Ik krijg tijdens een Avond vol Aandacht allemaal stellen voor mijn neus; de meesten heteroseksueel. En ik ben een vrouw. Soms heb ik het idee dat ik niet alles begrijp van wat er omgaat in de mannen die ik spreek.

Mijn eigen man, Jeroen, geeft ook les in Tantra, relatiecoaching en trainingen speciaal voor mannen. We spreken elkaar graag over ons werk en over wat we zien gebeuren tijdens onze sessies en trainingen. Zeker nu we samen allerlei vervolgprogramma’s ontwikkelen voor Avond vol Aandacht.

Ik vond het leuk om Jeroen eens een paar vragen te stellen. Wat ziet hij over mannen en hun persoonlijke ontwikkeling? Waarom zouden mannen met Tantra aan de slag moeten?

Een blik in de mannenziel, geschikt voor lezers van alle geslachten.
Enjoy!
Marije

Jeroen & Marije - Avond vol Aandacht - Tantra school voor stellen
Jeroen Biegstraaten - Mannenkracht

Jeroen Biegstraaten

Jeroen gaf jarenlang les aan het Centrum voor Tantra. Daarvoor was hij businesscoach – en nu geeft hij trainingen en coaching voor het mannenplatform Mannenkracht.

Hij is co-auteur van het boek ‘Het is Tijd Man‘, dat begin ’21 uit kwam bij Altamira.

Hij heeft zijn werk met Tantra inmiddels ondergebracht bij de vervolgtrainingen van Avond vol Aandacht.

Je kan ook bij Jeroen terecht voor frisse coaching, waarin hij mannen en stellen helpt om meer verbinding én meer vrijheid te ervaren in contact.

Boek een coachingsessie met Jeroen

Beluister de Kukuru podcast

Meer weten over mannenwerk? Bekijk of beluister dan aflevering #58 van Kukuru, de populaire podcast van Giel Beelen. Hierin vertellen Jeroen en Rob alles over het boek ‘Het is Tijd Man’, dat ze schreven samen met Pieter voor Mannenkracht. Met dit boek willen ze mannen ondersteunen die nieuw zijn op het pad van zelfonderzoek en spiritualiteit.

Dit openhartige, frisse gesprek geeft een inkijkje in de mannelijke ziel.

Jeroen en Marije tijdens online programma Gloed
Jeroen Biegstraaten ©Foppe-Schut

Een inkijkje in de mannelijke ziel

Jeroen: ‘Je vertelt me vaak dat de mannen die bij je komen, ergens aan toe lijken te zijn. Je voelt interesse bij ze, een latente vraag – maar soms ook onwennigheid om die vraag serieus te nemen.

Ik denk dat het niet alleen goed is voor je liefdesrelatie om je persoonlijke ontwikkeling serieus te nemen. Alles wat je leert over jezelf in je relatie zal ook op andere plekken zorgen voor meer verbinding en bloei. Je wordt niet alleen een betere minnaar, maar ook een betere vader, vriend en collega. Al je relaties zullen erdoor worden aangeraakt.

Je kunt grofweg op twee manieren aan je relatie werken: door samen met je partner sessies te doen of een training te volgen, te leren om het goud uit jullie relatie tevoorschijn te toveren en te vieren. Daarnaast kun je jezelf onder ogen komen. Naast allerlei prachtige kwaliteiten nemen we nou eenmaal ook onze oude, belemmerende patronen mee de relatie in.

Door beiden te doen leer je om gezond en voedend met ‘de glorie en de shit’ van jullie relatie om te gaan. Dat kan jullie relatie meer rust en ruimte geven en het kan je ook helpen om meer avontuur en frisheid te ervaren in jullie contact.

Voor mannen is het steunend om hun eigen stuk onder ogen te komen met andere mannen, los van hun partner. Er is veel wat je juist zonder haar goed kunt ontdekken. Vaak kun je veel opener delen over wat je bezighoudt, als degene voor wie dat allemaal zo superbelangrijk is, niet meeluistert.

Stel, je voelt je onzeker tijdens seks. Doe ik het wel goed, ga ik niet te snel, ben ik wel doortastend genoeg? Allemaal kwetsbare vragen. Veel gemakkelijker om over te praten met andere mannen, vrienden, dan met je eigen vrouw. Die wordt er misschien zelf ook onzeker van. Want als jij het niet meer weet, hoe moet dat dan in bed?

Mannen en Tantra

De kracht van Tantra is voor mij: de pure, naakte, echte waarheid leren kennen. Daar voel ik me heel erg in thuis. Tegelijkertijd zijn een aantal Tantrische technieken helemaal zonder doel. Ik heb zelf heel erg moeten zoeken naar het nut en de betekenis voor mij, van dat aspect van de Tantrische leer.

Dan lag ik weer subtiel te ademen, terwijl alles in me dacht: ‘GEBEURT ER NOG WAT?!’ Het was op dat moment nog te fijntjes voor me. Ik heb daar echt in moeten groeien. Sommige oefeningen geven me nog steeds de kriebels en het is heel fijn ze echt op míjn manier te doen. Want van Tantra mag het ook echt wel stevig en wild; dat kan namelijk heel goed in afstemming met het subtiele.

Voor mannen is het vaak lekker om het gevoel te hebben dat je iets doet, iets leert en daarna iets kan. Ik hou me al mijn hele leven bezig met Taekwondo; een vechtsport. Het is direct, stevig en krachtig. Dat combineer ik graag in mijn Tantrische beoefening.

Hoe meer ik mijn echte diepe kracht durf te voelen, hoe meer ik ook mijn zachtheid durf toe te laten. In Tantra heb ik geleerd om een zachtere man te zijn voor mijn vrouw, mijn zoon, mijn omgeving – maar vooral voor mezelf. Man, wat was ik streng voor mezelf! Ik durf nu – godzijdank – veel liefdevoller en respectvoller te zijn dan ik vroeger vanuit mijn alfastand van mezelf mocht.

Hoe thuis de liefde kan stromen

Als ik een dag niet veel heb gedaan (ja, ze zitten ertussen), dan ben ik onbevredigd, ontevreden. Als ik er dan aan denk dat wij elkaar ’s avonds zullen zien, dan heb ik daarbij een heerlijk plaatje in mijn hoofd: hoe jij alle aandacht voor me hebt, lief voor me bent, bij me op schoot kruipt en met me begint te vrijen…

Maar de realiteit is soms dat jij met heel andere dingen bezig bent. Daar sta ik dan allemaal niet voor open, want ik moet nog vervuld. En als jij het me niet levert, raak ik in de stress. Dat betekent dat jij nooit eens een rotdag mag hebben, want dan is er stront aan de knikker.

Terwijl: als ik een lekkere dag heb gehad waarin ik mezelf goed heb uitgedrukt, gave dingen voor elkaar heb gekregen: dan ben ik al van mezelf vervuld. Dan word jij, Marije, op een gezonde manier minder belangrijk voor me. Je hoeft minder voor me te zijn. Je hoeft niet aan allerlei behoeften van mij te voldoen. Dan kan ik jou ontmoeten waar jij bent, kunnen we echt uitwisselen. Misschien heb jíj wel iets nodig en kan ik je dat geven, vanuit overvloed.

Het is fijn voor me dat mijn relatie nu veel minder belast is met het idee dat ik er vervuld van moet raken. Die oriëntatie van tekort is voor geen enkele relatie een fijne basis. Het is zo fijn als je niets hoeft te leveren aan je partner, maar dat je ontmoet wordt door hem of haar.

Dus vrouwen: laat je man in godsnaam naar z’n werk gaan! Maak niet de klassieke fout om hem thuis te willen houden of erover te klagen.
Niet: ‘Ga je nou alweer de deur uit?’
Maar: ‘Wat heerlijk lieverd dat je zo lekker bezig bent, en dit weekend wil ik je graag!’

Elke man wordt graag gewild door z’n partner. Maar giet het niet in de vorm van een klacht. Breng het als verlangen, iets wat je wil, waar je zin in hebt.

En mannen: zorg dat je ook vervulling vindt buiten je relatie om. Met vrienden, alleen in de natuur, op de jachthaven, op de motor: wat er maar voor jou werkt. Zoek andere mannen op. Mannen zoeken teveel bevestiging van hun vrouw op gebieden waar ze die veel beter kunnen krijgen van andere mannen.

Voor veel mannen is vrijheid belangrijk. Ze ervaren hun relatie, en daarmee hun partner, soms als belemmerend. Daarmee wordt de relatie een strijd om ruimte. Er is hier een hoop te leren. Tantra helpt je om vrijheid en verbinding tegelijkertijd kunt ervaren. Een hele bevredigende ontdekking. Dan kan thuis de liefde gaan stromen waar het je allemaal om te doen was.

Inspirerende mannen

Mijn achtergrond is heel bepalend voor het werk dat ik nu doe. Ik ben opgegroeid in een eenouder gezin, met een feministische moeder. Het ontbrak me aan inspirerende mannen. Mijn vader dreef na hun scheiding steeds verder weg. Hij was veel ouder dan mijn moeder; bij hem was voor mij niet veel te beleven. Ik wilde graag James Hetfield worden; de zanger van Metallica. Een groter contrast met mijn vader is nauwelijks denkbaar.

Ik ging op zoek naar andere vaderfiguren, wat heel veel mannen doen wiens vader afwezig was. Het begon bij mij met mijn leraar Nederlands, daarna mijn taekwondo leraar, mijn acteercoach en een aantal (spirituele) leraren.

Ik heb echt moeten leren om andere mannen op ooghoogte te ontmoeten. Om ze te leren vertrouwen en te zien dat andere mannen me iets te bieden hebben. Ik zat heel lang in het paradigma van strijd, verwerping en veroordeling. Maar ik heb andere mannen heel hard nodig voor een gelukkig en vervullend leven. Niet langer vind ik dat een tekortkoming, maar een verrijking van mijn leven. Eén die ik echt niet zag aankomen!

De boeken van David Deida hebben veel voor me gedaan (al ben ik niet een adept van alles wat hij zegt). Door hem ben ik me gaan realiseren dat ik veel meer met mannen wilde. En ja hoor: nét toen ik zijn boek ‘De Kracht van Echte Mannen’ uit had, werd ik gebeld door Mannenkracht: een platform waar ik nu deel van uitmaakt. We hebben ondertussen samen het boek ‘Het is Tijd Man’ geschreven, dat in november uitkomt bij Altamira.

Gezonde relaties

Veel vrouwen hebben, onder andere door het feminisme, bewust gewerkt aan hun plek in de wereld. Dat lijkt voor veel mannen nu pas te gebeuren. Nu we zo veel mogelijkheden hebben; wie willen we dan zijn? Ik zie mijn werk als het vieren van ons man-zijn.

Tegelijkertijd erken ik dat er een heleboel te leren en helen is over hoe je respectvol omgaat met de verschillen tussen jou en je partner. Tussen jou en mensen met een andere levensvisie. Hoe kan er een samenwerking ontstaan waarin iedereen tot bloei kan komen?

Gezonde mannen kunnen gezonde relaties aan met gezonde vrouwen.
Dat is goed voor jezelf, voor je partner, voor je kinderen – en voor de planeet.