Ik zie ‘intiem zijn’ gelijk aan ‘dichtbij zijn’.
Dichtbij jezelf en, als gevolg daarvan, dichtbij je geliefde.

Als er nou één ruimte is in je huis waar je dichtbij je geliefde bent, dan is het je slaapkamer. Jullie kletsen, vrijen, ruzien en slapen urenlang naast elkaar op een paar vierkante meter. Vanwege deze nabijheid is je slaapkamer de allerintiemste ruimte in jullie huis. In je slaapkamer kom je tot rust en laad je opnieuw op, zodat je weer met frisse energie de wereld in kunt. Tenminste, als je die plek ook als zodanig beschouwt en inricht.

In het artikel hieronder wil ik je inspireren om van je slaapkamer een nóg voedender plek te maken dan hij hopelijk al is. Ik maak daarbij dankbaar gebruik van een traditie die in veel culturen leeft. De bekendste variant is het Chinese Feng Shui, maar ook in India (Vaastu) en op Bali zijn er vergelijkbare tradities. De beste vertaling hiervan is ‘de kunst van het plaatsen’.

Het centrale uitgangspunt van deze subtiele kunstvorm is dat het inrichten van je uitwendige ruimtes haar weerslag heeft op je innerlijke ruimte. Het (opnieuw) inrichten van een ruimte helpt je bij het loslaten van oude patronen en het uitnodigen van nieuwe kwaliteiten in je leven. En als er één plek is waar onze patronen zich vaak stevig hebben vastgezet en voelbaar zijn, dan is het wel in onze seksualiteit. Door de jaren heen vormt zich vaak een vaste seksuele routine, zeker als je al lang samen bent.

Sommige van die handelingen en patronen zijn aangenaam, anderen beginnen na verloop van tijd hun gloed te verliezen. Ze gaan automatisch voelen. En dat in een gebied waar je juist al je liefde en levenslust kunt ervaren! Dan is het zaak om de ramen eens goed tegen elkaar open te zetten, de kast op te ruimen, oude kleren van de hand te doen, de nachtkastjes af te stoffen – om daarmee ook je intieme samenzijn de kans te geven zichzelf met nieuwe energie aan je te openbaren.

Het artikel hieronder schreven we speciaal voor deelnemers aan één van onze vervolgtrainingen ter voorbereiding op de retraite. Maar iedere gelegenheid is een mooi moment om jullie slaapkamer om te toveren tot een intieme tempel, zodat je er helemaal in kan ontspannen.

Veel plezier,
Marije

Marije Oostindie, Avond vol Aandacht

Over Marije

In 2007 was ik drie jaar samen met mijn geliefde Jeroen, toen we een introductieweek deden bij het Centrum voor Tantra. Nu ben ik als trainer verbonden aan dit gerenommeerde instituut. Ik kreeg zo vaak de vraag ‘Kunnen wij ook privé kennismaken met Tantra?’, dat ik Avonden vol Aandacht ben gaan geven.

Daarna kan je verder in één van onze vervolgtrainingen: avontuurlijke reizen waarin je weer meer in contact komt met de goedheid in jullie contact, jullie intimiteit en jullie vrije seksuele energie.

Ik wil verder

Een tempel voor je zintuigen

Rust en intimiteit: dat is waar je een slaapkamer voor hebt. Bij beide aspecten spelen je zintuigen een belangrijke rol.

Jij komt tot rust op het moment dat je zintuigen tot rust komen. Met andere woorden: in een fijne slaapkamer zie je, hoor je, proef je, ruik je of voel je niets wat je alarmsysteem alert maakt. In je slaapkamer stel je je zintuigen gerust met alles wat hen ‘streelt’: warme kleuren, mooie vormen, heerlijke geuren, prettige geluiden, zachte materialen.

Ook in intimiteit spelen je zintuigen een grote rol. Via je zintuigen ben je in contact met de wereld, de ruimte om je heen. In het engels heten je zintuigen je ‘senses’, de basis voor ons woord ‘sensueel’. Hoe prettiger de signalen zijn die je zintuigen oppikken, hoe ontspannener en sensueler jij jezelf kunt laten zijn.

Breng eens je aandacht bij de vraag:
Wat zie je graag in je slaapkamer? Wat hoor je graag? Waar lig je lekker op of onder?

Ik neem het hieronder allemaal met je door.

1. Wat wil je ZIEN in je slaapkamer?

We zijn visuele wezens; van al onze zintuigen vertrouwen we het sterkst op onze ogen. En onze ogen komen tot rust in een opgeruimde ruimte. In Feng Shui begint daarom alles met opruimen. Spullen die je niet meer nodig hebt of waar je niet blij van wordt, gaan weg. Spullen die je wilt houden, krijgen een vaste eigen plek.* Dus dit is stap 1: opruimen en indelen.

Als je slaapkamer vrij is van rommel, kijk dan eens opnieuw om je heen. Ontspannen je ogen van de kleuren en de vormen die je ziet? Warme kleuren helpen daar over het algemeen bij; bijvoorbeeld aardetinten, zachte oranjes of roze tinten. Kies geen of weinig felle kleuren, en zorg ook voor niet te veel contrast (zeker niet in grote oppervlaktes zoals gordijnen of dekbedovertrekken). Niet omdat koele kleuren of contrast niet mooi zou zijn, maar ze zijn gewoon gepaster in een ruimte waarin je juist actief wilt zijn, zoals bijvoorbeeld je werkkamer.

Heb je afbeeldingen in je kamer? Foto’s, beelden of schilderijen?
Welk gevoel roepen deze afbeeldingen in je op?

Een schilderij van een treurende vrouw aan zee kan prachtig zijn, maar zou ik nooit op mijn slaapkamer hangen. Dat is gewoon niet de energie die je daar wilt. Wat je wél wil, zijn beelden die je herinneren aan waar je méér van wil in de liefde: sensualiteit, verbinding, warmte, vertrouwen… Een schilderij van Shakti en Shiva is waarschijnlijk beter op z’n plek :-)

Zeker, je kinderen zijn onderdeel van je intiemste cirkel. Maar vanaf het moment dat ze oud genoeg zijn om op hun eigen kamer te slapen, hebben ze geen plek meer in jullie slaapkamer. Foto’s, tekeningen of spullen van je kinderen zullen je onmiddellijk herinneren aan je rol als vader of moeder. En die rol wil je nou juist loslaten in je slaapkamer. Daar wil je in de eerste plaats een geliefde, een minnaar zijn. Ook foto’s van je ouders of andere familieleden… tja. Wat zal ik daarover zeggen? Kan jij jezelf loslaten als zij over je schouder mee kijken?

Dan is er nog licht. Feng Shui raadt aan om niet één fel licht in je ruimte te hebben, maar om het licht te verspreiden over verschillende (zachte) lichtbronnen. Deze lampions uit Vietnam vind ik zelf heel fijn in onze slaapkamer. En kaarslicht is ook altijd fijn, zeker tijdens het vrijen. Niet alleen vanwege het zachte schijnsel; ook om ons te herinneren aan het vuur dat in ons is, vuur dat kan ontbranden als we vrijen.

*Hulp nodig bij opruimen? Je kan er allerlei goede boeken over vinden, maar een goede professionele opruimhulp – bijvoorbeeld in de vorm van Natacha, van Tijd, Rust en Ruimte (Amstelveen) of Aswintha, van Opruimzaken (Zwolle) – doet helemaal wonderen.
Slaapkamer van Jennifer en Rob met muurschildering van Atelier Aandacht
Muurschildering door Atelier Aandacht

2. Wat wil je HOREN in je slaapkamer?

Als ongeboren kindje in de baarmoeder zijn je oren de eerste zintuigen waarmee je iets waarneemt van de wereld om je heen. Geluid is ook het laatste wat we meekrijgen van de wereld, op het moment dat we sterven. Waarschijnlijk maakten mensen al muziek vér voordat we begonnen met het maken van rotstekeningen. In veel culturen vindt genezing plaats met behulp van heilige taal (zoals bijvoorbeeld Sanskriet Mantra’s) en gewijde geluiden (klankschalen, drums, gong, ratels).

Kortom: geluid en muziek hebben een enorme impact op ons systeem.

Behalve het zingen van vogels of het kabbelen van een riviertje, wil je in je slaapkamer verder liever geen geluiden van buiten. Mocht je een drukke weg in de buurt hebben, kun je zachte muziek opzetten. Of – en daar kom ik later nog op terug – een vaporizer, die maakt ook een zacht, rustig achtergrondgeluid waar andere geluiden door geabsorbeerd worden.

Als je gaat vrijen kan het heel ondersteunend zijn om muziek op te zetten die je als het ware ‘omhult’. Muziek die je uitnodigt om te ontspannen, om jezelf wat meer los te laten. Muziek die je misschien zelfs optilt en meeneemt naar een net andere staat van zijn. Dit hoeft niet alleen hele vloeibare New Age muziek te zijn, maar kan ook wat vuriger zijn, bijvoorbeeld spaanse gitaar, of geluiden van drums en traditionele muziekinstrumenten.

Als je een Spotify account hebt, dan nodig ik je van harte uit om mijn Avond vol Aandacht playlist (zie ook hiernaast) eens te gebruiken wanneer je een intieme avond hebt samen. Veel muziek uit deze lijst is me door de jaren heen dierbaar geworden; een soundtrack van vele bijzondere momenten in mijn leven. Geen Spotify? Kijk dan hier voor een overzicht van mijn fijnste muziek voor een Tantrische avond.

3. Wat wil je RUIKEN in je slaapkamer?

Misschien is het antwoord hierop wel ‘niks’. Feng Shui benadrukt alsmaar het belang van frisse lucht in je ruimte. Frisse lucht betekent verse zuurstof; nieuwe energie voor je ruimte. Wij zetten iedere ochtend het slaapkamerraam een tijdje open, zodat de lucht kan circuleren.

Eén of twee zuurstofgevende kamerplanten helpen ook om de ‘chi’ (de energie) in je ruimte fris te houden. Er zijn heel veel mooie plantensoorten die bijdragen aan de kwaliteit van de lucht in je slaapkamer – en veel daarvan zijn óók nog eens gemaakt om te leven in (half)schaduw. Onder andere de lepelplant, blauwvaren, klimop, peperomia… ook nog eens allemaal een lust voor het oog. Google ze maar eens op ‘luchtzuiverende kamerplant’. Wel water geven; alleen gezonde planten geven goede chi.

Maar: misschien wil je zo nu en dan wél iets ruiken. Iets heerlijks. Wat is er uitnodigender dan een pasgewassen dekbedovertrek? Niet alleen de geur is fijn; de krakende frisheid ervan is ook een genot voor andere zintuigen.

Wierook is een mogelijkheid om geur te geven aan je ruimte, maar ja; dan zit je dus wel in de rook. Ik ben in plaats daarvan heel blij met onze ‘chi diffuser’ (of: vaporizer). Er gaat een kopje water in en een paar druppeltjes etherische olie, en je hebt uren lang een heerlijke geur in je slaapkamer. Bovendien komt er een prachtige nevel vanaf, die ook nog eens bijdraagt aan een goede luchtvochtigheid. Google eens op ‘aroma vernevelaar’ en je krijgt een wereld aan stijlvolle mogelijkheden.

Welke geur te kiezen? Ylang Ylang is dé klassieke geur in Tantra. Maar rozen-, lavendel-, of citrusaroma’s vind ik persoonlijk ook heerlijk. Ik koop mijn etherische olie bij Jacob Hooy, maar er zijn heel veel fijne merken verkrijgbaar.

planten voor in je slaapkamer
Een aroma vernevelaar
Ylang Ylang: een heerlijke exotische geur die traditioneel veel wordt gebruikt in tantra
een fijne slaapkamer voor een Tantrische avond
kokosolie

4. Wat wil je VOELEN in je slaapkamer?

Een slaapkamer waarin je kunt ontspannen en zin hebt om intiem te zijn, lijkt misschien wel het meeste op een nest. En nest van zachte materialen om je in terug te trekken uit de wereld.

Zachte materialen betekent: veel textiel of wol. Welke stoffen vind jij prettig aanvoelen? Als je bijvoorbeeld een nieuw dekbedovertrek uitzoekt; kijk dan niet alleen naar  de kleur, maar voel ook eens of de stof lekker zacht is aan je huid. Soms voelt iets misschien lekker zacht, maar is het gemaakt van materialen die je gezondheid niet ondersteunen. In een ruimte waarin je zó veel tijd doorbrengt, wil je liefst natuurlijke materialen (viscose, linnen, katoen, wol, bamboe).

Schapenvachten op de vloer zijn heerlijk. Wij legden ons huis vol met vachten totdat we ons realiseerden dat dit niet heel cool is voor de schapen zelf. Onze nieuwste aanwinst is een enorme gevilte schapenvacht; het dier zelf loopt (als het goed is) nog steed lekker rond in de wei. Op Marktplaats of bijvoorbeeld hier verkrijgbaar.

Om lekker te kunnen zitten, maar ook voor wat meer steun tijdens bepaalde houdingen, zijn een paar meditatiekussens heel fijn. Een goed meditatiekussen is gevuld met boekweit; dat geeft de meeste steun en stevigheid.

En: wat je natuurlijk vooral graag wil voelen, is het lichaam van je geliefde! Daar is niet zo veel voor nodig, behalve je lief zelf. Maar als jullie ervan houden om elkaar te masseren, heb ik nog een tip voor jullie: gebruik eens biologische kokosolie. Deze olie kan je over je hele lichaam gebruiken en is ook geschikt als natuurlijk glijmiddel. Het is van nature licht antisceptisch en goed voor je huid. Je voegt er eenvoudig een fijne geur aan toe met een paar drupjes etherische olie. Kies aroma’s die geschikt zijn voor gebruik op je huid  – bijvoorbeeld Ylang Ylang, lavendel of mandarijn. TIP: je kunt ze ook in de aroma vernevelaar doen.

5. Wat wil je PROEVEN in je slaapkamer?

Behalve misschien zo nu en dan een ontbijtje op bed (wat een verassing om dit voor je lief te organiseren!), zal je waarschijnlijk niet vaak eten op je slaapkamer. Alleen al vanwege de kruimels! Maar kijk eens wat er gebeurt als je, voordat je gaat vrijen, een fijn paletje aan heerlijke smaken samenstelt om jezelf en je geliefde mee te verleiden. Lekkere hapjes of fingerfood geven een extra dimensie aan een goede vrijpartij. Het helpt je om zo nu en dan even te pauzeren en met al je zintuigen te genieten van jullie samenzijn – in plaats van recht op je doel af te gaan. TIPJE uit mijn eigen seksleven: neem tenminste een keer een pauze tijdens het vrijen om een kopje thee te drinken.

Voor de stellen die een Avond vol Aandacht bij me komen doen, maak ik altijd een plankje zoals hiernaast. Passievrucht – als ik het kan krijgen – is mijn favoriet, alleen al vanwege de naam. Maar ook druiven, lychees, een stuk sappige mango of ananas zijn een traktatie. In de natuurwinkel vind je de lekkerste soorten chocola. De mijne verkoopt ook heerlijke brownies en zachte, zoete dadels gehuld in pure chocola (OH YES!). Vergeet ook niet om de kaneelamandelen eens te proberen. Serveersuggestie: je hóeft je handen niet te gebruiken…

Doe het met plezier

Herinner je je nog hoe leuk het vroeger was om een tentje te bouwen? Wat nou als je dit hele verhaal hierboven nou eens niet te serieus neemt en gewoon lekker gaat uitproberen, experimenteren en spelen? Niks wat moet – lekker belangrijk ‘hoe het hoort’ – dit is júllie unieke ruimte. Speelsheid en plezier brengen daar extra goeie chi in.

Wij willen meer Tantra in ons leven