Wat een prachtig woord is ‘vrijen’ toch. Vergelijk het maar eens met het Engelse to make love, letterlijk vertaald: liefde maken. Alsof je er iets voor zou moeten doen om liefde te laten stromen.

Vrijen gaat over vrij zijn: jezelf – en degene met wie je bent – vrij laten.
Over jezelf ontspannen.

Ik werk vanuit de hypothese dat er helemaal vanzelf liefde en goedheid in je gaat stromen wanneer je je ontspant. Maar ‘gewoon maar’ ontspannen; dat blijkt nog niet altijd zo makkelijk.

Seks als vergrootglas

We leven met een diepe aanname: ‘als ik het niet doe, dan gebeurt het niet’.

Die aanname heeft niet alleen grote invloed op hoe we seksualiteit beleven; hij is sterk verweven met alle aspecten van ons leven. Seks is wel vaak één van de eerste plekken waar we ervaren hoe moeilijk we kunnen loslaten.

Hoewel we sterk verlangen om ons over te geven aan onze vrije stroom, durven we de controle niet los te laten. Gewoon omdat we er niet op durven te vertrouwen dat er dan vanzelf iets zal gebeuren. Dat we vanzelf waarde hebben, óók als we niks maken.

In Tantra leer je hoe je weer in contact komt met je lichaam. Want als je je niet meer alleen laat leiden door wat je denkt, maar ook door wat je ervaart en wat je voelt, dan zal je vrije stroom steeds sterker gaan stromen. Dan kan je steeds meer vertrouwen op wat er vanzelf in je gebeurt, zonder dat je aan jezelf hoeft te gaan sleutelen.

En dan ontstaat er die prachtige mogelijkheid die vrijen je kan bieden; om jezelf los te laten en je over te geven aan het leven zelf…

Luister de podcast met Eva

In de video hieronder interviewt Eva Kaldenbach, één van mijn studenten, me over Tantra en vrijen. Ik wens je veel luisterplezier!

Marije Oostindie | Avond vol Aandacht

Over Marije Oostindie

In 2007 was ik drie jaar samen met mijn geliefde Jeroen, toen we een introductieweek deden bij het Centrum voor Tantra. Die overdonderende ervaring verrijkte alle aspecten van mijn leven. Inmiddels ben ik als trainer verbonden aan dit prachtige instituut en geniet ik intens van de groepsretraites die ik er begeleid.

Vanuit deze plek krijg ik zo vaak de vraag ‘Kunnen wij ook privé kennismaken met Tantra?’, dat ik mijn Avonden vol Aandacht ben gaan geven; privé introducties tot Tantra voor stellen. Het is heel vervullend voor me om zo uitgebreid mijn aandacht te hebben bij twee mensen met oprechte interesse in zichzelf en in elkaar.

Zin om thuis te oefenen met vrij zijn?

Dan is ons LiefdesRitueel misschien wel iets voor jullie. Een ontspannen zondagmiddag, waarin je op avontuur gaat naar diepere lagen van intimiteit. We begeleiden je online, waardoor je dit kunt doen vanuit je eigen huis.

Samen verder oefenen in Vrij Zijn?

Jeroen en ik oefenen alweer 16 jaar om samen vrij te zijn… en nog steeds leren we bijna dagelijks nieuwe dingen over onszelf en elkaar.

We nemen jullie graag mee in ons drie uur durend LiefdesRitueel waarin we jullie ondersteunen om steeds dieper te ontspannen… en nieuwsgierig te zijn naar waar dat jullie brengt.

In dit ritueel vieren we de Echte Liefde. Daarmee bedoelen we: liefde waarin je niet hoeft te voldoen aan allerlei romantische ideaalbeelden. Liefde waarin je je kunt ontspannen. Waarin je gewoon waar kan laten zijn wat nou eenmaal waar is, zonder aan jezelf te sleutelen.

Ontspannen terwijl je samen bent met die – oh, zo belangrijke – ander: dat is lang niet altijd vanzelfsprekend. En dus nemen we de tijd om samen te oefenen.

Vertel ons meer over het LiefdesRitueel