Verlangens zijn een heel groot onderwerp in Tantra. Dat is omdat ze het startpunt zijn van alles. Alles begint met een verlangen.

Ieder mens is geboren vanuit verlangen. Misschien uit het verlangen naar verbinding, intimiteit of overgave van je ouders. Uit verlangen wil een baby drinken aan de borst. Of loopt een peuter haar eerste stapjes… die heeft heel wat blauwe plekken over voor haar verlangen om zelf de wereld te ontdekken!

Uit verlangen naar verbinding gaan we relaties aan met geliefdes of met vrienden. We doen werk vanuit verlangen om goed voor onszelf en ons gezin te kunnen zorgen. En ook omdat we ernaar verlangen om een waardevolle bijdrage te leveren aan onze community; om van betekenis te zijn.

Vanuit mijn verlangen om mijn cliënten te kunnen ontvangen in een ruimte die helemaal is afgestemd op het werk wat ik doe, heb ik nu een eigen ’tempeltje’ in een prachtige buurtje vlakbij het Tropenmuseum. En ik geniet er volop van!

Ik zou mijn verlangens liever niet onderdrukken of proberen te overstijgen, zoals bijvoorbeeld het Boeddhisme ons leert.

Ze geven me zo veel energie en richting in mijn leven!

Onderdrukken of najagen?

Maar, er is wel een goede reden waarom veel spirituele tradities en religies zeggen: ‘Verlangens, die kun je beter onderdrukken, want ze zijn de bron van alle ellende.’

Kijk maar naar het nieuws, en je ziet direct de kwalijke, pijnlijke gevolgen van het vervullen van onze verlangens. Vanuit verlangen naar meer, meer, meer, voeren we oorlog om de laatste fossiele brandstoffen. Vanuit verlangen naar seksuele verbinding of macht, vallen nog altijd eindeloos veel #MeToo slachtoffers. Tegen beter weten in kappen we nog steeds onze laatste bossen voor sojaplantages, om onze honger naar vlees te stillen…

Verlangens zijn dus zeker niet alleen maar mooi, leuk of goed. Soms is de energie van ons verlangen zó sterk dat we eigenlijk niet meer gevoelig en afgestemd kunnen zijn op anderen en de wereld om ons heen.

Dus wat te doen: toch maar onderdrukken, die verlangens? Maar ja, dan onderdrukken we ook veel van die heerlijke energie, waarmee we zo graag anderen ontmoeten en de wereld in bewegen!

Tantra leert ons een derde weg. Een weg die veel van ons vraagt, maar ook heel veel vreugde, diepte en energie toevoegt aan ons leven….

Beluister de AvA Podcast episode over Verlangen

De Avond vol Aandacht podcast is gratis te beluisteren op alle grote podcast kanalen. Je vind ‘m bijvoorbeeld hier op Spotify, of hier in Apple Podcasts. Abonneer je en mis nooit meer een aflevering.

En: zou je me willen helpen? Ik zou je heel dankbaar zijn voor je 5* review!

Eerste hulp bij Verlangens in je Relatie

Heel veel stellen ervaren een verschil in wat ze verlangen. Ik hou van het bos, en Jeroen zoekt graag het strand op; om maar een eenvoudig verschil te noemen.

Ook seksuele verlangens kunnen sterk verschillen; de ene partner zou elke dag wel willen vrijen, de ander heeft veel minder interesse. Het kan best zoeken zijn om geen druk op elkaar te leggen – en toch ook fysieke intimiteit te ervaren samen (want meestal geeft dat toch wel veel verbinding, diepte en ontspanning in jullie contact…)

In een Avond vol Aandacht privé sessie besteden we hier aandacht aan: hoe kan je respectvol omgaan met jouw verlangens en die van je partner? Zo kan je verbinding én vrijheid ervaren in je liefdesrelatie.

In onze vervolgretraites gaan we verder met dit prachtige, intensieve (en soms ook een beetje brandbare) onderzoek…

Bekijk onze vervolgmogelijkheden
Ga naar onze FamilieRetraite