Wat klinkt het allemaal mooi:

‘… en ze leefden nog lang en gelukkig’
‘Zij gelooft in mij’
‘I can’t live in this without you’
‘You’re the only one’
‘Het wordt niets zonder jou, Annabel!’

… maar wat zet het ons gevangen.

Het Romantische Script

In het boek ‘Het is Tijd Man‘ dat vanaf deze maand in de boekhandels ligt, schrijft mijn geliefde Jeroen over de impliciete verwachtingen waar mannen aan moeten voldoen. Deze verwachtingen noemt hij ‘scripts’. Zo is er bijvoorbeeld het welbekende script van de alfaman. Mannen moeten sterk zijn, daadkrachtig, zelfverzekerd, helder – en vooral niks nodig hebben.

Een bekend vrouwelijk script? Veel vrouwen hebben vroeger geleerd dat er het meest van ze gehouden wordt als ze lief, stil en zorgzaam zijn. Oké, verdrietig zijn mag nog, maar zeker niet boos, doortastend of fel. Goed koppel: de Alfaman en de Zorgzame Vrouw.

We hebben niet alleen impliciete verwachtingen van onszelf als man of als vrouw; we hebben ook verwachtingen van onze liefdesrelaties. Ik zou zeggen dat we in onze maatschappij een nogal romantisch ideaalbeeld hebben:

Als je de ware eenmaal gevonden hebt, dan ben je gelukkig want je houdt van elkaar – en is de seks vanzelfsprekend vervullend. Elkaar vínden; dat is het grote werk. Heb je die klus eenmaal geklaard, dan…nou ja, dan leef je nog lang een gelukkig.

De ‘Lang en Gelukkig’ verwachting

Ik denk wij allemaal lijden aan de romantische ‘Lang en Gelukkig’ verwachting. Of je er nou aan voldoet of niet.

Als superalfaman of zorg heldin overtref je deze verwachting misschien ruimschoots (in elk geval vanaf de buitenkant gezien)… maar mag je nog ontspannen? Even niks presteren? Ergens een grens trekken?

Als rebel verzet je je tegen dit script en voldoe je er juist niet aan.
Maar wat nou als jij óók alfaman of zorgzame vrouw delen in je hebt?

De belangrijkste romantische verwachting van onze liefdesrelaties is het idee dat je gelukkig zal zijn als je eenmaal de ware gevonden hebt.

En dat ís natuurlijk ergens ook zo.
Stel: je hebt de ware ontmoet en je bent verliefd. Je voelt je blij, energiek, mooi!
Heerlijk om te voelen; zó veel leven, zo veel zindering in je lijf.

Maar na verloop van tijd wordt jullie fling een relatie. Je minnaar of je minnares verandert in een belangrijk persoon op wie je bouwt, en met wie je een huis, kinderen en je inkomen deelt. Iemand zonder wie je niet meer zomaar kan.

En dan gebeurt er iets lastigs: want op een gegeven moment wil je geliefde iets anders dan jij. Jullie houden namelijk nou eenmaal van dezelfde, maar ook van andere dingen.

Je partner ziet het zus en jij liever zo
Soms begrijp je elkaar niet en is er ineens ruzie
Je krijgt het gevoel dat hij/zij je smoort…
Of dat je alsmaar achter je lief aan moet rennen
De seks stroomt niet meer vanzelf
Intimiteit voelt bonkig en horterig…

Maar hoho, dat past niet in het script! Wíj zouden lang en conflictloos gelukkig zijn met elkaar. Zou dit de ware dan toch niet zijn?
Of is er iets verkeerd met míj?

Als je besluit om ondanks deze lastigheden bij elkaar te blijven, dan doen jullie dat omdat je voelt: ‘ik hou van deze man of vrouw’. Die liefde te voelen: wat is dat toch een prachtige mogelijkheid in ons menselijke bestaan.

Tegelijkertijd: hoe belangrijker de ander voor je wordt, hoe meer je de neiging zal voelen om jezelf aan te passen. Je wat in te houden. Niet het achterste van je tong te laten zien. Of je af te schermen. Je geeft iets van je eigenheid en je vrijheid op, om te kunnen voldoen aan het Lang en Gelukkig script.

Maar dan liggen ‘romantiek’ en ‘intimiteit’ ineens heel ver uit elkaar.
Want hoe kun je intiem zijn als jij er niet meer echt bent?

De Ware en/of de Waarheid?

In Tantra omschrijven we intimiteit als het vermogen om ‘waar te laten zijn wat waar is’. We oefenen alsmaar om Ja te zeggen tegen wat we ervaren. Om niet aan onszelf te sleutelen, ons juist niet bij voorbaat al aan te passen, maar te kijken wat er vanzelf gebeurt als we ontspannen.

En dat in zich is spannend om te doen. Want dan wéten we niet of we nog wel een acceptabele of aantrekkelijke minnaar zullen zijn voor onze partner. En als onze geliefde zich niet meer aanpast aan óns, dan zou je zomaar voor onaangename verassingen kunnen komen te staan.

Maar ook voor hele aangename.
Herinner je je nog de Pina Colada Song?

Want als jullie beiden mogen ontspannen, dan kan er een nieuwe ruimte ontstaan. Een ruimte waarin jullie niet meer hard hoeven te werken om maar te voldoen aan het Lang en Gelukkig script, maar waarin jullie elkaar kunnen ontmoeten als echte mensen. Mensen met liefde en woede, met gewoontes en verlangens, met wonden en talenten.

Als dat oké is, dan is ruzie, niet-stromende seks of onhandigheid niet meer zo’n enorm probleem. Dan kan je nieuwsgierig worden naar de pijnlijke plekken. Wat wordt hier in jou en in mij aangeraakt? Zijn hier wonden te helen?

Als dit allemaal waar mag zijn, dan ontstaat de mogelijkheid om elkaar écht te ontmoeten. Je hoeft dan niet eerst iemand ánders te worden; je ontmoet elkaar precies vanaf de plek waar je bent.

Een intieme ontmoeting is misschien niet altijd makkelijk, maar wel avontuurlijk. Als jullie intiem zijn, voelt het contact fris en wakker. Nabij.

Elkaar zó te ontmoeten, dat is wat we beoefenen in een Avond vol Aandacht.

Vind je het leuk om (eerst) vanuit huis te beoefenen, dan zijn jullie van harte welkom bij het LiefdesRitueel met Jeroen en mij. Daarin wijden we ons een middag lang aan het beoefenen van een intieme ontmoeting.

Ja! Vertel ons meer over het LiefdesRitueel >>
Jeroen en Marije tijdens het online programma 'Gloed'

Een Intiem LiefdesRitueel

Eens in de paar maanden komen we vanuit huis- en slaapkamers door heel Nederland samen om de liefde te vieren via Zoom.

Geen romantische liefde, maar échte liefde. Drie uur lang rozengeur en maneschijn – of welke andere waarheid er ook maar wakker wordt als jullie aandachtig en nieuwsgierig bij elkaar zijn.

In dit Tantrische ritueel onderzoek je hoe je samen kunt ontspannen én meer ontmoeting en stroming toe kunt laten in jullie samenzijn.

Praktisch:

Dit LiefdesRitueel met Jeroen en Marije duurt drie uur en vindt plaats op een zondagmiddag. Jullie doen het ritueel in jullie eigen slaapkamer of woonkamer en wij begeleiden jullie via Zoom. Op gepaste momenten zullen wij jullie niet zien en jullie ons niet, zodat je de oefeningen kunt doen in de intimiteit en veiligheid van je eigen ruimte.

Vertel ons meer!