Jeroen en ik zijn nu 18 jaar samen, en in al die tijd hebben we ongelofelijk veel liefde gevoeld. Grootse avonturen beleefd. Samen een heerlijk kind gekregen. Bedrijven gerund.

En we hebben ook een aantal fikse relatie crisissen gehad.

Terwijl ik dit schrijf, zegt een klein stemmetje in mijn hoofd: ‘Zou je dit nou wel aan de grote klok hangen?’ Want jongens, we lopen we niet graag te koop met onze relationele uitdagingen.

Wanneer het niet goed gaat in onze relatie, hebben we de neiging om dat te verzwijgen en mooi weer te spelen. Veel geliefden hebben daardoor de indruk dat er iets mis met hen of hun relatie zou zijn, als het lastig wordt in het samenzijn.

We groeien op met het idee dat ‘het werk’ erop zit wanneer je elkaar hebt gevonden. Heb je de ware eenmaal aan de haak geslagen, dan leef je nog lang en gelukkig.

Maar daar begint het pas! Want relateren is echt een kunst. Een kunst die je kunt leren.

En dat geldt ook voor het overleven van een relatiecrisis. In deze episode van de Avond vol Aandacht podcast deel ik onze beste overlevingstips met je. Zo haal je alles uit jullie crisis wat er in zit.

En dat is geen grapje: ik denk echt dat je leven er wel eens mooier van zou kunnen worden.

Beluister ‘Hoe overleef ik onze relatiecrisis?’

De Avond vol Aandacht podcast is gratis te beluisteren op alle grote podcast kanalen. Je vind ‘m bijvoorbeeld hier op Spotify, of hier in Apple Podcasts. Abonneer je en mis nooit meer een aflevering!

Wil je ons helpen om deze show verder te verspreiden? Geef ons een 5**** rating. Heel erg bedankt!

Twijfelen over je relatie

Al twee weken na onze ontmoeting hadden Jeroen en ik onze eerste heftige ruzie. Het romantische beeld van de prins op het witte paard viel onmiddellijk aan duigen.

Het gevolg was dat ik erg ging twijfelen.

Ik twijfelde aan mezelf. Was ik wel in staat om een gezonde relatie te hebben?
Ik twijfelde ook aan Jeroen. Was hij niet stiekem toch een rotzak, erop uit om gebruik van mij te maken?
Of zou er iets mis zijn met onze chemie? Was onze relatie misschien van begin af aan al gedoemd te mislukken, omdat wij niet elkaars ‘ware’ waren?

Ik schaamde me om er iets over te zeggen tegen anderen, wanneer we samen in de puree zaten. En als ik al eens mijn hart luchtte bij een vriendin, kreeg ik goedbedoelde adviezen die mijn twijfels verder aanwakkerden.

Door de Shit naar de Glorie

In Tantra proberen we onze romantische beelden te begrijpen… en – waar mogelijk – los te laten. Ze helpen ons niet. Wij zijn nou eenmaal geen prinsen en prinsessen. We zijn mensen met een echt leven. Een leven dat soms glorieus is, en soms totaal in de shit draait.

Maar hier komt het: in Tantra denken we niet dat er iets mis gaat als het lastig wordt met je partner.

We zien het juist graag als een enorme katalysator tot groei. Want waarom zou je jezelf of je geliefde beter leren kennen en begrijpen, als alles gewoon lekker z’n gangetje gaat? We komen nou eenmaal makkelijker in beweging als we voelen dat er echt iets nodig is.

De belangrijkste stap is te erkennen dát je in een crisis zit. In Tantra wenden we ons vervolgens niet af van de shit. We proberen niet de wonde te bedekken met tips, trucs of snelle oplossingen. We proberen nieuwsgierig te blijven, ook als er diepe pijn aan de oppervlakte komt.

Als we vriendelijk blijven met onszelf – onszelf niet afvallen of veroordelen omdat we iets verkeerd zouden doen – dan kunnen we op onderzoek uit gaan. Hoe is deze shit ontstaan? (Spoiler alert: vaak al in je jeugd) Juist door die oude pijn opnieuw te doorvoelen, kunnen we begrijpen waar ze vandaan komt, en haar helen op een diep niveau.

Dit is niet de makkelijkste weg, maar uiteindelijk wel de meest vervullende.

Boek jullie Avond vol Aandacht sessie
Privé les Tantra voor geliefden
Jeroen en Marije - Tantra leraren @ Avond vol Aandacht
Privé les Tantra voor stellen Marije & Jeroen

Hebben jullie al ervaring met Tantra?

In onze vervolgtraining GOUD houden we ons bezig met al het goede in onze liefdesrelatie.

Want, zoals Jeroen het zo charmant uitdrukt: ‘Je zou nooit de shit van je relatie pikken, als er niet ook een hele hoop goedheid was.’

Zo ontwikkelen jullie meer vermogen om te genieten van jullie samenzijn én meer veerkracht om ook met de lastige periodes in je relatie om te gaan.

Lees verder over Goud