Marije & Martine retraite Centrum voor Tantra

Kijk: dit ben ik met Martine; mijn goede vriendin en collega. Zij geeft sinds een jaar prachtige privé sessies voor Avond vol Aandacht, waar we juichende recensies over ontvangen. Nog veel langer geven we les in de groepsretraites van het Centrum voor Tantra. En, hoe heerlijk: soms ook samen. Zoals vorige week. 

Binnenkort geven we opnieuw samen een Tantra vervolgtraining over Overgave in Havelte. We schrijven hierover:

‘Jezelf los te laten en je mee te laten voeren door de stroom van het leven zelf: dat is een ervaring waar we diep in ons hart heel erg naar kunnen verlangen.

Maar het is nog niet zo eenvoudig om jezelf toe te vertrouwen aan die stroom. Je hebt nou eenmaal een ego dat er op is gericht om pijnlijkheid, waaraan je hebt geleden in je jeugd, te vermijden. Het is een prachtige, stevige constructie, die je grote veiligheid geeft door de controle te houden over al je ervaringen.’

Voelsprieten

Eén van de manier waarop we onze ervaringen controleren – en daarmee onze vrije stroom blokkeren – is door met onze aandacht vooral bij de ander te zijn. Want als je dáár bent, hoef je niet te voelen in je eigen lijf. En we hebben nou eenmaal vaak geleerd dat wat we daar voelen, niet zo goed uitkomt.

‘Het lijkt wel alsof ik voelsprieten heb’, zei ik wel eens tegen Jeroen. Ik was hyperalert; ik wist altijd precies waar hij was in huis. Voortdurend was ik aan het aftasten of ik nog OK was voor hem. Of ik al iets zou moeten doen of iemand zou moeten zijn, om samen te kunnen zijn… Geen idee wat ik nou eigenlijk wilde of hoe het eigenlijk met míj was.

Datzelfde woord ‘voelsprieten’ kwam een paar keer voorbij in onze retraite vorige week. Ik hoorde veel ‘aha’ momentjes om me heen toen ik vertelde over onze neiging om onszelf te verlaten en met onze aandacht vooral bij de ander te zijn. 

Heb jij ook wel eens voelsprieten? Luister dan naar m’n nieuwste podcast episode over het verschil tussen aanpassen en afstemmen.

Beluister de nieuwste AvA podcast episode

De Avond vol Aandacht podcast is gratis te beluisteren op alle grote podcast kanalen.
Je vind ‘m bijvoorbeeld hier op Spotify, of hier in Apple Podcasts. Abonneer je en mis nooit meer een aflevering!

Eerste hulp bij voelsprieten

Soms zijn we alsmaar onze geliefde aan het aftasten, als het ware om in te schatten hoeveel van onszelf we kunnen laten zien – en hoeveel beter niet. Moet ik al iets doen om OK te zijn?

Daardoor kunnen we onszelf heel onvrij gaan voelen. Gevangen in de aanpassing.

In een Avond vol Aandacht privé sessie besteden we hier heel veel aandacht aan: hoe kan jij ‘bij jezelf’ blijven, terwijl je ook met je geliefde bent? 

Zo kan je verbinding én vrijheid ervaren in je liefdesrelatie.

Boek jullie Avond vol Aandacht sessie

En in onze vervolgtraining GOUD gaan we volop verder met dit onderzoek!