Tantra is een prachtig, spiritueel pad waarin je grote groei kunt doormaken. Maar daarvoor is het wel belangrijk dat je voldoende veiligheid ervaart. Veiligheid in je omgeving in de eerste plaats: doe onderzoek en beoefen alsjeblieft alleen Tantra binnen een school die je vertrouwen waard is. Ik beveel je – naast Avond vol Aandacht – met heel mijn hart de retraites van het Centrum voor Tantra aan.

Nou is de realiteit van onze maatschappij dat het eigenlijk meestal behoorlijk veilig ís. Er loopt hier niemand zomaar rond met wapens, we worden zelden bestolen, er gebeuren vrijwel nooit rampen. Als we ons desondanks tóch onveilig voelen, dan is het denk ik belangrijk dat we ons leren veilig voelen in onszelf.

Zonder die interne veiligheid is het heel lastig om je te openen voor nieuwe ervaringen en te groeien. Dan is er eerst iets anders nodig; iets wat je meer vertrouwen geeft in jezelf en de mensen om je heen. Daarom adviseer ik mensen soms om eerst een aantal therapeutische sessies te doen, voordat je verder gaat (of gaat beginnen) met Tantra.

Ik ervaar lichaamsgerichte therapie zelf als een heel fijne aanvulling op de beoefening Tantra. Eigenlijk zou ik het iedereen wel willen aanraden. Sommige gevoelens in je relatie zijn soms gewoon té lastig om alleen, zonder hulp, doorheen te bewegen. Dan bewegen we om elkaar heen, passen we ons aan aan de ander, laten we onszelf niet meer helemaal zien. Daarmee verliest de relatie een deel van haar vermogen als katalysator voor groei. Een goede therapeut kan uitkomst bieden. Ik heb er heel veel aan, nog steeds!

Wanneer is therapie een goed idee?

Therapie is een goed idee bijvoorbeeld als je merkt dat je soms wordt overweldigd door je emoties. Je kan dan niet meer aanwezig blijven, en je gaat uit je dak of je trekt je terug.

Of misschien merkte je tijdens jullie Avond vol Aandacht dat het niet makkelijk voor je was om überhaupt iets te voelen. Dat je vooral veel ‘ervaart’ vanuit je hoofd.

Dit is niet hoe je werd geboren. Als kind voelde je en ervaarde je alles diep en intens, zonder je te verzetten tegen je ervaringen. Er is mogelijk iets met je gebeurd waar je zó van bent geschrokken, wat zó pijnlijk voor je was, dat je lichaam is gaan voelen als een onveilige plek.

Op zich is het normaal (en vaak ook helemaal niet erg) om moeilijke dingen mee te maken. Ook als kind. Lastige dingen in het leven ervaren helpt ons om onszelf beter te leren kennen. Om te groeien. Het is onvermijdelijk en ik denk zelfs belangrijk.

Maar daar hebben we als kind wel steun bij nodig. Steun van begripvolle volwassenen die ruimte voor ons hebben en ons veilig kunnen spiegelen en begrenzen terwijl we door van alles heen bewegen. Volwassenen die niet bang zijn voor hun eigen emoties, en – daarmee – ook niet voor die van hun kinderen.

Eerlijk gezegd hebben de meesten van ons die steun, begrenzing en spiegeling niet ontvangen van onze ouders. En dan moeten we dat gebrek aan steun zien te overleven. Dat deden we door in sommige situaties te bevriezen, te vluchten of te vechten. Dat zijn goede strategieën; ze houden je veilig en min of meer gezond. Maar je zal ze blijven herhalen in moeilijke situaties, ook als je eenmaal volwassen bent.

Over Marije

In 2007 was ik drie jaar samen met mijn geliefde Jeroen, toen we een introductieweek deden bij het Centrum voor Tantra. Nu ben ik als trainer verbonden aan dit gerenommeerde instituut.

Ik kreeg vanuit die rol zo vaak de vraag ‘Kunnen wij ook privé kennismaken met Tantra?’, dat ik Avonden vol Aandacht ben gaan geven. Na deze introductie ben je welkom in de vervolgtrainingen die ik geef, meestal samen met Jeroen.

Wil je op de hoogte blijven van mijn werk, nieuwe artikelen en podcast afleveringen? Schrijf je dan hieronder in en ontvang ook direct m’n gratis partnermeditatie ‘Brandstof voor jullie Relatie’.

Stuur me de gratis partner oefening

Dit noemen we trauma.

Als er trauma in je is, wordt dit ongetwijfeld opnieuw in je aangeraakt in contact met je geliefde. Je partner doet of zegt iets, en hup: daar ga je. Je schiet in de vecht-, bevries- of vluchtmodus.

Als dat gebeurt, kan je niet meer echt relateren. Want jij bent niet meer in contact met je Zelf – en daarmee is er ook geen echt contact met de ander meer mogelijk.

Let op: Dit is niet jouw fout. Jij doet niks verkeerd.

Trauma is een indicatie van een onvermogen van je omgeving van vroeger. Hoe goed ze het ook met je voor hadden; je ouders en opvoeders hadden hun (emotionele) beperkingen. Dit te erkennen is belangrijke stap in de richting van heling. En eigenlijk denk ik:

Iedereen heeft trauma

Nou klinkt het woord trauma heel zwaar. Maar ik denk eigenlijk denk ik dat we er in meer of mindere mate allemaal mee te maken hebben. In elk geval: ik wel!

Trauma maakt dat we er niet helemaal zijn. Want zodra we iets lastigs gaan voelen, dan moeten we weg. We vluchten, verstijven of gaan in de aanval. Dat maakt dat we het leven niet voluit kunnen leven. En op een gegeven moment in je leven gaat het onherroepelijk wringen, knagen… Bijvoorbeeld als je merkt dat het je niet goed lukt om in relatie te blijven. Sommige mensen worden zelfs ziek of krijgen een depressie of burnout.

Dat is het moment dat je voelt dat er IETS moet gebeuren.

En het goede nieuws is: eigenlijk is dan het grote werk al gedaan. Want met het erkennen van jouw beperkingen of verwondingen, maak je de weg vrij naar heling. Dan kan je op zoek naar goede begeleiding; iemand die je verder helpt op je pad.

Misschien vind je die begeleiding in Tantra, maar misschien is er ook eerst de veiligheid en helderheid van een therapeutische setting nodig. Tantra is namelijk niet hetzelfde als therapie, al heeft het wel degelijk raakvlakken.

Zelf ben ik geen therapeut, maar ik heb wel veel ervaring (en ook behoorlijk wat therapeutische kennis; ik doe o.a. wel een opleiding Trauma Therapie) en die gebruik ik in mijn coaching sessies. Daarin ondersteun ik jou of jullie om je ervaring in het moment nog voller te omarmen. Als je met je partner komt, dan begeleid ik jullie om de beurt om dieper naar binnen te voelen – in het bijzijn van je geliefde. Vaak is er na zo’n sessie veel meer ontspanning, helderheid, verbinding en begrip.

Het is niet mijn roeping om therapeut te worden, en in mijn sessies werk ik ook niet volgens een behandelplan. Daarom vind je hieronder een rijtje van betrouwbare en goede therapeuten en coaches: professionals die ik persoonlijk ken, waar ik zelf ervaring mee heb óf die mij zijn aangeraden door mensen die ik vertrouw.

Let op: vraag rond in je omgeving en doe altijd zelf goed onderzoek, want het is belangrijk dat een therapeut echt goed bij je past. Als je twijfelt, neem dan eerst contact op en kijk hoe hij of zij reageert op je vragen. Je gaat een vertrouwensrelatie aan. Hoe meer vertrouwen en veiligheid je ervaart, hoe beter een therapeut je kan helpen.

Twijfel je of therapie een uitkomst kan bieden, of vraag je je af wat het verschil is met Tantra? Lees dan mijn artikel over Tantra en therapie.
Ik wens je alle goeds.

Therapeuten, begeleiders, coaches

Viram VerberkMarie Le Mahieu (Herwijnen, omg. Culemborg)
IFS (internal family systems) & somatic experiencing therapeuten. Geven ook relatietherapie.

Robijn den Hertog (Amsterdam Noord)
Lichaamsgericht therapeute. Veel ervaring met Tantra.

Paola van der Hulst (Hilversum)
Lichaamsgericht psychotherapeut. Geeft ook relatietherapie.

Irene Postma (Amelisweerd)
Haptotherapeut. Veel ervaring met Tantra.

Marijn Schrieken (Amsterdam IJburg)
Lichaamsgericht trauma therapeut (somatic experiencing).

Minie van Duijn (Leeuwarden)
Gestalt therapeut. Veel ervaring met Tantra.

Adinda Post-Uiterweer (Eefde, vlakbij Zutphen)
Trauma therapeut en basis GGZ Psycholoog, Mindfulness trainer.

Anna Drenth & Hanneke Oey (Utrecht)
Veel ervaring met rouwverwerking. Tantrika’s.

Marinka Hoebrichts (Amsterdam Noord)
Lichaamsgerichte psychotherapie.

Manja Berens (Eindhoven)
Rebalancer, en trainer aan de Rebalancing academie.

Psychosociaal therapeut.

Marije Klumpes (Cothem, omg. Wijk bij Duurstede)
Haptotherapeut. Veel ervaring met Tantra.

Sandra van Nispen (Amsterdam West)
EFT relatie therapeut. Werkt ook via Zoom.

Irma van der Scheer (Amsterdam, Diemen)
GZ Haptotherapeut.