Waarom Tantra is gemáákt voor ouders

Het leven gaat zó snel. Al die ballen in de lucht, met je geliefde, je werk, het huishouden… Als daar dan ook nog kinderen bijkomen, verandert het leven in een rollercoaster ride.

Veel ouders van jonge kinderen hebben het gevoel dat ze geleefd worden. In de schaarse tijd voor jezelf, ben je aan het bijkomen van de dag.

Dat is het tegenovergestelde van wat we in Tantra beoefenen: alles – iedere ervaring die je leven je brengt – willen we juist helemaal vol ervaren.

Wat veel mensen niet weten, is dat Tantra precies is gemaakt voor mensen met een ‘echt’ leven. Er bestaan in de traditie geen Tantrische monniken of priesters die jarenlang mediteren in een tempel op een berg.

Tantra beoefen je tussen de afwas, je inbox en de speeldates door.

De beoefening van Tantra helpt je de smaak van je cappuccino in de ochtend echt te proeven. Het helpt je om te ontspannen in de warmte van de omhelzing van je partner of je kind. Het geeft meer energie aan jullie ruzies én aan jullie vrijpartijen.

Het brengt je dieper in contact met je eenvoud, je woede, je verdriet, je liefde: alles waar het leven je raakt.

De Tempel in

Tantra vraagt je om nieuwsgierig te worden en ruimte te geven aan al je ervaringen; wat die ook zijn. Daarvoor is het nodig dat je soms (voor even) ophoud met die hardnekkige gewoonte om altijd hard te werken. Om alsmaar jezelf onder druk te zetten en je aan te passen aan anderen.

Het vraagt van je om gewoon maar te ontspannen en nieuwsgierig te zijn naar wat er vanzelf gebeurt als jij het leven even niet controleert.

Maar dat gaat nou juist zo moeilijk in de hectiek van een gezin. Probeer maar eens te mediteren naast een wakkere driejarige! En hoe kan je nog genieten van vrijen, als je voelt dat je eigenlijk zou moeten slapen?

Het is daarom belangrijk dat je tijd en steun krijgt om te leren hoe je dat doet; tijd nemen voor jezelf. Intunen met jezelf. Vriendelijk en zorgzaam zijn met jezelf, zelfs als je lastige dingen ervaart. Jezelf blijven voelen, ook als je een volle inbox probeert weg te werken en je baby honger heeft.

Daarom gaan wij zo nu en dan een avond of voor een paar dagen ‘de tempel in’. Die tempel is een plek waarin we ons wijden aan alles wat net onder de oppervlakte blijft in de snelheid van alledag. Alles wat voorbij gaat aan wie je denkt dat je bent, wie je denkt dat je partner is, je werk, je status, je inkomen.

In de tempel kom je op adem en kan je ontspannen. En die ontspanning geeft je ruimte voor experiment, nieuwsgierigheid, gevoeligheid en openheid; allemaal kwaliteiten die je helpen om meer in contact te komen met jezelf. Precies dat heb je nodig om ook diepere verbinding te ervaren met de rest van je leven en de dierbare mensen die daar onderdeel van zijn.

Als je die weldaad eenmaal hebt geproefd, dan is de kans groot dat je zin krijgt om er zo nu en dan eens voor langere tijd in uit te hangen. Om je te laven aan de steun die daar voor je is, aan de energie die weer gaat stromen door Tantrische oefeningen te doen, en het eenvoudige, liefdevolle samenzijn met je geliefde.

Daarom bieden we ook vervolgtrainingen die we zo veel mogelijk ‘haalbaar’ maken voor ouders met kleine kinderen.

Laat me de vervolgmogelijkheden zien

Op Familieretraite in Frankrijk

Al ons vervolg aanbod willen we geschikt maken voor mensen met (kleine) kinderen, zoals wijzelf. Zo bieden we onze tweedaagse vervolgtrainingen aan op vrijdag en zaterdag van 10 -17 uur; zodat je ’s avonds zelf je kind in bed kunt leggen en daarna nog een hele zondag hebt om samen met je gezin weekend te vieren.

Hoe haalbaar ook: ook zo’n mini retraite vraagt van je om een oplossing te verzinnen voor je kinderen.

Aankomende zomer gaat een langgekoesterd verlangen in vervulling. We geven dan een retraite waarbij je kinderen gewoon helemaal onderdeel zijn.

Op het prachtige kleinschalige landgoed ‘Centre Lothlorien’ in Frankrijk (+/- 7 uur rijden vanaf Utrecht) bieden we vijf ochtenden lang ruimte voor een intiem samenzijn waarin jullie elkaar (en jezelf) opnieuw ontmoeten. De kinderen gaan onder begeleiding op een ander avontuur; knutselend, spelend en zwervend door de bossen en langs het stuwmeer. De rest van de dag vier je vakantie samen met je gezin.

Dit willen we!
Koan met z'n vriend op Lothlorien - familieretraite Tantra
Marije & Koan

Mijn Podcasts over Ouderschap

Met alle veranderingen waar we de komende jaren mee te maken zullen hebben, hebben we meer dan ooit krachtige, evenwichtige volwassenen nodig. Volwassenen die zich verbonden weten met anderen, ook als die een andere mening hebben.

Ouders van nu – of je nou zelf kinderen hebt of niet – hebben hiermee een belangrijke taak. Maar helaas worden we nog steeds sterk beïnvloed door rare ideeën van ‘opvoed experts’ uit de vorige eeuw. Deze ideeën hebben er mede aan bijgedragen dat we onszelf zijn gaan ervaren als losse units in een min of meer vijandige wereld.

Gelukkig is er in Tantra en in de hedendaagse lichaamsgerichte therapie veel kennis beschikbaar over wat er voor nodig is om kinderen te laten opgroeien tot gezonde, verbonden volwassenen. In deze serie deel ik mijn kennis en persoonlijke ervaringen, om je te inspireren om het helemaal op jouw manier te doen.

Beluisteren op verschillende platforms

Je kunt de episodes uit de Avond vol Aandacht Podcast miniserie over ouderschap hierboven rechtstreeks beluisteren vanaf deze pagina. Maar je kan m’n podcast o.a. ook vinden op SpotifyStitcher of Apple Podcasts.

Vergeet niet om jezelf te abonneren; niet iedere nieuwe episode komt in mijn inspiratie mails!

Hoe Tantra mijn ouderschap verrijkt

Tantra wordt ook wel ‘het pad van transformatie’ genoemd. Het leert je dat je ervaring nooit hetzelfde blijft: alles is voortdurend in een proces van verandering en ontvouwing.

Tenminste: wanneer je bereid bent om je ervaring helemaal vol te nemen. Tantra leert mij om niet meer weg te lopen, maar steeds meer aanwezig te blijven in de stormen en luwtes van het leven.

Ik ervaar ons gezin als een intense situatie; geen moment is hetzelfde. Dat kindje is er ineens, en het maakt een enorme hoop liefde in me wakker, soms zo veel dat ik niet wist dat ik er toe in staat was! Soms is er ook angst of verwarring. En dankbaarheid, verdriet, compassie, woede, vreugde…Het ouderschap raakt me op zo veel verschillende manieren…

Wat is nou een grotere transformatie in dit leven, dan vader of moeder worden?

Lees verder in mijn artikel
Marije & Koan