Fotografie: Maria Stijger Aramburu

Thuis oefenen na Goud

‘The truth will set you free…’

Deze quote heb je misschien wel eens gelezen, en we omarmen die van harte. Waar twee mensen elkaars waarheid kunnen horen, is een plek van puur goud.

Maar we hebben ook gezien -en zelf ervaren!- dat dit weerbarstig en taai kan zijn. We waren daarom zeer verguld toen we er op een gegeven moment ook de tweede zin bij vonden:

‘…but first it will piss you off!’

De waarheid is niet altijd makkelijk om te nemen; soms drukt ze precies op je knoppen. Blijf dan nog maar eens rustig. Grote kans dat je dan je welbekende snelweg neemt van verwijten en verwijdering (deze twee gaan trouwens altijd samen, dus onthou dit ezelsbruggetje).

Ter ondersteuning van de nieuwe olifantenpaadjes hebben we een aantal beoefeningen op een rijtje gezet. Door te oefenen, worden de nieuwe paadjes op een gegeven moment net zo vanzelfsprekend om in te slaan, als de snelweg ooit was. Jullie betreden dan een rijkere wereld, waarin je meer vertrouwen, nabijheid en stroming kunt ervaren.

Kijk samen welke van de oefeningen hieronder je graag wilt doen en plan ze in. Sommige duren maar 5 minuten, voor anderen neem je een avond de tijd.

De Taal van de Liefde spreken

Het is een hele kunst om in het dagelijks leven je aandacht te houden bij het goede in jullie relatie. Dus zit jezelf niet op de kop als je merkt dat het nog niet zo vanzelfsprekend is, maar maak nieuwe paadjes aan. Na verloop van tijd voelen die net zo vanzelfsprekend als de oude paadjes.

Oefenen werkt, ook als je maar 10 minuten de tijd hebt. Omdat het dagelijks leven de neiging heeft om nét iets te snel te gaan, raden we jullie aan om zo nu en dan eens een afspraakje in te plannen.

Jullie kunnen bijvoorbeeld:

Privé les Tantra voor geliefden

1. Oefenen met spreken in het moment

Misschien wil je de herhalende vraag ‘Vertel me, wat is een intieme relatie voor jou?’ nog eens doen. Telkens zullen er nieuwe antwoorden in je opkomen.

Jullie kunnen ook wat tijd nemen voor een open inquiry waarin je allebei vijf of tien minuten spreekt over wat je ervaart in het moment. Niets wat hoeft te worden opgelost. Gewoon luisteren naar jezelf en elkaar. Het is zo fijn om op de hoogte te zijn van wat er in jezelf en je partner leeft. Lees hier de spelregels van inquiry terug.

2. Verhelderen wat er fijn en lastig is aan jullie samenzijn

In Goud hebben we geoefend met ‘eenvoudig’ zeggen wat je fijn en lastig vindt in jullie contact. Omdat beide ervaringen nou eenmaal waar zijn. Dat kan met de lastige ervaringen soms best zoeken zijn, omdat we de emoties en ervaringen van die geliefde vaak snel op onszelf betrekken. Maar jij bent er vaak maar heel marginaal verantwoordelijk voor. Als je eenvoudig aanwezig blijft, niet denkt dat je ook maar iets moet oplossen, komt er vaak meer ruimte voor liefde.

Als kers op de taart / pleister voor de wonde, vertelt je geliefde je daarna over wat er fijn was in jullie contact. Wij gaan ons er vrijwel altijd heel stromend en geliefd door voelen; ook als er eerst echt iets lastigs gezegd werd.

Wij hebben dit een hele tijd iedere avond gedaan, als we in bed lagen. Uit eigen ervaring raden we jullie aan om het te doen zoals in deze beschrijving hieronder – en er verder geen analyses er op los te laten. Zo erken je dat je nou eenmaal soms wel en soms niet alles goed doet voor elkaar – en wordt je relatie een open veld waarin alle ervaringen welkom zijn. Dat zorgt voor verbinding. Klik hier voor een beschrijving van deze oefening.

Het Vrij Afspraakje

In het Vrij Afspraakje ben je helemaal VRIJ. Vrij om te doen wat goed voelt voor jou. Vrij om je over te geven aan de stroom die door jou heen stroomt. Vrij om te stoppen met wat niet meer fijn voor je is…

Maar we hebben zó goed geleerd om onszelf aan te passen, dat het behoorlijk oefenen kan zijn; dat VRIJ zijn. Dus: neem het licht. In het ergste geval heb je een uur lang een beetje samen lopen klooien. Maar; meestal als het je lukt om diep te blijven ademen in de wind adem, en eenvoudig durft te wachten… meestal komt er ín die ontspanning een stroom op gang…

Het Vrij Afspraakje – álle stappen

# 1. Plan jullie Vrij Afspraak in
# 2. De voorpret: zorg voor een fijne ruimte
# 3. Doe een inquiry over hoe je je voelt
# 4. Zet de timer op een uur
# 5. Adem diep – die brengt je ruimte en vrijheid
# 6. Wacht tot je een impuls voelt, en volg je lijf
# 7. Geen sprankel? Doe iets anders!
# 8. Vier je vrijheid
# 9. Tijd? Bedank elkaar
# 10. Rust – jijzelf en samen
# 11. Laat los en herhaal

Hier vind je de uitgebreide uitleg van het Vrij Afspraakje per stap.
Hebben jullie er al één (of twee) in de agenda gezet?

Samen dansend door het leven

Werd je blij van het dansen? Als je thuis nog eens een dansje wil doen: hiernaast vind je de Avond vol Aandacht Dance playlist op Spotify.

Is dansen lastig voor je, of zeg maar niet helemaal je ding? Nou, mijn (Marije’s) ding was het zéker niet. In deze episode van de Avond vol Aandacht podcast vertel ik waarom we in Tantra zo veel dansen en over de weg die ik daarin heb afgelegd.

Zoek je muziek voor jullie Vrij Afspraakje? Kijk dan hier.

En als we dan toch bezig zijn: hier vind je een ‘wave’ van 1 uur voor een avontuurlijke adem/vrij sessie samen.