens gelezen dat deze muziek via internet tot stand is gekomen, waarbij alle artiesten hun partij in eigen land inspeelden. Weet niet of dat ook werkelijk zo is, maar als je van Bhakti (devotionele) mantra houdt, dan zeg ik: luisteren!

Hier vind je een van hun nummers op Youtube.

De Avond vol Aandacht Playlist op Spotify

Heb je een Spotify account?

In deze playlist verzamelde ik bijna 10 uur muzikale ondersteuning voor jullie Tantrische avond. Je vind er het grootste deel van de muziek hierboven in, en nog veel meer.

Open hier de Avond vol Aandacht afspeellijst in Spotify of beluister ‘m rechstreeks in het venster hiernaast.

Ik wens jullie er heel veel plezier van!
Liefs,
Marije