Marije Oostindie, Avond vol Aandacht

Verder met Tantra

Vind je het leuk om lichaamswerk te doen? Of misschien is ‘leuk’ niet het goede woord, maar merk je dat het werkt voor je?

Er is nog een hele wereld te ontdekken aan allerlei vormen van lichaamswerk. En als je zin hebt om verder te gaan met Tantra, dan zal je daar meer van gaan ervaren.

Jullie kunnen natuurlijk verder in privé sessies, onder begeleiding van één van ons. Maar  we bieden ook avontuurlijke retraites in kleine, intieme groepjes van andere stellen die – net als jullie – zin hebben om zichzelf en elkaar dieper te leren kennen.

Wij willen verder met Tantra
Shakti & Shiva door Atelier Aandacht

In Tantra leer je hoe je je levensenergie weer vrij door je heen kunt laten stromen, zodat je het leven voller kunt leven.

Daarom doen we (onder andere) heel veel vormen van lichaamswerk. Want al die energie van ons, die zetten we vast door spanning te maken in ons lichaam.

Tijdens jullie Avond vol Aandacht hebben we samen geschud; één van de meest eenvoudige en krachtige vormen van lichaamswerk die ik ken. Jazeker: het was misschien een beetje maf, maar ook best lekker om te doen, toch?

Minder denken, meer voelen

‘Ik ben helemaal ontspannen.’
‘Mijn hoofd is heerlijk leeg.’
‘Het tintelt en het stroomt in mijn lichaam.’

Dat is wat mensen vaak zeggen na een paar minuten schudden. En ik ervaar dat meestal ook: meer ruimte in mijn hoofd, meer gezakt in mijn lijf. Alsof mijn lijf niet meer uit allemaal losse delen bestaat, maar uit één geheel. Soms houdt zelfs die rugpijn vanzelf op.

Goeie momenten om te schudden zijn:

 • Als je al ontdekt dat je al veel te lang verkrampt achter je computer zit
 • Als je aan het vrijen bent, en je mind produceert alsmaar boodschappenlijstjes
 • Als je een belangrijke beslissing moet nemen en je kan je door het woud van voors en tegens het bos niet meer zien
 • Als je geschrokken bent en je kan jezelf niet meer zo goed voelen
 • Als je het leven even véél te serieus neemt

Doe de gordijnen dicht, zet de track hieronder op en schud alles even lekker door elkaar.
Veel plezier!

Hoe het ook maar weer ging

 • Zet je voetzolen stevig op de grond, bijna alsof je je voeten wat breder laat worden
 • ‘Maak’ het schudden met je knieën; beweeg ze tegelijkertijd op en neer
 • Als er spanning is in je lichaam: vecht er niet tegen
 • Misschien wil de spanning wel vanzelf loslaten als je er je aandacht bij brengt
 • Adem wat dieper in en uit via je mond
 • Als je het aandurft: gaap, zucht, maak geluid!

Over de herkomst van de ‘muziek’

De muziek hierboven is speciaal gemaakt om op te schudden. Het is gecreëerd door mensen uit de commune rondom Osho. Misschien ken je hem nog wel: die maffe guru met een tulband en lange gewaden. Rond de jaren zeventig en tachtig was hij erg populair; ook in Nederland. Je herkende zijn volgelingen aan hun oranje jurken.

Osho heeft – terecht – veel kritiek ontvangen op zijn werkwijze. In zijn communes was veel onveiligheid, onder andere door een ongezonde groepsdruk.

Maar: hij heeft ook prachtige teachings en oefeningen uit Tantra naar het Westen gebracht. Vaak in speciaal op ons westerlingen aangepaste vorm; om ons te helpen om meer uit ons hoofd te komen en meer in ons lijf. En veel van Osho’s oefeningen zijn inderdaad behoorlijk effectief – nog steeds. Zoals het schudden.

Osho heeft een grote boost gegeven aan de beoefening van Tantra hier in het westen. Wil je meer weten over de geschiedenis van Tantra? Lees dan deze blogpost.