Marije Oostindie, Avond vol Aandacht

Ik heb me lang zó diep geschaamd voor wie ik was, dat ik me niet uit durfde te spreken in discussies. Niet de kleren durfde te dragen die ik mooi vond.
Niet durfde te dansen,
Niet durfde te zingen,
Niet het werk deed dat ik graag zou doen…

Mijn schaamte maakte het me ook heel lastig om mijn verlangens te voelen of mijn grenzen aan te geven in seksualiteit.
Kortom: schaamte had een enorme beperkende invloed op mijn levensenergie.

Ik ging er vanuit dat dit een status quo was. Ik realiseerde me niet dat ik mijn schaamte kan onderzoeken en kan helen. Maar dat kan zeker wel!

In Tantra en later ook in mijn therapeutische opleidingen, ontdekte ik hoe. Mag ik je een beetje nemen op reis, in de diepe krochten van ons mens-zijn?

Want als er één ding is dat je moet weten over schaamte, is dat het gedijt in het duister. Komt het aan het licht, dan verliest het z’n verlammende greep op je. Dus: laten we het er over hebben!

Beluister de Avond vol Aandacht Podcast over Schaamte

De Avond vol Aandacht podcast is gratis te beluisteren op alle grote podcast kanalen.
Je vind ‘m bijvoorbeeld hier op Spotify, of hier in Apple Podcasts. Abonneer je en mis nooit meer een aflevering!

Eerste hulp bij schaamte

Schaamte is een krachtig overlevingsmechanisme die niet alleen je energie beperkt, maar ook alle kwaliteiten die je energie in je wakker kan maken: je openheid, je gevoeligheid, je nieuwsgierigheid.  Als je schaamte ervaart, is het lastig om iets nieuws te leren. Soms is het daarom een goed idee om in een therapeutische setting de intelligentie achter je schaamte te leren kennen. Een waardevolle ondersteuning in je Tantrische beoefening.

Je vindt hier mijn uitgebreide lijst met hele fijne lichaamsgerichte therapeuten die ik iedereen wel zou willen aanraden. Zit er niemand voor je tussen (in jouw buurt) dan raadt ik je aan om op zoek te gaan naar een Internal Family Systems (IFS) therapeut, een Somatic Experiencing (SE) therapeut of een goede Rebalancer. Die eerste twee therapievormen werken in mijn ervaring ook heel goed op afstand, bijvoorbeeld via Zoom.

Oefenen om schaamteloos vrij te zijn…

Dat is wat we doen in de Dakini Dagen. Sorry mannen; deze dagen zijn alleen voor vrouwen. Maar jullie kunnen weer heel fijn terecht in een Het is Tijd Man Dag.

Tijdens de Dakini Dagen bewegen we, dansen we, en doen we allerlei vormen van Tantrisch onderzoek waarin we ontdekken hoe we onszelf beperken en hoe we onszelf vrij laten.

Lees verder over de Dakini Dagen