Iedereen heeft een eigen, unieke reden om met Tantra te beginnen. In dit artikel onthul ik je mijn redenen om aan Tantra te beginnen. En ik zal je er ook eerlijk bij vertellen in welke mate de beoefening van Tantra succesvol was in het beantwoorden van de verlangens en angsten die schuil gingen achter die redenen:-)

Ik denk dat er een grote kans is dat je jezelf in één of meerdere zal herkennen. En anders hoor ik heel graag van je wat maakt dat jij in Tantra geïnteresseerd bent!

# 1. Mijn leven is oppervlakkig

Grijs. Saai. Grauw. Zo omschreef ik mijn leven toen ik een jaar of 25 was. Weinig ups, en weinig downs… een soort moeras waar ik me doorheen worstelde; mezelf van de ene verplichting naar de andere slepend.

Of daar verandering in kwam door Tantra? Nou en of. Tijdens die ene introductieweek voelde ik meer leven in mij dan ik de tien jaar daarvoor tezamen had gevoeld. Ik sprankelde, ik schitterde, ik vlóóg…

En ik voelde me als door een vrachtwagen overreden. Pijn voelde ik. Scherpe, snijdende pijn. Diepe doffe pijn. Alle soorten en kleuren pijn die er maar te voelen zijn.

Samen met de levendigheid, de sprankeling en het plezier, kwam daar ook de pijn van de afgescheidenheid die ik zo lang had ervaren. Want als de levensenergie weer gaat stromen, dan raakt ze alles aan. Ze raakt je aan op de plekken waar je straalt en je je grootste schoonheid ervaart, én ze raakt ook alle rauwheid en pijnlijkheid van het leven aan.

Ik heb, zeker in de eerste jaren van mijn Tantrische beoefening, wel eens gedacht: misschien was dit niet zo’n goed idee. Maar gaandeweg kreeg ik meer en meer ervaring en vertrouwen in de mogelijkheid om eenvoudig te ‘blijven’ in mijn ervaringen. Dat is waar Tantra je namelijk ook bij helpt: door al die meditaties vergroot je je mogelijkheid om eenvoudig aanwezig te blijven, waar je ook door heen gaat.

En wat blijkt? Mijn ervaring verandert altijd, als ik bereid ben om haar helemaal te ‘nemen’. Ik ga meer ruimte voelen, meer openheid, meer verbinding, op het moment dat ik me niet afsluit voor een bepaald gevoel. Dat is waarom Tantra het ‘Pad van Transformatie’ genoemd wordt.

Nog steeds is het af en toe een worsteling, trouwens. Ik weet niet of dat ooit over gaat. Maar tjee: het leven is er wel een heel stuk kleurrijker van geworden!

Marije Oostindie, Avond vol Aandacht

Over Marije Oostindie

In 2007 was ik drie jaar samen met mijn geliefde Jeroen, toen we een introductieweek deden bij het Centrum voor Tantra. Die overdonderende ervaring verrijkte alle aspecten van mijn leven. Inmiddels ben ik als trainer verbonden aan dit prachtige instituut en geniet ik intens van de groepsretraites die ik er begeleid.

Vanuit deze plek krijg ik zo vaak de vraag ‘Kunnen wij ook privé kennismaken met Tantra?’, dat ik mijn Avonden vol Aandacht ben gaan geven; privé introducties tot Tantra voor stellen.

# 2. Seks is een hoop moeite voor weinig plezier

Als er in ons leven één gebied is waar helder wordt met hoeveel interne spanning we rondlopen, dan is het wel in seks. Dat maakt seksualiteit ook meteen zo’n interessant onderwerp in Tantra: al onze kramp, maar ook al onze vrije stroom komt erin aan de oppervlakte. Het kan onze grootste hel zijn én onze heerlijkste hemel.

Als je je in de beoefening van Tantra bezig gaat houden met seksualiteit, zal je al snel merken dat Tantra geen enkele uitspraak doet over hoe vaak, met wie, wanneer of hoe je zou moeten vrijen. Ieder dag een vluggertje op de keukentafel? Helemaal tof! Celibatair tot aan het graf? Tuurlijk! Orgie? Veel plezier!

Wel zet Tantra hier een intrigerende nieuwe mogelijkheid naast. Namelijk de mogelijkheid dat seks meditatie wordt: een heilige tijd en ruimte waarin jij en je partner(s) alle aandacht in het moment brengen. Waarin je geen moeite meer doet, jezelf niet forceert – of probeert om je partner zover te krijgen dat die doet wat jij lekker vind. Waarin je jullie beider vrije stroom met elkaar in aanraking brengt, en kijkt waar het heen gaat vanaf daar…

Oh ja, wat mij betreft: ik was een meester in mezelf forceren. Het duurde heel lang voordat ik door kreeg hoeveel ik eigenlijk deed voor mijn partner (of wat ik dacht dat hij wilde). Seks was bij voorbaat iets waar ik tegenop zag. Logisch, want ik had geen idee wat ik zelf eigenlijk lekker vond, en nog minder hoe ik dat ooit zou durven communiceren met mijn partner. Het is niet over één nacht ijs gegaan – en nog steeds ben ik niet altijd helemaal vrij van moeite – maar ik ervaar onze seks nu als zeer vervullend en vooral: als heel erg samen.

# 3. Anderen voelen ver weg, geen idee wat vriendschap is

Dit was een grote vraag voor mij. Vaak had ik de smaak van bordkarton in mijn mond als ik weer eens had bijgekletst met vrienden in de kroeg. Hadden we eindeloos gepraat, maar het nergens over gehad.

Ik had er zó genoeg van!

Tantra was een openbaring voor me op dit gebied. Je oefent om jezelf steeds maar weer bloot te geven. Niet letterlijk, maar figuurlijk: je oefent om je pantser, je onzichtbare bescherming tegen de pijnlijkheid van de buitenwereld, steeds iets meer te laten smelten. Je oefent om steeds meer naar buiten te komen met je waarheid: of die nou zwartgallig is of van het stralendste goud.

Dat is superspannend om te doen, en er is veel veiligheid voor nodig om zo eerlijk te zijn. Ik werd eindeloos veel uitgenodigd om mijn hart te laten zien aan anderen. Eigenlijk ontving ik vrijwel altijd een respectvolle respons… en het grootste geschenk: de kwetsbare openbaring van het hart van de ander.

Eigenlijk, als ik nu terug kijk, had ik gewoon heel veel moeite om mensen te vertrouwen. Maar langzaamaan kreeg ik de doorvoelde ervaring: de mensheid is in principe goed. De enige reden waarom we akelig, vals en haatvol naar elkaar zijn, is omdat we zelf in grote pijn verkeren en denken ons te moeten verdedigen.

Ik moet je eerlijk bekennen dat een aantal van mijn oude vriendschappen mijn reis in Tantra niet hebben overleefd. Nu ik zoveel écht contact had ervaren, wilde ik nooit meer bijkletsen. De radicale eerlijkheid die Tantra van je vraagt; dat is niet iedereen z’n kopje thee. Nog steeds is het onderhouden van vriendschap niet mijn grootste vermogen. Maar al zijn het er maar een paar; ik voel me heel gezegend met de mensen dichtbij.

# 4. Ik weet niet welke kant ik op moet

Toen ik 25 was en vlak voor mijn duik in het Tantrische diepe stond, fietste ik regelmatig huilend naar mijn werk. Is dít het nou? Hoezo ben ik op deze plek uitgekomen? Wat doe ik hier?

Tantra heeft me geholpen om veel en veel meer in contact te zijn met mijn lichaam. Mijn wijze lichaam bleek allerlei signalen af te geven die ik 25 jaar lang had genegeerd! Toen ik weer ging luisteren, bleek ze me heel helder te vertellen van welke plekken en mensen ik van nature weg wilde bewegen. En waar ik als vanzelf naar toe wilde.

Tantra heeft me weer in contact gebracht met mijn eigen innerlijke kompas.

En ja hoor: al halverwege de tweejarige Tantra Training die ik volgde aan het Centrum voor Tantra, hielp de crisis mij een handje in het maken van een belangrijke keuze. Ik werd zelfstandig ondernemer bij gebrek aan uitzicht op een nieuwe baan in de kunstwereld. Dat gaf me de vrijheid om mijn carrière in overeenstemming te brengen met mijn spirituele ontwikkeling. Ik werd weer kunstenaar, na 10 jaar lang geen kwast te hebben aangeraakt.

En, na jaren van studeren en assisteren, ontwikkelde ik mij in de richting van het trainerschap. Waarvan akte:-)

# 5. Er is vast meer… en ik barst van nieuwsgierigheid!

Welke beelden komen er in jou op als je het woord ‘Tantra’ hoort? Precies!

Eerlijk is eerlijk; de mystiek rondom Tantra oefende een enorme aantrekkingskracht op mij uit. Gaaf toch, om zo’n hele nieuwe wereld te ontdekken? Al die eeuwenoude rituelen, mantra’s, ademoefeningen, maffe meditaties en ik geloof ook nog iets met seksualiteit. We kunnen best wel wat meer gekkigheid gebruiken in dit leven!

Ik ben benieuwd: als je mijn verhaal zo leest, krijg je dan zin om kennis te maken met Tantra?

Misschien is een Avond vol Aandacht (onze privé introductie tot Tantra voor geliefden) wel iets voor jullie. Daarin ga je ervaren hoe je meer intimiteit, stroming en levendigheid kunt uitnodigen in jezelf en jullie samenzijn. ‘Ik had geen idee wat ik kon verwachten, maar dit is precies wat we nodig hadden’, hoor ik vaak terug van stellen aan het eind van hun sessie.

Ik ontmoet jullie graag op jullie eerste stap op dit prachtige pad.

Boek een Avond vol Aandacht