Ik weet nog goed wat ik dacht toen ik mijn beste vriendin het woord ‘Tantra’ hoorde zeggen. Waarschijnlijk is het hetzelfde als wat jij dacht.

De associatie met seks is zo sterk… Waar komt die vandaan? En wat is waar en wat niet?

Mijn vriendin zelf gaf zo ongeveer licht; ze straalde, er was zó zichtbaar iets groots in haar veranderd. Ze had me zojuist antwoord gegeven op mijn vraag ‘Wat heb JIJ gedaan?!’. ‘Een introductieweek bij het Centrum voor Tantra’, zei ze.

Zij wist niet dat ik – voor ik haar deze vraag stelde – een afspraak met mezelf had gemaakt dat ik zou doen wat zij had gedaan. No matter what: zó stralen, dat wilde ik ook.

Onmiddellijk na het woord ‘Tantra’ tuimelden er allebei beelden door mijn hoofd; van guru’s met lange gewaden en krioelende naakte lijven in donkere, met kaarsen verlichtte ruimtes.

Ik weet ook nog dat ik dacht ‘hé, dit is gek, ik kan me niet herinneren ooit bewust iets over Tantra te hebben gelezen of gehoord, en toch heb ik deze hele sterke beelden’. Het was vreemd aantrekkelijk en beangstigend tegelijk; want ging je dan bezig met seks – in een groep volslagen onbekenden?!

‘Nee’, zei mijn vriendin, ‘Tantra gaat helemáál niet over seks.
Of… nou ja… euh… én ook weer juist weer heel erg wel.’

Ok.
Hoe zit dit?

Beluister de episode van de Avond vol Aandacht Podcast:

De Avond vol Aandacht podcast is gratis te beluisteren op alle grote podcast kanalen. Je vind ‘m bijvoorbeeld hier op Spotify, of hier in Apple Podcasts. Ik zou je 5 star rating erg waarderen;-)

Abonneer je en mis nooit meer een aflevering!

Hoe het daarna verder ging

Ik melde me na deze ontmoeting onmiddellijk aan voor de introductieweek. En lucky me: samen met Jeroen, met wie ik toen 3 jaar samen was.

Precies dat dubbelzinnige: ‘ja, het heeft alles met seks te maken, en nee, het heeft niets met seks te maken’ – bleek ook waar in mijn ervaring. Ik deed allerlei beoefeningen die er helemaal niet uitzagen als seks, en toch ging ik me een veel seksueler wezen voelen.

Jarenlang wist ik daarom niet zo goed hoe ik moest antwoorden als vrienden mij de vraag stelden: ‘Maar wat heeft Tantra nou met seks te maken?’

In de podcast episode hierboven hoor je mijn antwoord vanuit mijn perspectief anno 2022. Het zal wel voor de rest van mijn leven in ontwikkeling blijven. Want zoals mijn lerares Carla zo mooi zegt: ‘Seksualiteit en intimiteit krijgen in verschillende fases van je leven een nieuwe betekenis voor je.’

Ik ervaar seksualiteit nu zo anders als toen ik 24 was en Jeroen net had ontmoet. Toen was ik vooral bezig met presteren; een goeie minnares zijn. Nu ik veertiger ben, neem ik veel meer tijd om mijn lichaam te voelen en te volgen waar ze naar verlangt. En ook waar ze van weg wil bewegen. De ontspanning die dat brengt, verdiept mijn verbinding met Jeroen. Soms brengt het mij zelfs in een staat van totale overgave; precies waar we (denk ik) allemaal zo naar verlangen in seks.

Zelf Tantra ervaren?

In mijn Avond vol Aandacht privé sessies biedt ik geliefden de mogelijkheid om ontdekken hoe zij ook meer ontspanning toe kunnen laten – en daarmee diepere lagen kunnen betreden in hun intieme leven.

Daarna kan je verder in vervolg trainingen zoals onze relatietraining Goud of onze zomerse Familie Retraite. Speciaal voor vrouwen organiseer ik ook Dakini Dagen, waarin we in een veilig veld van alleen vrouwen oefenen om alsmaar vrijer te worden.
Hier vind je een overzicht van alle vervolgmogelijkheden na jullie AvA.

Download gratis de beoefening
Marije Avond vol Aandacht Dakini Dagen

Dakini Dagen

Tantra is niet iets dat je alleen samen met je liefdespartner (m/v, v/v, m/m) zou kunnen beoefenen.

Soms is het heel openend om dit spirituele pad te beoefenen onder alleen seksegenoten (die niet je geliefde zijn:-). Dit is wat ik aanbied in de Dakini Dagen. In een veld van alleen vrouwen, oefenen we om onszelf vrij te laten zijn. Die vrijheid nemen we mee ons dagelijks leven in, zodat we haar ook meer kunnen ervaren in ons gezin, onze liefdesrelatie en ons werk.

Vertel me meer over de Dakini Dagen